Berichten van het plandelfront

Plandelman past op zijn tellen

Hou het leuk, hier die peuk!

Dé zwerfvuiltopper is de sigarettenpeuk en die is nog minder onschuldig dan-ie misschien lijkt. Daarom is er op 1 juli een landelijke actiedag, waarbij de filters worden geteld. Ook in Utrecht. Daar transformeert Plandelman zich bij Stadslab Raum in Leidsche Rijn voor de gelegenheid tot Peukenman.

Waar rook is, is vuur. En waar rokers zijn, zijn peuken. Probleem is dat veel van die peuken een filter hebben, dat naast gifstoffen ook plastic bevat. Slecht voor de roker, funest voor het milieu. De absolute zwerfvuiltopper bevat namelijk gifstoffen én cellulose accetaat, of in gewoon Nederlands: plastic. Filters verdwijnen misschien wel uit het zicht, maar vergaan dus nooit. En elke peuk telt, want een exemplaar kan acht liter water verontreinigen. Sommige schattingen zijn nog dramatischer en spreken zelfs van 1000 liter water. Per. Peuk.

Op zaterdag 1 juli is het Nationale PeukMeuk in Nederland. In tal van steden en plaatsen komen opruimhelden dan in actie om peuken te rapen en te tellen. Het eindtotaal wordt vervolgens gerapporteerd aan o.a. Brussel en Den Haag, als pressiemiddel om tot een verbod te komen. Speciaal voor de gelegenheid transformeert Plandelman zich tot Peukenman, in Stadlab Raum, Leidsche Rijn. Meedoen kan, van 11:00-12:30 uur. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd en des te meer peuken! De gemeente Utrecht is ook van de partij met speciale peukenstofzuigers, en de Partij voor de Dieren stuurt een delegatie.

Uiteraard is er ook gelegenheid om oldskool te plandelen, voor iedereen die graag een blikje, zakje, flesje of snoepwikkel meepikt. Vuilniszakken worden geregeld, deelnemers hoeven alleen een opgeruimd humeur mee te nemen. En het liefst ook een eigen afvalgrijper of (tuin)handschoen. Of een pincet, want filters hebben de nare eigenschap om zich helemaal klem te zetten tussen trottoirtegels.

Spontaan meedoen mag, maar als je een mailtje stuurt naar info@plandelen.nl, dan kunnen we ook een gratis lunch voor je regelen. Deze bijzondere actie is een samenwerking van Stadlab Raum, lokale opruimheld Plandelman en Utrecht Schone Stad in het kader van 25 jaar Leidsche Rijn, opgeruimd is fijn.

za 1 juli: Peukenplandeling Leidsche Rijn
11:00 -12:30, Stadlab Raum, Berlijnplein 520
Deelname gratis info & aanmelden: info@plandelen.nl

Auteur De Plandelman
Auteur

De Plandelman

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *