In het werk van schrijfster Ina Boudier Bakker komen ze voor, de joodse families Herschel en Perel. De twee Utrechtse families, die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord in concentratiekampen, woonden vlakbij haar op Oudegracht 335 en 339. Voor deze huizen plaatst wethouder Eva Oosters op vrijdagochtend 2 december negen struikelsteentjes.
Tijdens de korte plechtigheid, die om 10 uur begint, zal de wethouder een woordje doen. Verder legt buurtbewoonster Jetta Ernst het belang uit van het niet-vergeten. Zangeres Marjanka Sierevelt brengt twee jiddische liederen ten gehore.
Direct na afloop is er in het pand Oudegracht 339 een bijeenkomst waarin historisch onderzoeker Jim Terlingen vertelt over wat hij te weten is gekomen over Louis Herschel, koster van de Joodse Gemeente, en huisarts Maurits Perel. Ze spelen een prominente rol in zijn boek ‘De Joodse Raad van Utrecht’ dat dit jaar verscheen.
Het aantal struikelsteentjes in Utrecht stijgt gestaag. Half november 2022 stond de teller op 121.
De bedenker van het concept is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (75). Hij noemt ze ‘stolpersteine’ omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart (‘stolpern’ betekent struikelen). Ze liggen steevast voor een woonhuis en geven op een subtiele wijze aandacht aan het feit dat daar mensen hebben gewoond die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd.
De steentjes zien er glimmend uit; ze hebben bovenop een messing plaatje van 10 bij 10 centimeter met daarop gegevens van een persoon: de naam, geboortedatum en – als het van toepassing is – de overlijdensdatum en -plaats.
Laat uw reactie achter
Reactie