Utrechts is een stad waar mensen soms met de grootst mogelijke moeite een parkeerplek kunnen vinden. Een stad waar steeds meer parkeerplekken verdwijnen. In die stad komt de culturele organisatie RAUM met een heel apart plan. Doe eens wat anders met je parkeerplek. Zet er een zwembad neer. Of een bioscoop op wielen.
Op vrijdag 20 september, internationale Park(ing) Day, lanceert culturele organisatie RAUM een bijzondere Pop-Up Parkeerservice voor Utrecht. In het weekend van 20, 21 en 22 september kunnen inwoners van Utrecht een parkeerplek in hun buurt eenmalig een creatieve invulling geven. Van pop-up zwembad tot mobiele sauna en van bioscoop op wielen tot speelinstallatie voor kinderen. Utrecht heeft zo’n 375 voetbalvelden ( ± 1.900.000 m2) aan parkeerplekken. Veelal kleine stukjes publieke ruimte die ook kunnen dienen als plek voor ontmoeting. Vanaf 10 augustus kunnen geïnteresseerden op www.raumutrecht.nl terecht voor meer informatie en het boeken van de ludieke invulling. Onder de titel ‘Parkeer eens wat anders’ wil RAUM inwoners van Utrecht laten ervaren dat deze ruimte ook op een andere manier een stuk creatiever gebruikt kan worden.
Utrecht ziet kansen in innovatieve parkeeroplossingen
Jesse Jörg, programmamaker impact bij RAUM, :“Met deze pilot kozen we heel bewust voor Utrecht omdat zij al jaren op de troepen vooruit durven te lopen. In 2021 werd bijvoorbeeld bekend dat de gemeente Utrecht jaarlijks een fiks aantal parkeerplaatsen zou inruilen voor parkeerhubs aan de rand van de stad. De gemeente heeft bovendien de ambitie om jaarlijks 750 tot 1500 parkeerplaatsen te transformeren in de Utrechtse wijken, zodat er meer ruimte komt voor andere functies in de openbare ruimte die een gezond stedelijk leven voor iedereen ten goede komen.”
Anders naar je straat of wijk kijken
Jörg: “Het is magisch om te zien wat er gebeurt als mensen door een andere bril naar hun straat of wijk gaan kijken. Als je er goed over nadenkt, is het eigenlijk helemaal niet logisch dat er zo veel ruimte wordt gemaakt voor auto’s die 95% van de tijd geparkeerd staan. We willen Utrechters laten zien wat het oplevert als je die publieke ruimte – parkeerplekken zijn namelijk van ons allemaal – anders invult met elkaar. Dan ontstaat er meer ruimte voor ontmoeting tussen buurtbewoners, speelruimte voor kinderen en ruimte voor groen.”
Raum is gevestigd op het Berlijnplein en wordt voor een groot deel gesubsidieerd door de gemeente Utrecht.
Wat zo allemaal bedenken van ons (subsidie)geld. Helemaal van de pot gerukt.
Het laatste wat ik wil is nog meer gillende kinderen voor mijn deur. Thanks but no, thanks!
Dit is een heel raar plan. Behalve invaliden en mensen met een oprit is niemand eigenaar van een parkeerplek. Dus niemand kan bepalen wat er op zo’n plek komt, anders dan een auto. Mocht iemand bij mij in de straat een zwembadje op een parkeerplaats willen plaatsen, dan heeft hij een probleen met mij. En ik denk dat dit voor meer mensen geldt.
Ook leuk: wat je allemaal kan doen als je niet meer hoeft mee te betalen voor Raum en die medewerkers in de zorg gaan werken?
Laten die mafkezen van Raum zich met Leidsche Rijn bemoeien. Daar worden ze (vorstelijk) voor betaald.
De hele dag en nacht herrie voor je deur. overdag van kinderen dan hun ouders, en vervolgens van studenten die er strontlazerus in gaan liggen, schreeuwen piesen en poepen. Deze gemeente is toch totaal doorgedraaid en bezijden de realiteit en de weg kwijt???????? totaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaal de weg kwijt.
Haha wat een grappige reacties! Het lijkt de Duic wel… pffff
Het geld klotst over de plinten in Utrecht, er is geen tekort van miljoenen hoor, laten we overal zwembaden plaatsen met nog meer krijsende kinderen.
Een mooi initiatief van RAUM. Lees mee: ‘In het weekend van 20, 21 en 22 september kunnen inwoners van Utrecht een parkeerplek in hun buurt eenmalig een creatieve invulling geven.’
Dus geen straatfeest betaalt vanuit het initiatievenfonds maar een andere route met hetzelfde doel. Hechtheid naar straten toe brengen. Ik raad de azijnpissers hierboven aan om de website van RAUM te bezoeken.
https://www.raumutrecht.nl/agenda/nu-bij-raum