Berichten van het plandelfront

Leidsche Rijn is een asbak. Een hele grote.

De Partij voor de Plandelaars + De Partij voor de Dieren

In heel Nederland werden zaterdag sigarettenpeuken geraapt én geteld. Ook Utrecht deed mee aan de Plastic PeukMeuk 2023. Plandelman & co waren present in Leidsche Rijn (een teameffort met een delegatie van de Partij voor de Dieren) en de Lunetten Plandelt-groep bleef dicht bij huis en vond ook nog ‘wat’ sigarettenfilters in de eigen wijk.
 

De totaalstand van die peukenplandelingetjes? 15.369 stuks schoon aan de haak. Nou ja, alles behalve schoon dan. Vijftienduizend filters, dat is aanzienlijk meer dan bij de vorige actie, toen Plandelman nog bijna op de bon werd geslingerd.

Lunetten was goed voor zo’n vierduizend peuken, Leidsche Rijn overtrof dat aantal ruimschoots en de verwachtingen. Niet omdat daar nu meer rokers wonen, maar omdat de Partij van de Dieren en Plandelman daar een groep van 27 man op de been brachten. Schone Stad Coach Robert was ook van de partij, mét vijf speciale peukenstofzuigers waarmee een gewone sterveling zich eventjes een peuken-ghostbuster waant.

Who you gonna call? Butt busters!

De meer dan tienduizend peuken die in de omgeving van stadslab RAUM werden verzameld, blíjven daar ook. Daar gaat kunstenaar Angelina Kumar ze verwerken tot een kunstwerk dat t.z.t. in het stadskantoor te zien zal zijn (we hopen dat tegen die tijd de stank weg is).

Creatief met peuk

Het mooie aan de actie is dat zowel verstokte rokers als fervente niet-rokers elkaar vonden in de gezamenlijke strijd tegen het plastic sigarettenfilter. Zo kreeg RAUM’s Stuart, de grote motor achter de cleanups rond het Berlijnplein, als bedankje voor zijn tomeloze inzet van Plandelman een peukenpocket cadeau. Mocht Google dat woord nog niet kennen, dan is het gadget vast te vinden als ‘reusable pocket ashtray’. Een uitkomst voor rokers die geen milieuschade op hun geweten willen hebben of die, zoals Stuart deed, steeds aan het hannesen waren met peuken in hun jaszakken.

Klein maar fijn: de peukenpocket

Auteur De Plandelman
Auteur

De Plandelman

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *