Aanstaande zondag 29 mei wordt in Utrecht op een zeer drukbezochte plaats een struikelsteentje gelegd: de Vismarkt.Het zal daarmee hoogstwaarschijnlijk een van de meest opvallende steentjes in de stad worden.
Het 114e Utrechtse steentje wordt gelegd voor Vismarkt 17, waar Louis Trompetter (1897-1944) woonde. De joodse alleenstaande man had daar een zilverwarenwinkel. Louis is in het najaar van 1942 vanuit Utrecht op transport gesteld naar Westerbork en vervolgens met een van de Kozel-transporten richting Oost-Europa gedeporteerd. Hij is daar om het leven gekomen; over de omstandigheden en de precieze datum van zijn overlijden is helaas niets bekend.
Familieleden van Louis Trompetter plaatsen zondag het kleine monument om 11 uur
Familieleden van Louis Trompetter plaatsen zondag het kleine monument om 11 uur. Dan is de geboortedag van Louis. Oud-Vismarktbewoner en historisch onderzoeker Jim Terlingen zal een kleine toespraak houden. Tijdens een presentatie van hem in 2017 over het leven van Trompetter trad een familielid van Trompetters toenmalige buren naar voren met een gouden tientje dat van Louis was. Dit muntje heeft de familie van Trompetter onlangs geschonken aan Herinneringscentrum Westerbork.
De bedenker van de struikelsteentjes is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (74). Hij noemt ze ‘stolpersteine’ omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart (‘stolpern’ betekent struikelen). Ze liggen steevast voor een woonhuis en geven op een subtiele wijze aandacht aan het feit dat daar mensen hebben gewoond die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd.
Ik spreek de wens uit dat er nog veel meer Stolpersteine/Struikelsteentjes geplaatst gaan worden in Utrecht zodat wij nooit vergeten.
Het was weer een mooie plaatsing van een struikelsteen voor Louis Trompetter op de Vismarkt voor nummer 17. Zijn naam is weer genoemd en nu een monument op een monumentale plek in Utrecht waar veel mensen de naam zullen lezen en . En weer een schitterend verhaal van Jim Terlingen recht uit het hart.Inmiddels liggen er al 114 stenen in Utrecht.
Aan de Croeselaan 235 woonde David Hartog Blok met zijn vrouw Betje Blok Witmond en hun zoontje Izaäk Philip Blok.
Zij werden alledrie in op 2 juli 1943 vermoord in Sobibor. Het zou mooi zijn als er voor hun ook Stolpersteine zouden komen. Opdat zij nooit vergeten worden.