2024 begint goed 

PvdA-wethouder Wonen Dennis de Vries genomineerd als ‘beste jonge bestuurder’. En wil zich door De Nuk laten interviewen  

Op grond van de gemeente Utrecht in de Merwedekanaalzone komen onbetaalbare koopwoningen. Waarom doet de gemeente mee met de grondspeculanten in dat gebied?        

Voor wethouder Wonen Dennis de Vries (PvdA) begint het prille jaar goed. Deze week laat hij via zijn twitteraccount (@wethouderdennis) weten dat hij genomineerd is voor ‘beste jonge bestuurder van Nederland’. Volgens de organisatie van de verkiezing noemen stemmers de Vries ‘betrokken, daadkrachtig en eerlijk’. Ook zou hij oprecht naar bewoners luisteren en veel in de wijk te vinden zijn. De wethouder schrijft op Twitter (‘X’) ‘enorm vereerd’ te zijn.    

Het afgelopen jaar had Dennis de Vries tot drie keer toe geen zin in een gesprek met De Nuk over de Utrechtse wooncrisis. En over het sluipend liberaliseren van sociale huurwoningen door Woonin/Mitros. Ook op dit vlak is de PvdA-wethouder Wonen het jaar goed begonnen. Op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Utrecht, deed hij onze medewerker Cees Grimbergen de toezegging dat hij door De Nuk geïnterviewd kan worden.  

De verkiezing voor ‘de beste jonge bestuurder van Nederland’ wordt georganiseerd door website Binnenlands Bestuur en het Consultancybureau Necker. Op 7 februari wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens ‘het jaarlijkse Beste Bestuurder event’. Eerder, in 2016 en 2017, sleepte wethouder Lot van Hooijdonk de titel in de wacht. 

Het jaarthema van deze Beste Bestuurder-verkiezing is ‘betrokken bewoner, betrokken bestuurder’. In een toelichting schrijven de organisatoren: ‘Het bereiken van inwoners is niet altijd eenvoudig en vanzelfsprekend. Uit onderzoek blijkt dat het oppikken van maatschappelijke signalen door politiek en bestuur en dit overtuigend vertalen in nieuw beleid, beter moet.’   

Zou De Nuk in 2024 voor Dennis de Vries zo’n ‘maatschappelijk signaal’ zijn?  
Op oudjaarsdag nodigde onze medewerker Cees Grimbergen de wethouder in een videoboodschap uit voor een kopje koffie én een interview. Die uitnodiging was een vervolg op de door de wethouder afgewezen interviewverzoeken in 2023. De afwijzingen werden steeds gedaan door communicatiemedewerkers van Dennis de Vries. Zij nodigden de NUK-specialist Wonen daarna wél uit voor een informeel kopje koffie. Grimbergen zou de Vries niet mogen citeren, maar zo kennis kunnen maken met de jonge wethouder. Wij van de NUK besloten in de oudjaarsboodschap tot een tegenvoorstel: in 2024 gaan we koffie drinken én een interview maken.  

Tijdens de toevallige ontmoeting van De Vries en Grimbergen op de nieuwjaarsreceptie, begin januari, was de wethouder Wonen openhartig. Hij vertelde uit het onderwijs te komen en  zei nog te moeten wennen aan de werkwijze die blijkbaar met wethouderschap samen hangt. 

‘Wethouder Dennis’ stond onze journalist Cees informeel te woord. Hij liet zijn receptie-gezelschap graag even wachten om ons verzoek goed af te wikkelen.  

De goedlachse de Vries toonde dat je het weigeren van interviews niet eindeloos vol kunt houden. En deed de toezegging dat onze medewerker Grimbergen hem mag interviewen. 

Waar gaan we het over hebben?

  Binnenkort bij De Nuk dus een gesprek met de wethouder Wonen over het grootste thema in de stad. We geven een voorzet richting vragen en onderwerpen:  

-Hoe kwam leraar Dennis in de gemeentelijke politiek terecht?  

-Is wethouder Dennis opgewassen tegen slimme beleggers en projectontwikkelaars?  

-Gaat hij rendementsdrang en macht van de woningcorporaties Woonin/Mitros, Portaal, Bo-Ex en SSH inperken?  

-Wat gaat hij doen met de voormalige sociale huurwoningen als de Qatarflats die door beleggers op de markt zullen worden gedumpt?  

-Dwingt hij de corporaties hun rijkdom in te zetten voor betaalbare huisvesting?  

-Wat vindt hij van een vierkamerflat -130 vierkante meter- voor 1 miljoen euro, in de Cartesiusdriehoek?  

-En van het sluipend liberaliseren (huur extreem verhogen) van sociale huurwoningen?   

-Op grond van de gemeente Utrecht in de Merwedekanaalzone komen onbetaalbare koopwoningen. Waarom doet de gemeente mee met de grondspeculanten in dat gebied?        

-2023 leverde vele enthousiaste gemeentelijke persberichten over ongekend succesvolle maatregelen die de Utrechtse Wooncrisis zouden oplossen. Wat heeft het gemeentelijk woonbeleid afgelopen jaar nou echt betekend?  

  

Redactie

2 reacties

Reageren
  1. 1e Vraag aan de wethouder:
    Hebt u al die ongelofelijke verhalen van onderzoeks journalist over de
    Utrechtse Volkshuisvesting ook gelezen? En wat vindt ú daar nou van?

  2. Kan in het gesprek misschien ook de al zes jaar durende verlammende passiviteit van de gemeente inzake 12 leegstaande potentiële appartementen op de Burgemeester Reigerstraat aan de orde komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *