Croeselaan

Open brief: Ons thuis is een ‘urban mine’ voor dure hoogbouw

De bewoners van de Croeselaan verzetten zich al jaren tegen de sloop van hun woningen

Eventjes terug in de tijd. Het was de zomer van 2016 toen er stadsgesprekken plaatsvonden in het Beatrixtheater, schuin tegenover ons blok aan de Croeselaan. Hier werd bekend dat er plannen waren om hoogbouw te gaan ontwikkelen achter onze huizen en er was zelfs al een naam, het “Beurskwartier”. Iedereen mocht meespreken, maar veel van de huidige bewoners wisten van niks. In het proces mochten alle bezoekers aangeven welke zaken ze belangrijk zouden vinden in het gebied. Na afloop konden de ambtenaren handig kiezen uit honderden post-it briefjes met argumenten.

Na flink aandringen kwamen er dan toch gesprekken op gang die meer weg hadden van voorlichting. De mensen die al decennia vanuit hun sociale woningen zorg hebben gedragen voor hun wijk, werden eerder behandeld als een obstakel dan een gesprekspartner. Toch mochten we uiteindelijk, na druk van de oppositie in de raad, aan de slag met een stedenbouwkundige om met een goed alternatief te komen waarin de huidige sociale woningen behouden zouden kunnen worden en een rol zouden krijgen in de nieuwe wijk. Ons uitgangspunt was zelfs meer groen met logische verbindingen verderop in het gebied zoals de Veilinghaven en de Kruisvaart en een terugkeer van historische kenmerken zoals de Moesgracht, om de combinatie van oud en nieuw te onderschrijven.

‘Het stationsgebied wordt ingericht voor de hoogste inkomens en dat lijkt over de rug te gaan van onze gezinnen’

Nu er meer projecten in het stationsgebied  bekend zijn gemaakt, valt het steeds op dat sociale woningbouw geen prioriteit heeft. In 2017 betrof de gemiddelde wachttijd voor een sociale woning in Utrecht meer dan 10 jaar, toch krijgt een project zoals het Smakkelaarsveld, 500 meter van ons, blok 0% sociale woningbouw.

Volgens de meest recente plannen wordt ook maar 20% van de woningen sociaal in het Beurskwartier, dat is op een totaal van 3000 woningen een druppel op een gloeiende plaat. Zeker als het bouwproces ook nog eens 15 jaar gaat duren. Ook als men bedenkt dat er per jaar dus amper sociale woningen bij komen. Het college van B&W maakt zo duidelijk dat het stationsgebied wordt ingericht voor de hoogste inkomens en dat lijkt over de rug te gaan van onze gezinnen.

Na alle gesprekken en alternatieve plannen geeft het college aan ineens waarde te geven aan onze mooie woningen. In het plan dat recent aan ons gepresenteerd is, worden onze voorgevels gebruikt voor dure appartementen door ze te stapelen onder de noemer duurzaam te zijn. Uiteindelijk zullen wij niet moeten wijken voor de woontorens, maar voor een schaduwrijk parkje dat er voor komt te liggen. Om vervolgens op dat parkje, wat zelfs groter wordt dan gepland, nog een extra toren neer te zetten.

‘Alles lijkt te draaien om bakstenen en niet om mensen’

Maar ja, zoals we hebben geleerd van eerdere vastgoedschandalen is het grootkapitaal de echte baas in Utrecht. Alles lijkt te draaien om bakstenen en niet om mensen. Ons thuis is zelfs een ‘urban mine’, zoals we in de documentatie van de gemeente konden lezen. Sociale duurzaamheid heeft helaas geen prioriteit, deze ligt bij geld want er valt hier veel te verdienen. Toch blijven wij ons als een Gallisch dorp verzetten, want de gevels waarachter onze kinderen opgroeien zijn zonder ons alleen nog maar bouwmateriaal.

 

Thijs de Bekker, initiatiefnemer buurtcomité “Croeselaan moet blijven” 

Laat uw reactie achter

Reactie

5 reacties

  • @UtrechtseSjoerd schreef:

    Goed verhaal van Thijs.

  • joop van den oudenalder schreef:

    Beste Mensen

    Deze strijd heeft al veel te lang geduurd. De uitzending op het radio 1 journaal was ook luid en duidelijk. Ik vond de reactie van de wethouder maar heel magertjes. Ik zou deze man maar met argusogen blijven volgen hoor. Mijn steun hebben jullie absoluut. Veel succes in de komende tijd.

    groeten Joop van den Oudenalder

    Croeselaan 357 bis
    3521 BV Utrecht

  • Ouwegrag schreef:

    Ja, wonen in een centrumgebied van een grote stad brengt nou eenmaal reuring, dat weet je als bewoner! En ja, er moeten veel woningen worden bijgebouwd.
    Ik snap de gemeente wel, en hoe triest het op persoonlijk niveau ook is, de ontwikkeling en groei van het centrumgebied is er eentje voor de komende eeuw, en nodig voor een stad als Utrecht!!

  • Uuuu schreef:

    Begrijp me niet verkeerd maar waarom houd je de ontwikkeling van een stad tegen?
    Je woont midden in de lelijkste stukje van de stad je krijgt een oprotpremie van weet ik veel hoeveel en je krijgt en nieuwe woning vlakbij en je huurprijs blijft zo wat hetzelfde!

    Schande

  • Jammerhoor schreef:

    Het is toch al jaren en jaren bekend dat deze huizen weg gingen? Is dat niet de reden dat de helft leeg staat? En dat die leegstand al jaren plaats vindt?

    Zoals Uuuu ook al zei: vervelend voor je, maar je wist dat het ging komen. Je wordt netjes behandeld en krijgt een nieuwe woning om de hoek.

    Echt, dit is huilen en doen alsof je overvallen wordt, terwijl het verdwijnen van de woningen al tig jaar bekend is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *