"Kapitaalvernietiging en overbodig"

Ondernemer Richard den Hartog komt met plan voor Utrechtse Springweggarage: Pakkettenhub, fietsenstalling, bedrijven en horeca

De buitenkant van de Cityhub

De parkeergarage aan de Springweg zal volgens de plannen in 2028 gesloopt worden. Richard den Hartog, eigenaar van horecazaak “t College” in de Mariastraat, noemt de plannen voor sloop kapitaalvernietiging. Hij heeft een alternatief plan naar de Utrechtse gemeenteraad gestuurd. In een begeleidend schrijven roept hij partijen op om de tafel te gaan zitten en de bestaande plannen te herzien.

Den Hartog is van mening dat deze nieuwe plannen zó interessant en bovendien geheel in het groene beleid van het College zijn dat het de moeite waard is om de afspraken te herzien en rond de tafel te gaan om deze nieuwe plannen uit te voeren. 

. “Met name de partijen die voor de sloop van de garage hebben gestemd, toen dit plan nog niet bekend was, hoop ik met de kennis van dit nieuwe plan te kunnen overtuigen dat het slopen kapitaalvernietiging zal zijn en totaal overbodig, schrijft hij.

“De mindere staat van de garage behoeft géén belemmering voor dit plan te zijn. De investering in grondig onderhoud zal zich in korte tijd terugverdienen. Dit plan is namelijk een aanwinst voor álle inwoners en bezoekers van de stad en compenseert bovendien de ondernemers in dit gebied”

In het plan van Den Hartog gaat de garage onderdak bieden aan een pakkettenhub, stalling voor elektrische fietsen, kleinschalige bedrijven en duurzame horeca.

Bekijk hier het alternatieve plan voor de parkeergarage.

Rooftopbar
Sorteercentrum
Groene uitstraling

Redactie

10 reacties

Reageren
 1. Goed plan! De volgende stap is dat het college/de raad hier serieus naar kijkt. Ik meen me te herinneren dat D66 tegen sloop was. Dus er is al een voorstander gevonden.

 2. Geweldig. Eindelijk iemand die nadenkt. De gemeente heeft een grote mond over duurzaamheid en milieu, maar ik heb het idee dat ze vooral geïnteresseerd zijn in de grondprijs van de garage. Het getuigt wel van lef om met zo’n plan te komen. Scheelt ook weer in de stifstofdiscussie.

  Ik zou erg teleurgesteld zijn als de gemeenteraad dit zich niet zou aantrekken. Dus aan de raadsleden: ga het maar eens goed bestuderen, vrienden. Hiermee kunnen jullie laten zien dat je echt om Utrecht, de burgers en het milieu geven!

 3. Uitstekend plan wellicht dat de bedrijven in de binnenstad hier ook profijt van hebben!
  @CMU

 4. Goed plan. Weet zeker dat Richard den Hartog bereid is te luisteren naar aanvullende ideeën.

 5. Plan rap gelezen.

  Zeer interessant mede vanwege online bestellingen en nabij ophalen, hergebruik gebouw, stallingen en ruimte ondernemers.

  Tenzij ik slecht heb gelezen lijkt me ruimte voor e-deelauto’s nog steeds relevant want mensen hebben nog steeds auto’s nodig.

  Ik ga het beter bestuderen!

 6. Dit plan moet absoluut serieus genomen worden. Over de financiële onderbouwing heb ik nog geen mening maar ik kan me voorstellen dat er partijen zijn die voor een sluitende exploitatie kunnen zorgen.

 7. De aap komt al snel uit de mouw: de horeca-ondernemer pleit voor duurzame horeca (whatever that may be) en (jawel!) een rooftopbar.
  De rest van het plan is franje.

 8. Frits. Hoe komt het toch dat ‘de horeca’ zo’n dubieuze naam heeft bij sommige mensen. Ben je zelf ergens uitgegooid? Mag je soms ergens niet meer komen? Het is zo’n wezenlijk onderdeel van een stad en zo’n essentiële mogelijkheid voor mensen om elkaar te ontmoeten (in veel gevallen zelfs de enige). Er zijn vele foute ‘verdienmodellen’ waar de horeca echt niet bij hoort. Zullen we het daar eens over hebben. By the way: “handhaving en controle geldt voor alles en iedereen”. De horeca is erg hard werken en gastvrijheid is absolute noodzaak.

 9. @drs nijntje: ik heb helegaar niks tegen horeca, sterker nog: decennia lang in de horeca gewerkt. Waar het om gaat is dat de horecaman onder mom van pakkettenhub en aanverwanten gewoon zelf meer horeca wil gaan uitbaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *