COMMENTAAR (Wooncrisis in 030)

Ontmaskert de Utrechtse raad vandaag het eigen stadsbestuur als grondspeculant?

Merwedekanaalzone-deelgebied 5

 

Vandaag vergadert de Gemeenteraad opnieuw uitvoerig over de bouwplannen Merwedekanaalzone. Deze keer gaat het onder andere om deelgebied 5, het gebied tussen Balijebrug, Europalaan, Merwedekanaal en Beneluxlaan.                 .  

Onze lokale volksvertegenwoordiging kreeg de afgelopen jaren duizenden pagina’s Omgevingsvisies, Ruimtelijke agenda’s, Milieu Effect Rapportages, Bestemmingsplannen, stedenbouwkundige plannen, raadsbrieven en inspraakreacties. De inspraakindustrie draaide op volle toeren. 

De gemeente Utrecht gaf in diezelfde tijd vrij baan aan marktpartijen. Wethouders van PvdA, SP, GroenLinks en VVD omarmden de afgelopen tien jaar beleggers, projectontwikkelaars, bouwbedrijven, consultants en adviesbureaus uit alle hoeken en gaten. In bestuurlijk jargon heet het ‘publiek-private samenwerking’. Doel: de Utrechtse Wooncrisis aanpakken. Deze aanpak leek daadkrachtig, maar pakte averechts uit.  

Het verhaal is bekend. ‘De vrije markt’ deed in de hele stad zijn werk. Duizenden betaalbare sociale huurwoningen werden aan beleggers -tot Qatarese oliesjeiks aan toe- verkocht. Schaamteloze grondspeculatie, piepkleine huurwoningen, onbetaalbare koopwoningen, dure parkeerplaatsen en een markt waar alle prijzen door het dak gaan, kwamen er voor in de plaats. De Nuk en de collega’s van Nieuws030.nl publiceerden vele verhalen over beleggers die hun kans schoon zagen en het goedgelovige linkse gemeentebestuur.  

Gemeente wil hoogste grondopbrengst 

De GroenLinks-fractie stuurde vandaag in een mail aan de pers een geschikte quote van woordvoerder Floor de Koning rond. De Koning stelt: ‘De Merwedekanaalzone wordt een prachtige stadswijk, waarmee Utrecht zich definitief plaatst in het rijtje van steden die durven te bouwen aan de wijken van de toekomst. Centraal, autovrij, ontzettend kindvriendelijk, groen, duurzaam en  - heel belangrijk – er komen heel veel betaalbare woningen.’ Het is GroenLinks-mooipraat die de opstelling van de grootste partij in de afgelopen vier jaar moet maskeren. 

Meest opvallend in het Merwedekanaalzone-dossier is dat GroenLinks-wethouder Diepeveen de gemeente Utrecht als marktpartij positioneert. In de officiële grondprijzennota van de gemeente schrijft het stadsbestuur dat het naar de ‘maximaal haalbare grondprijs’ streeft. 

De gemeente Utrecht heeft veel grond in bezit. In deelgebied 4, op een klein stukje Wilhelminawerf na, alle grond. En in deelgebied 5 een derde van de grond, ongeveer acht hectare. De gemeente Utrecht zal de komende jaren 100 miljoen gaan verdienen aan dit grondbezit. GroenLinks-wethouder Diepeveen vindt dat hij als overheidsdienaar zoveel mogelijk geld uit de Merwedekanaalzone moet persen. 

Kleine huurwoningen, van 45 en zelfs 20 vierkante meter, zijn het gevolg. ‘Kippenhokken’ stellen PvdA, PVV en Stadsbelang Utrecht. Ook koopwoningen voor astronomische prijzen dragen bij aan de mega-grondopbrengst voor de gemeente. 

Waarom gebruikt de gemeente Utrecht al dit grondbezit niet om betaalbare en grotere woningen (huur en koop) tot stand te brengen?  

Het Utrechtse gemeentebestuur wist tot nu toe grondspeculanten niet te beteugelen. Zij vertrokken met 67 miljoen euro. Nu lift dit zelfde bestuur brutaalweg mee met die speculanten. Grote vraag vandaag: welke raadspartijen ontmaskeren het gemeentebestuur als grondspeculant?  

Laat uw reactie achter

Reactie

9 reacties

 • Michael Schuurmans schreef:

  Sterk stuk. Ik denk aan wat er aan sommige, individuele strijkstokken blijft hangen… anders keur je zoiets toch niet goed?

  Nee, ik gebruik het woord corruptie niet.

 • Dolf Wagenaar schreef:

  Dit stuk onthouden bij de aankomende verkiezingen!

 • Hein Krol schreef:

  “De Merwedekanaalzone wordt een prachtige stadswijk, waarmee Utrecht zich definitief plaatst in het rijtje van steden die durven te bouwen aan de wijken van de toekomst.” Je moet wel lef hebben om dit te durven zeggen.

 • Irene schreef:

  Leuk zo´n wijk van de toekomst. Maar ik heb toch liever een wijk van het heden. Met ruime en betaalbare woningen.

 • Fred Willemsen schreef:

  Groenlinks is toch de partij van voormalig kraker Pepijn Zwanenberg? How low can you go?

 • Bernard Tomlow schreef:

  Met die honderd miljoen kan GroenLinks de tweehonderd miljoen verlies van de tramlijn afbetalen.Op naar het nieuwe avontuur; Overvecht aardgasvrij.

 • Cor-Jan schreef:

  Dit paradijs aan de Merwedekanaalzone is helemaal gemaakt voor de achterban van Groenlinks. Duurzaam, autovrij en onbetaalbaar voor de gewone man.

 • Arnold Manders schreef:

  Nee dus. De raad kan het stadsbestuur niet ontmaskeren want de coalitiepartijen stonden erbij en keken ernaar toen de misstanden in de Merwedekanaalzone plaatsvonden. Zelfs na onthullingen in diverse media bleven ze stil. Het is van groot belang dat de boel na de verkiezingen flink wordt opgeschud.

 • WMJ schreef:

  Hein Krol. Dat gezegde van wethouder Diepeveen noem ik Amsterdamse bluf/lef! Wethouder Diepeveen was hiervoor toch deelstad wethouder in Amsterdam?
  In Amsterdam, las ik vorige week in de krant, heeft men een proef gehad met slechts 525! woningen en men is in Amsterdam zeer tevreden over het resultaat van deze proef! En nu maar afwachten of dit Utrechtse plan met 7.000!! woningen ook zo goed bij de inwoners van Utrecht gaat vallen! Ik heb zelf zo -en velen met mij- mijn bedenkingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *