Open brief

Oplossing parkeerprobleem Lange Nieuwstraat laat nog wel even op zich wachten

 • Door Redactie
 • |
 • 3 juli 2020
 • |
 • 6 reacties

Brandbrief aan Burgemeester en Wethouders

Utrecht, 2 juli 2020

Geachte burgemeester, wethouders en raadsleden,

Het waren spannende dagen sinds 25 juni. De Lange Nieuwstraat gaat op de schop en daarbij gaan vanaf 6 juli 20 parkeerplaatsen op slot. Ik klom daarom in de pen en zo werd een open brief geplaatst in deze krant op 27 juni want er was haast geboden. 

De mogelijkheid werd aangeboden om in een gemeentelijke parkeergarage te parkeren op grote afstand van de wijk. Van Vaartsche Rijn tot P+R Westraven. Daarbij zou wel de straatvergunning vervallen. Vreemd… en of we als bewoners even wilden beslissen voor 1 juli. Het één óf het ander. Fijn dat er een alternatief geboden werd maar een redelijke vond ik het niet. Verre van. De brief ging ook richting gemeente-secretariaat maar tot op heden geen reactie, zelfs geen leesbevestiging. Daarom ook maar naar alle fractievoorzitters en raadsleden. Wederom helaas. Dan maar ouderwets bellen. Ik kreeg Marijn de Pagter van de VVD meteen te pakken en hij pakte het op. 

Vandaag, 2 juli, zou Marijn kijken wat hij kon doen voor ons, bewoners van het Museumkwartier. Ik werd adequaat op de hoogte gehouden en ik dacht graag met hem mee. Klagen is makkelijk en vliegen vang je niet met azijn. Het volgende vloeide uit mijn toetsenbord:

Tussen de Groenestraat en ABC-straat tijdelijk parkeerplaatsen toevoegen. Er kunnen er zeker negen bij, inclusief bij het grote, onbegrijpelijke kruis voor Meneer Buscourr dat al jaren twee plaatsen verjaagt voor wat laden en lossen?

 • De beheerder van de garage onder het Willem Arntz-complex benaderen. Hier blijkt 2/3 onbezet te zijn.
 • Gefaseerder te werk gaan. In plaats van 20 P-vakken tegelijk, vijf tegelijk. De gemeente is opdrachtgever, de aannemer niet.
 • Bied de gemeentelijke garages aan als aanvullende optie, als uitwijkmogelijkheid mocht de wijk vol zijn geparkeerd. Iets wat nu ook al aan de orde is.
 • Maak de wijk voor alleen vergunninghouders, net als in de Agnietenstraat. Zeker nu het toeristen/airbnb-seizoen er weer aankomt met vele bezoekers voor het Nijntjemuseum en het Centraal Museum. Permanent gaarne.

De Agnietenstraat

Om 16:28 kreeg ik goed nieuws van Marijn. Hij zat zelf niet in de zaal maar Tess Meerding had alle problemen en vragen voorgelegd aan wethouder Van Hooijdonk. Ze had toegezegd dat de gemeente gaat bemiddelen om zo te kijken of er tijdelijk in de particuliere garage geparkeerd kan worden. Mooi! Nog geen zekerheid dus maar wel een positieve ontwikkeling. Iets later, om 17:11 kreeg ik het bericht dat de wethouder er volgende week vrijdag op terugkomt in de Coronabrief… of de week erop…

Wellicht denk ik er iets te makkelijk over en ben ik iets te gewend aan mijn opgestroopte Rotterdamse mouwen maar ik had iets van: waarom nu niet doorpakken? Wat dat betreft een compliment naar Marijn de Pager die deze casus goed oppikte en de moeite nam om op een vriendelijke manier met een burger te communiceren.

Niet lullen maar poetsen. Een telefoontje met de garagebeheerder en wat extra administratie en het is morgen geregeld. Helaas. Het blijft onzeker en de parkeerellende gaat er komen. Ook de fietsers krijgen het niet fijn. Ik hou m’n hart vast als ik zondagavond van mijn werk kom maar ik vrees voor een paar rondjes extra CO2-uitstoot op onze krappe wegen naar verduurzaming. 

Wij hebben niet voor de garages gekozen op grote afstand. Andere bewoners die ik sprak ook niet. Zelf houd ik niet van spreken met clichés maar het lijkt toch wel op autobezitters pesten. Ik voel me in ieder geval niet geheel serieus genomen. Dat kan beter! Regeren is vooruit zien… toch?! Doe uw best gemeente. Dat mag ik toch wel verwachten voor € 355,44 parkeergeld? 

Hoogachtend,

Michael Hermanus Schuurmans.

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

6 reacties

 • Ferry schreef:

  Een inwoner denkt mee. Nu de gemeente nog. De aangedragen oplossingen zijn logisch en redelijk.

 • Carla schreef:

  Een andere vraag. Waar is in godsnaam die herinrichting voor nodig? Prima fiets en wandelstraat.

 • Michael Kooren schreef:

  Misschien een aanvulling op het plan om tot na de herinrichting alle niet vergunninghouders te weren uit het museum kwartier. Parkeren alleen voor vergunninghouders.

 • Wim schreef:

  Wat een gezeur over een paar parkeer plekjes Waarom niet gewoon alle auto’s weg uit de binnenstad. Daar wordt de stad alleen maar mooier, schooner en aantrekkelijker door.
  Het idee dat je je auto voor je eigen deur moet en kan parkeren is niet meer van deze tijd.

 • Frank schreef:

  @Wim. Je voert een verkeerde discussie. Vooralsnog mogen auto’s in de binnenstad. Dat bewoners verwachten dat de gemeente zich inspant voor een redelijke oplossing lijkt me terecht. Ze betalen voor een plek in de buurt. Mensen met inpandige garages of dure plekken in de parkeergarages zullen dat probleem niet zien.

 • Wim schreef:

  @frank ben het niet mee je eens dat ik de verkeerde discussie voer. Het is niet dat er geen parkeerplekken meer zijn, alleen kan er niet meer/minder op de lange Nieuwstraat worden geparkeerd. Dat betekend dat mensen verder moeten lopen/fietsen voor een parkeerplekje. Het gepraat en naar mijn mening gezeur hierover daar moest ik even op reageren. Ik laat daarnaast een tegengeluid horen dat auto’s volgens mij in onze mooie oude Utrechtse binnenstad uit de tijd zijn en mogen verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *