Hoewel bij veel winkels door de lockdown het water aan de lippen zou staan, is het aantal faillissementen op dit moment opmerkelijk laag. Helpt de overheidssteun ondernemers door de crisis? Het lijkt er op. Maar, zeggen deskundigen, dit jaar gaan er toch echt flinke klappen vallen.
Seven Kappers aan de Twijnstraat is zo’n bedrijf dat tijdens de eerste lockdown overeind bleef maar nu voor de toekomst moet vrezen. Ze zijn een crowdfunding begonnen.
In een mail aan hun klanten vertellen dat ze door de laatste lockdown hun vaste lasten niet meer kunnen betalen.
“Wat waren wij blij drie jaar geleden toen wij de salon opende. Helaas gooit de corona pandemie roet in het eten.
In de eerste lockdown werden wij nog gesteund door de overheid. Helaas is dit in de tweede lockdown niet het geval. Net als vele andere kappers vallen wij buiten de boot wat betreft de subsidie maatregelen.
Wij zijn erg ontroerd door de vele e-mails, telefoontjes en berichten vanuit jullie kant. Daarvoor willen wij jullie sowieso bedanken.
Doordat de lockdown al even duurt is ons geld op en proberen wij alles privé te betalen. Helaas is dit een keer op en is het einde van de lockdown nog niet in zicht. Met een derde piek in de cijfers zal dit waarschijnlijk nog even duren.”
Steve, mede-eigenaar van Seven Kappers, legt uit wat deze lockdown voor hen betekent.
“Tijdens de eerste lockdown kregen we een gift van 4000 euro van de overheid. Dat heeft ons echt geholpen. Daarnaast kon ik gebruik maken van de tozo waardoor ik in mijn levensonderhoud kon voorzien. Nu is dat allemaal anders. We komen niet meer voor de overheidssteun in aanmerking omdat ons resultaat van laatste kwartaal 2020 wordt vergeleken met het laatste kwartaal 2019. Dat van 2020 is, zoals bij veel zaken in onze branche, hoger omdat de tarieven zijn gestegen. Daarmee hebben wij echt geen buffer kunnen opbouwen. In november hebben we een nieuwe kapster aangenomen maar daar krijgen we geen vergoeding voor.”
“Dat betekent concreet dat er geen geld meer is om de zaak overeind te houden”
“De tozo krijg ik niet meer omdat nu het salaris van mijn partner wordt meegeteld. Als een partner een inkomen op bijstandsniveau heeft, houdt de tozo op. Dat betekent concreet dat er geen geld meer is om de zaak overeind te houden. Want de huisbaas houdt vast aan de huur. Hij zegt bereid te zijn om de huur met 15 procent te verlagen, omdat de overheid vanaf 1 januari garant zou staan voor 85 procent van de huur. Maar daar hebben wij nog niets van gezien. Dus moeten we vaste lasten blijven betalen terwijl we geen cent steun meer hebben. Wij hebben ook nog een Corona overbruggingskrediet geprobeerd aan te vragen bij de ING. Hiervoor hadden zij precies 1 jaar aan cijfers nodig. Helaas hadden wij een verlengd boekjaar ingeleverd bij de accountant. Hierdoor konden wij niks lenen bij de bank. Terwijl Mark Rutte zegt dat zelfs net begonnen bedrijven hiervan gebruik konden maken. Dankzij de crowdfunding kunnen we nog een maand overleven. Laten we hopen dat we weer snel open mogen. Dan is er nog toekomst voor ons.”
Kijk hier voor de crowdfunding van Seven Kappers.
Goede kappers, leuke mensen. Succes!
De overheid houdt bijna failliet bedrijven zonder toekomst in leven, maar een bedrijf dat een principe gezond is dreigt het loodje te leggen. Ik hoop dat het niet zo ver komt.
Verdomme.
Jeetje, wat kunnen we doen? Elke straat, ook de Twijnstraat, heeft een diversiteit aan winkels/horeca nodig. Essentiële winkels zijn open (kaasboer, slager, wijnwinkel, bierverteller) terwijl anderen dicht moeten.. kunnen we elkaar helpen??
Of is dat niet bespreekbaar?
Mvg.
Marjan
LIVSTORES
Twijnstraat 41
Utrecht
We laten ons elders knippen. Tot tevredenheid. Toch gaan we de crowdfunding van Seven Kappers steunen.
Twee leuke ondernemers die een mooie zaak begonnen. Ik hoop van harte dat ze snel weer open mogen.
Ik had toch echt het idee dat de regering de ondernemers tot aan de finish zou helpen.
Bij mijn kapper en nagelstudio worden de cororonaregels uitermate strikt nageleefd. Triest dat deze zaken met een faillissement worden bedreigd.
Voor sommige ondernemers is deze crisis een zegen. Zonder de steun waren ze allang failliet gegaan. Zo worden spookbedrijven in leven gehouden. Het is mij niet duidelijk waarom de overheid niet scherper kijkt naar de levensvatbaarheid van bedrijven. In dat geval zou deze kapperszaak ook in de huidige lockdown steun moeten krijgen. En hoogst waarschijnlijk sommige andere bedrijven niet.