Brief aan de raad

Milieugroep Zuilen in protest tegen windmolens op Lage Weide in Utrecht

Schets van de windmolens op Lage Weide door Milieugroep Zuilen

Stichting Milieugroep Zuilen (MGZ) maakt zich ernstig zorgen over de optie voor windmolens op bedrijventerrein Lage Weide. De plannen staan officieel in de koelkast, maar doken deze week opeens weer op in documenten van de Provincie Utrecht.

MGZ heeft daarom een brief met haar zorgen naar de gemeenteraad gestuurd. “Het lijkt erop dat van burgerparticipatie geen sprake is, wij hebben schoon genoeg van de achterkamertjespolitiek”, aldus Lokke Rang van MGZ.

Industrieterrein Lage Weide (iLW) werd in het verleden ongeschikt geacht als locatie voor de opwekking van windenergie. Lokke: “Er bleek toen al dat voldoende afstand tot woonwijken gehouden moest worden om ernstige overlast door geluid en slagschaduw tegen te gaan.”

Het plan sneuvelde definitief in 2013 toen bleek dat er slechts plek was voor vijf molens, die zouden samen te weinig rendement opleveren. Ook zou de volksgezondheid in het geding kunnen komen. Tevens was er onvoldoende draagvlak onder de Utrechtse bevolking. Case closed.

Maar zo simpel ligt dat niet. Lokke: In 2021 kwamen er opnieuw berichten over windenergie op iLW. Wij zijn toen als bewonersbelanghebbenden-club niet eens aan tafel gevraagd. We denken dat windmolens nooit een optie worden, gezien de minimale afstand tussen molens en woonwijken niet behaald kan worden.”

MGZ stelt dat van burgerparticipatie in ieder geval geen sprake is. “We horen veel beloftes qua participatie, maar er gebeurt niks. Wij willen dat er definitief een streep wordt gezet door Lage Weide als zoekgebied voor windenergie.”

In de stukken van de Provincie Utrecht staat dat Lage Weide ook in beeld is voor geothermie. Wanneer windenergie opgewekt wordt, dan zou dat in samenspraak moeten zijn met de bedrijven op het terrein én moet de gemeente een essentiële rol spelen. Tevens zou volgens de Provincie de bewonersclub Energie-U mogelijk een rol kunnen spelen.

MGZ wil dat Lage Weide als zoekgebied voor windenergie geschrapt wordt en roept de gemeenteraadsleden op de brief te agenderen in een commissie.

Tessa Heerschop

3 reacties

Reageren
  1. Windturbines zijn hard nodig als aanvulling op zonnepanelen. doen dus. in de RES hebben plattelands gemeenten de boot sterk afgehouden. Daar heeft de gemeente Utrecht zich bij neergelegd. In stedelijke gebieden kunnen veel panelen geïnstalleerd worden, op het platteland is vooral ruimte voor turbines. Hoe sterk staat de wethouder in haar schoenen om andere gemeenten aan hun verantwoordelijkheid te houden?

    De turbines op Lage Weide kunnen er komen. Alle door tegenstanders geopperde gezondheidsbedreigingen zijn naar het rijk der fabelen verwezen. Lees het laatste onderzoek dat laat zien dat windmolens niet ziekmakend zijn: https://gezondheid.nl/onderzoekers-zien-niet-meer-gezondheidsproblemen-nabij-windmolens/

  2. De windmolens worden ook steeds verbeterd.
    Zo is t geluid sterk verminderd en zijn er innovaties gaande om te detecteren of er een zwerm vogels aan komt zodat ze zichzelf uit kunnen zetten. Worden niet meer geplaatst in hun vliegroutes. Goed dat iedereen het goed in de gaten houdt maar ga nou niet overdrijven! Die dingen zijn nodig!! Zeker als al die kantoren hun lampen laten branden ‘snachts. Kan de milieu groep zich daar niet op richten??
    De gemeente gaat heus wel in gesprek met omwonenden voor ze die dingen gaan plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *