Onze columnisten

Niet zeggen hoe het moet, maar het laten zien!

 • Door Thirty030
 • |
 • 17 augustus 2019
 • |
 • 6 reacties

Christopher Marks (1989) is een (bijna) dertiger. Hij is ondernemend, een verhalenverteller en verbinder. Hij is vader van zoontje Lucas (2017) en man van Gerdine. In zijn vrije tijd is hij drummer, een wannabe CrossFit atleet & ambassadeur voor Leidsche Rijn.

Noem me een tikkeltje hypocriet voor deze klaagzang, want ook ik ben echt wel een keer de fout in gegaan. Maar elke vorm van onwetendheid op dit vlak is een keuze.

Ik ben vader van een klein papegaaitje. Een spiegel die je keer op keer weet te confronteren. Werkelijk alles wordt gekopieerd door mijn zoontje. The good, the bad and the ugly. Mijn woorden worden naverteld. Als ik boos ben is hij furieus en op sommige momenten betrap ik hem op het loopje van zijn moeder. Iedere actie wordt als een spons opgenomen en zie je (soms onverhoopt) terug bij deze knul van bijna twee.

Als ouder wil ik het allemaal zo goed mogelijk doen. Ik wil het beste voor hem, zijn toekomst en voor de wereld waarin hij opgroeit. Ik ben ervan overtuigd dat de beste manier om dat te doen is door ‘voor te leven’. Niet zeggen hoe het moet, maar het laten zien!

Dus met dat in mijn achterhoofd kijk ik nét even scherper naar mijzelf en mijn omgeving. En dat maakt me irritanter dan ooit.

Het begon met rokers aanspreken op het weggooien van hun peuken. Ken je dat? Het overgrote deel van de rokers vindt het volstrekt normaal om een brandende sigaret op straat uit te trappen en te laten liggen voor een ander. Mijn dienst als peukpolitie begint dan al soms om half 8 s’ochtends op het station. Als de forensen met hun koptelefoon en een extra sterke cappuccino het laatste nieuws op social media scoren. De laatste hijs wordt diep geïnhaleerd, de peuk valt en met de bal van de voet krijgt deze de genadeklap. Ik tik ze op de schouder en vraag of het nodig was om die peuk op de grond te gooien, terwijl ik wijs naar de vuilnisbak op nog geen twee meter afstand. Dan word ik uitgemaakt voor bemoeial of mafkees. Sommigen doen alsof hun neus bloedt en er is ook een zeldzaam soort wat mij gelijk geeft en het alsnog weggooit.

Naast mijn dienst op het station heb ik het ook druk in het verkeer. Elke keer als ik een bestuurder met een mobiel zie wordt dat beantwoord met het gebrul van mijn toeter. Soms voelt mijn ritje naar de sportschool eerder als een rit naar een Turkse bruiloft. Het aantal bestuurders dat geen twee tellen zonder de dopamine van hun mobiel kunnen, en daarmee anderen in gevaar brengen, is enorm. Inmiddels zijn er twee keer auto’s bij mij achterin gereden omdat er iets op Instagram belangrijker was. Ik denk dat het me daarom zo stoort. Wellicht dat dit probleem zich pas verhelpt zodra de robots de wereld overnemen… Enfin.

Zo’n druktemaker als ik heeft natuurlijk véél meer scenario’s waarin hij betrapt kan worden met het strooien van confrontatie. Denk aan mensen die een roltrap blokkeren. Kletskousen die in de ingang van de supermarkt staan te beppen. Vuillakken die rotzooi uit de auto gooien. Badgasten die een ligstoel reserveren met hun handdoek. Profiteurs die in de bios op mijn gereserveerde plek gaan zitten of van die arrogante lui die dubbel parkeren. Brrr..

Ik leef echt niet in de illusie dat iedereen het perfecte leven kan leiden. Ik begrijp heel goed dat je een keer een misser maakt. Dat je een keertje een rotdag hebt gehad of dat je simpelweg niet over je gedrag hebt nagedacht. Maar de reactie op mijn opmerking zegt alles. De mensen die ik aanspreek weten donders goed dat het onhandig is wat ze doen, maar in plaats van open te staan voor een kritische noot, word ik beantwoord met gescheld en getier.

Ik vermoed dat precies dat de reden is dat mensen elkaar überhaupt weinig aanspreken op onwenselijk gedrag en eerder blind spelen dan dat ze actie ondernemen. Toch heb ik de hoop dat mijn voorbeeld wordt gevolgd en dat ook jij mensen aan gaat spreken op asociaal gedrag. Zodat als ik een keer een misser maak, ik gewoon keihard moet kauwen op een koekje van eigen deeg.

 

Auteur Thirty030
Auteur

Thirty030

Laat uw reactie achter

Reactie

6 reacties

 • Sem spoelat schreef:

  Wat een treurigheid, de hele dag politieagent zonder uniform zijn en daar trots mee te koop lopen. Bespaar ons lezers dit soort portretten van akelige mensen svp.

 • P. schreef:

  Ik citeer: ‘De mensen die ik aanspreek weten donders goed dat het onhandig is wat ze doen, maar in plaats van open te staan voor een kritische noot, word ik beantwoord met gescheld en getier.’
  En dan precies datgene doen, Sem. Ik vind het knap!

 • Christopher Marks schreef:

  Hi Sem!
  Ik vraag me eigenlijk best af wat jij doet als je een aantal mensen op het strand ziet weglopen van wat blikjes bier en lege zakken chips. Of als een stel jongeren hun zooi op een hangplek achter laten.

  Wat mij betreft heel normaal om daar iets van te zeggen. Wat ik vooral treurig vind is dat dat blijkbaar niet zo is.

  Ik loop niet ’trots te koop’ met mijn gedrag. Ik hoop gewoon dat meer mensen elkaar durven aan te spreken. That’s all :).

  Verder ben ik echt geen akelig persoon hoor. Tenzij je het akelig vind als ik jou zou confronteren met dit soort gedrag natuurlijk. 😉

  Het zit hem denk ik vooral ook heel erg in HOE je mensen aanspreekt. En dat doe ik altijd met respect. Zoals ik schreef: ” Ik leef echt niet in de illusie dat iedereen het perfecte leven kan leiden. Ik begrijp heel goed dat je een keer een misser maakt. Dat je een keertje een rotdag hebt gehad of dat je simpelweg niet over je gedrag hebt nagedacht. Maar de reactie op mijn opmerking zegt alles.”

  Fijne dag!

 • Stepanie de Jong schreef:

  Kom je ook een keer op kanaleneiland op een vrije dag handhaven en aanspreken? Daar ben je broodnodig .

 • Sem |Spoelat schreef:

  Als ik een aantal mensen zie weglopen met achterlating van colablikjes en lege chipszakken, dan raap ik die op stop en roep tegen ze:” jongens deze keer ruim ik jullie rotzooi op ,maar als ik volgende keer niet in de buurt ben moet je het zelf doen”. Behalve als ze met veel zijn, dan zeg ik niks. want ik kan geen karate. Hangplekken bezoek ik nooit dus daar kan ik niets over zeggen. Aan de suggestie van een lezer om uw werkterrein uit te breiden naar Kanaleneiland zou ik Winkelcentrum Overvecht willen toevoegen.
  Ben tenslotte erg blij dat u begrip op kunt brengen voor het feit dat mensen niet altijd zo goed in hun vel zetten of minder braaf nadenkend zijn dan u.

 • Christopher schreef:

  Hi Stepanie!

  Het is natuurlijk gemakkelijk om een gebied aan te wijzen in de stad waar vaker problemen voorkomen. Maar ik ben daar helaas niet de oplossing voor. Dat is aan de politie.

  Als ik toevallig in die buurt ben en ik zie iets zal ik mijn ogen uiteraard open houden, beloofd!

  Ik zoek alleen dit soort momenten niet bewust op. Het is jammer als ik de suggestie heb gewekt dat ik het leuk vind om met dit soort commentaar te strooien. Maar het tegendeel is waar.

  Wat ik doe is mensen confronteren op asociale acties.

  En wat ik vooral hoop is dat we elkaar meer durven aan te spreken op onwenselijk gedrag zodra we daarmee worden geconfronteerd.

  Doe jij dat ook? Of loop jij stilletjes door?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *