Alles kwam samen in café De Zaak

Papi’s Comfort Kitchen in de Twijnstraat: razend populaire brunchspot waar het om goed eten, hartelijkheid en gastvrijheid draait

Kevin, Harry en Lynn (vlnr)

Het is dinsdag en ik heb met Kevin Jordan om twee uur afgesproken in Papi’s Comfort Kitchen. “Dan kan ik rustig praten,” had hij me verzekerd. Dat blijkt niet te kloppen.

Om twee uur zit de zaak nog stampvol. Een groep Amerikanen, twee Nederlandse mannen met enorme sandwiches voor hun neus, een stelletje dat voorzichtig vast aan een cocktail begint en een ouder echtpaar uit Leiden dat toevallig hier is terechtgekomen en verrast naar hun borden kijkt. Kevin komt uit de keuken en hij is het prototype van de hartelijke Amerikaan. Dat hartelijke dat wij Nederlanders vaak een beetje oppervlakkig en gemaakt noemen. Maar bij hem, net zoals bij barman Lynn, is dat niet gespeeld. Het is oprecht aardig, gemeend en natuurlijk. Zoals de hele sfeer hartelijkheid en gastvrijheid ademt bij Papi’s Comfort Kitchen in de Twijnstraat.

Jacob Melleney en Harry Thorogood kennen elkaar uit Londen. Harry had een tussenjaar genomen voordat hij aan zijn studie geografie wilde beginnen. Samen besloten ze om de winter in een après-ski bar te gaan werken in Val Thorens. Daar kwamen ze in contact met één van de organisatoren van Het Truck Festival. Drie maanden werkten en toerden ze mee.

Ze kochten een paardenwagen die werd omgebouwd tot foodtruck

Ze zagen dat de Foodtrucks “booming business” waren en vooral de trucks met eenvoudig snel te bereiden eten deden het goed. Ze leerden Churros kennen, maar de smaak viel tegen. De receptuur werd geperfectioneerd en ze kochten een paardenwagen die werd omgebouwd tot foodtruck. Harry werkte inmiddels in de reclamewereld in Londen en vloog ieder weekend naar Nederland om met de foodtruck op een festival te staan. Na drie jaar besloot Harry de reclamewereld vaarwel te zeggen en in de horeca door te gaan. Niet met een foodtruck maar met een echte zaak. Ze leerden mensen kennen van de Burgemeester aan de Korte Minrebroederstraat, namen het bedrijf over en begonnen daar Papi Churro met natuurlijk de churros naar hun eigen receptuur. Er kwamen soep en broodjes bij en ze veranderden de naam in Papi’s Comfort Kitchen. Als bijna buren kwamen ze vaak in café De Zaak en daar ontmoetten ze Kevin Jordan uit Boston. Zijn Engelse accent was hen opgevallen. Kevin had een achtergrond in de wereld van medische apparatuur, wilde meer van de wereld zien, hij vertrok naar Florence en daarna naar Amsterdam waar hij zes maanden kon blijven op zijn visum. In Amsterdam kwam hij vaak in café The Small World en kon daar aan het werk. Hij ontdekte dat de wereld van de “hospitality” hem meer lag dan het werk achter zijn computer. Hij volgde zijn gevoel en vond een baan in een horecazaak in Amersfoort. Met zijn vriendin bezocht hij een middag Utrecht, ze liepen langs de Nieuwegracht, door het Zocherpark, langs de Singel en kwamen terecht bij café De Zaak. Voor hen beiden voelde Utrecht als thuiskomen.

Na twee jaar van “bad luck’’ lachte de toekomst hen weer toe

Kevin leerde Harry en Jacob kennen en kon met zijn horeca-ervaring en zijn passie voor comfortfood, de broodjes in Papi’s Comfort Kitchen naar een hoger plan tillen. Het idee groeide om met elkaar iets te beginnen, met meer ruimte waar comfort food een grotere rol dan alleen maar churros en broodjes zou gaan spelen. Na twee jaar van “bad luck’’, Covid had een roet in het eten gegooid, lachte de toekomst hen weer toe. Een toevallige gast in de zaak hoorde dat ze een pandje zochten om hun droom te verwezenlijken. Hij had een pand in de Twijnstraat waar kookstudio “De Kombuis” net uit vertrokken was. Zo openden ze een tweede Papi’s Comfort Kitchen, een brunchspot waar behalve brunchgerechten ook een full English Breakfast geserveerd wordt. Met bekende brunch en lunchgerechten zoals Huevos Rancheros, French Toast, American Pancakes, Chicken and Waffles, BLT sandwich, Caesar Salade en Mac and Cheese. Harry vindt dat hun zaak net zo moet voelen als bij hem thuis waar mum vaak kookte maar wanneer papi achter het fornuis stond je van tafel rolde.

Brouwerij De Kromme Haring brouwde speciaal voor Papi’s een frisse Italiaanse Lager

“Ik wil ook dat je met een goed en voldaan gevoel hier vertrekt en dat je niet nog een patatje van buurman Tang wilt gaan eten. Behalve voor een kop koffie kan je bij Papi’s ook terecht voor cocktails zoals een Mimosa, een Bloody Mary of een Old Fashioned. Zoals barman Lynn zegt: ”It’s never to early to drink a cocktail.” Brouwerij De Kromme Haring brouwde speciaal voor Papi’s een frisse Italiaanse Lager. Maar er staat nog veel meer op het programma. Denk an de Steak and frites Friday, een Taco-Night. Kevin nam de keuken voor zijn rekening en breidde de keukenbrigade uit met twee ambitieuze koks, die de nodige vlieguren hadden gemaakt in verschillende restaurantkeukens. “Er heerst bij ons in de keuken absoluut geen hiërarchie, iedereen voelt zich even verantwoordelijk voor de borden die uitgeserveerd worden.”

Kevin denkt aan een uitbreiding van de kaart. Zo staan Thaise, Koreaanse, Vietnamese, Franse en Griekse gerechten op de planning. Als ik de suggestie doe om ook de wereldberoemde Pastrama on Rey van het New Yorkse Katz op de kaart te zetten, reageert hij enthousiast.

“Dat is absoluut de bedoeling. Als we hier een rookoven hebben, gaan we die ook maken. Als het zover is, bel ik je.”

Laat uw reactie achter

Reactie

6 reacties

 • Imke schreef:

  Hele fijne zaak. Leuk om het verhaal over deze toppers te lezen.

 • Michael Kooren schreef:

  Ben nu al benieuwd naar de pastrami. De lat ligt erg hoog !

 • Charlotte schreef:

  Geweldige zaak met heel fijn personeel en heerlijk eten.

 • Arie schreef:

  Jammer van de kromme haring bier, dat is echt de grootste ballentent ooit

 • Olga Feenstra schreef:

  Mooi de ontstaansgeschiedenis, bijna vanzelf van het één in het ander rollen. Het toeval pakken. Ben zelf een kleine eter, maar ga eens kijken in die gezellige tent

 • Thijs Patist schreef:

  Een paardenwagen als foodtruck omgebouwd
  Wordt door mij als iets heel unieks beschouwd
  In de toekomst heel veel culinair plezier
  Met gezelligheid en comfortabel vertier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *