ViaJacobi

Na 500 jaar wordt de Jacobikerkkluis weer bewoond

De Jacobikerk

De laatst overgebleven kluis van Nederland is na 500 jaar weer in gebruik genomen. ViaJacobi stelt de kluis met de bijbehorende kapel in een zijbeuk van de Jacobikerk open voor het publiek. De kapel is ingericht als bijzondere stille ruimte waar Utrechters een dagdeel in afzondering kunnen lezen, schrijven of werken. Lieke Wijnia (curator Museum Catherijneconvent) zal op 22 en 23 juli zelfs een nacht doorbrengen in de kluis om te ervaren hoe het is om in deze kleine ruimte te leven. 

Kluizenares Alyt Ponciaens leefde in de middeleeuwen meer dan dertig jaar in de kluis van de Jacobikerk. Deze kluis is klein met afmetingen van slechts 1,75 meter bij 1 meter. In al die tijd heeft Alyt de kluis nooit verlaten. Alleen door het tralies van de kluis kon ze contact maken met de kerk en de buitenwereld. 

Wijnia zal ter voorbereiding op de tentoonstelling van het Catherijneconvent over Maria Magdalena (voorjaar 2012) op deze bijzondere plek werken en overnachten. Zij verblijft speciaal op de feestdag van Maria Magdalena (22 juli) in de kluis. De middeleeuwse kluizenaressen wilden namelijk net als Maria Magdelena dicht bij God leven. Door zelf te ervaren hoe het is om in een kluis te leven, probeert Wijnia erachter te komen wat deze vrouwen dreef. Via de socialemediakanalen van ViaJacobi en de website www.viajacobi.nl is haar verblijf te volgen. 

ViaJacobi is een community  die Utrechtse twintigers en dertigers in gesprek brengen over levensvragen en actuele maatschappelijke thema’s. Zo organiseert ViaJacobi in en om de Jacobikerk debatten, leesclubavonden, retraites en festivals, maar biedt deze community ook ruimte stilte en focus. Wie ook een paar uur in de kluis wil doorbrengen, kan deze ruimte reserveren op www.viajacobi.nl

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *