Hoog Catharijne

Oproep voor het eerste “Eerlijke Warenhuis” in Hoog Catharijne

 • Door Redactie
 • |
 • 18 mei 2019
 • |
 • 3 reacties

De PvdA en de Partij voor de Dieren vinden het vreemd dat het Utrechts gemeentebestuur op een feestelijke manier winkels opent die een slechte reputatie hebben op meerdere terreinen. PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zwet wijst op de recente opening van Hudsons Bay en Primark:” Hudsons Bay, Primark, etcetera, zijn grote multinationals die hun weg naar het gemeentebestuur weten te vinden, maar juist deze ketens hebben een slechte reputatie op meerdere terreinen. Het gaat dan om mensenrechten en milieu, het aanbieden van veel te goedkope producten, hetgeen duidt op een wegwerpeconomie, en ze zijn ook nog eens een werkgever die op alle vlakken de kosten maximaal probeert te drukken: vooral jong personeel, flexibele contracten en slechte lonen”.

Wat de PvdA en PvdD betreft moet de gemeente juist winkels openen die bijdragen aan de doelstellingen van de gemeente. Rick van der Zweth: “Het gaat dan om doelen zoals de Global Goals en zaken op het gebied van duurzame productie en het aan het werk helpen van mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben”.

De fracties willen dat de burgemeester of wethouders vooral winkels in het zonnetje zet die dingen doen waar we als stad trots op kunnen zijn. Zij vragen of het college dit wil toezeggen.

Tegen die achtergrond deed Ingmar Creutzburg, ooit marketingmanager van Hoog Catharijne en tegenwoordig co-creator van Unchain The  Tigers,  deze week een oproep om in het winkelcentrum het eerste “Eerlijke Warenhuis” te openen. Een winkel die het gemeentebestuur zonder problemen en met oprecht enthousiasme kan openen. Lees hier zijn betoog:

“Gisteren is de Primark geopend in Utrecht…. Dan zit er niets anders op dan het eerste ‘Eerlijke Warenhuis’ ernaast te openen! Voor de onwetende: Primark is een winkel die zoveel mogelijk goedkope kleding in lageloonlanden produceert en alles met diesel boten deze kant oppompt om mensen met wegwerpkleding te overladen. Een bedrijf waar woorden als ecologisch, recyclen, footprint en circulair niet voorkomen. Kortom; Primark staat volledig haaks op de Utrechtse strategie: Healthy Urban Living. Onder het motto werkplekken opende onze wethouder gisteren deze winkel in Utrecht. Volgens mij moeten we als Utrecht per direct een tegengeluid geven! Morgen de Hudsons Bay overnemen (die is toch failliet) en daar het eerste Eerlijke Warenhuis van maken. Een plek met een compleet circulaire inrichting waar ‘eerlijke’ producten worden verkocht. Waar je boeken en kleding kunt ruilen en gereedschap en fietsen kunt lenen. Waar je kunt werken, studeren, hangen of gewoon zijn. En (toevallige) ontmoetingen plaatsvinden. Waar ruimtes worden gedeeld door TedX, de Universiteit, de Kunstuitleen en een dansschool. Maar ook waar start-ups een studio hebben en creëren, ontwikkelen en meedenken over de stad van de toekomst. Kortom een trotse plek die inspireert, verbindt en activeert”.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

3 reacties

 • Ank van Os schreef:

  Een mooi pleidooi!
  Helemaal mee eens!

 • frits de boer schreef:

  Fantastisch plan maar de Franse eigenaren van Hoog Catharijne doen hier natuurlijk nooit aan mee. Het gaat om rendement en nog eens rendement. Maar dat neemt niet weg dat er voor zo’n “Eerlijk Warenhuis” een plek te vinden moet zijn. Laat het zo duurzame gemeentebestuur meedenken en faciliteren. Wat te denken van het UCK gebouw op het Domplein?

 • Jacob schreef:

  Zeker een goed plan. Wie pakt het op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *