het kunstwerk zal volgend jaar onder de grond verdwijnen

Graffiti-artiesten maken dit weekend bij het Smakkelaarsveld een tijdscapsule: de geschiedenis van de toekomst

  • Door Redactie
  • |
  • 15 mei 2023
  • |
  • 1 reactie

Tien van Utrechts beste graffiti-artiesten komen aanstaande zaterdag en zondag bij elkaar om het braakliggende terrein bij Smakkelaarsveld van een kleurrijke tijdscapsule te voorzien. Organisator van Time Cap, Ingmar Creutzburg, vertelt: “Vanuit de gemeente en de ontwikkelaar kwam de vraag bij mij terecht of ik niet wat van het terrein kon maken. Toen zag ik de grote wand en Utrecht heeft waanzinnige graffiti artiesten die zelfs internationaal erkend worden. Ik dacht: 1 en 1 is 2”.

Op de plek van het kunstwerk zal volgend jaar de bouw van Smakkelaarspark beginnen, het kunstwerk zal dan onder de grond verdwijnen. Ingmar: “Het is eigenlijk een soort tijdscapsule. Dat is dan ook de vraag en de opdracht aan de kunstenaars: wat zou je willen achterlaten? Welk verhaal wil je dat mensen over 150 jaar zien? Welke boodschap?” 

Tijdens het evenement kun je de kunstenaars live aan het werk zien, dat maakt het extra bijzonder volgens Ingmar: “Je kan er echt zitten, dat vind ik leuk.” Vaak zie je met kunst alleen het eindproduct, maar dat maakproces is ook heel tof om te zien. Je ziet overal heel veel graffiti, maar als je die gasten dan aan het werk ziet… Ik vind het buitengewoon knap.” Voor de bezoekers is er een tribune gebouwd, ook zal er live muziek, dans en een foodtruck zijn. “Het wordt gewoon een fijne plek, dus het is zeker de moeite waard om te komen hangen, chillen en kijken”. 

Ingmar hoopt met dit evenement voor meer kunst in de binnenstad te zorgen. “ Volgend jaar is die wand weg, maar ik zou het te gek vinden als dit een vervolg krijgt waardoor je elke keer weer nieuwe artiesten in Utrecht een podium kan bieden. Onze stad heeft het vaak over rafelranden, maar deze zitten dan ook allemaal op de rand van de stad. Wat daar gebeurt vind ik heel inspirerend, daar mogen we als stad best trots op zijn. Of het nou gaat over kunst, dans of muziek; breng het naar het centrum, naar het brave centrum, en laat je inspireren”. 

Wethouder Eerenberg is zaterdag aanwezig om het evenement te openen en zal hierbij ook zelf iets gaan spuiten. De artiesten zijn zaterdag en zondag van en zondag van 12:00 tot 20:00 uur live te zien. Daarna is het mogelijk om het kunstwerk nog een aantal maanden te bezoeken.

Hieronder werk van de graffiti-artiesten die bij het Smakkelaarsveld aan het werk gaan.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *