Al meer dan 1000 handtekeningen voor petitie

De strijd tegen Utrechtse windmolens gaat door: “Ongezond voor omwonenden en bijna zo hoog als de Eiffeltoren”

Hier moeten de windmolens komen

Het referendum over de reuzewindmolens in Utrechtse wijken gaat mogelijk toch door. De initiatiefnemers kwamen tien handtekeningen tekort, maar hebben er op de valreep nog 119 bij gekregen. Of deze handtekeningen rechtsgeldig zijn voor de benodigde 1000 voor een referendum, zal er om spannen. Initiatiefnemer Gert Dijkstra is klaar voor de strijd.

De petitie gaat over het besluit van de gemeenteraad in Utrecht om reuzewindmolens dichtbij Utrechtse wijken te plaatsen. Op dit moment gaat het om de nieuwe wijken Rijnenburg en Reienscop, dichtbij de Meern. Verder heeft de gemeente ook andere gebieden waar ze aan het kijken is, zoals Zuilen en Rijnsweerd. Volgens gemeenteraadslid van EenUtrecht Gert Dijkstra is het besluit voor de reuzewindmolens volstrekt onbegrijpelijk. “Als je eenmaal weet hoe ongezond het is voor omwonenden, dan kun je het je niet voorstellen dat ze dit überhaupt gaan doen.”

In Limburg zijn er al reuzewindmolens dichtbij omwonenden geplaatst. Het constante geluid van de windturbines en een brommend geluid zou bij deze burgers hebben geleid tot verhuizingen, slapeloze nachten en depressies. Dat hier geen rekening mee gehouden wordt in het Utrechtse bestuur, begrijpt Dijkstra niet: “Er is vorig jaar maart zelfs een motie aangenomen in de Tweede Kamer, waar het kabinet wordt opgedragen het Deense model te hanteren. De windmolens zouden dan dus niet op 500 meter, maar op 1080 meter van de omwonenden moeten staan, en daarbij veel kleiner moeten worden. Dit is wederom weer gerelateerd aan de gezondheid van de burgers.”

Voor Dijkstra en de omwonenden is de petitie dan ook van levensbelang. Of de petitie er alsnog doorkomt, is de vraag. “We zijn eerder uitgegaan van een verkeerde publicatiedatum, wat zou betekenen dat we nog tot 26 juli de tijd hadden om de petitie in te leveren en niet tot 18 juli, zoals eerst werd gedacht.”

Politiek compromis

De reuzewindmolens worden niet voor niets ‘reuze’ genoemd. Ze zullen  270 meter hoog worden. Dit is twee en een half keer zo hoog als de Domtoren, en tipt zelfs bijna aan de hoogte van de Eiffeltoren, die 300 meter hoog is. Daarnaast is het plaatsen van windmolens volgens Dijkstra niet effectief. Hij verwijst naar een recente studie van onderzoeksbureau CE Delft dat laat zien dat er geen windmolens op het land meer nodig zijn om de klimaatdoelstellingen te halen, omdat zee-windmolens en zonnepanelen veel effectiever zijn. Volgens Dijkstra spelen politieke redenen een rol voor het besluit. Volgens het gemeenteraadslid gaat het niet om ‘hoe Groen of hoe Links de Utrechtse politiek is, maar is het besluit een compromis.’ “D66 wilde het liefst het hele gebied volbouwen met woningen, en GroenLinks wilde het liefst alleen maar windmolens. Dus hebben ze een politiek compromis gesteld, we doen helft-helft. En daarbij is er niet gedacht aan de inwoners van Utrecht.”

Referendum

Dat de petitie voor het Referendum uiteindelijk nog de 1000 handtekeningen haalt staat al vast. Het hangt nu nog af van het Centraal Stembureau, die moet oordelen of de kwestie van de publicatiedatum een doorslaggevende rol speelt.

De initiatiefnemers hebben gevraagd om een nieuwe beoordeling door het Centraal Stembureau.

“Utrecht moet zich houden aan de landelijke regels. Een besluit is pas rechtsgeldig als het officieel is gepubliceerd in een officieel orgaan zoals het Gemeenteblad. Een besluitenlijst bevat nog niet per definitie het volledige rechtsgeldige besluit. Dat volledige rechtsgeldige besluit was er dus nog niet op 27 juni maar kwam pas op 6 juli tot stand. Daarom gaat pas vanaf 6 juli de termijn van 3 weken in tot 27 juli waarin het referendum verzoek kan worden ingediend”

Mocht het stembureau voet bij stuk houden, dan nog is het wat betreft Dijkstra niet het einde. “Er zijn al meer dan 100 bezwaren ingediend door organisaties en bewoners, die worden behandeld door de Raad van State. Daarnaast zullen we met een nieuwe petitie kunnen komen.” Strijdvaardig: “Dit is nog maar het begin.”

Kijk hier wat Henk Westbroek van de windmolens bij een woonwijk vindt.

Logo De Nuk
Auteur

Kahdra Kleij

Laat uw reactie achter

Reactie

5 reacties

  • L. Verstraten schreef:

    Vreemd dat maar 1000 mensen deze petitie hebben ondertekend. De gezondheidsschade van windmolens is ondubbelzinnig aangetoond en als dit plan realiteit wordt, is er geen weg meer terug. Dat dit college het voortdurend heeft over Utrecht als gezonde stad, is een gotspe.

  • Dirk Van de Voorde schreef:

    Of er nu een klimaatcrisis op ons afkomt of niet, hij zal zeker niet teniet gedaan worden door windmolens te planten. Een product zoals windmolens is onmogelijk te verkopen aan verstandige mensen met kennis van arbeid, vermogen, bedrijfszekerheid, economie en rendement.
    Eén van mijn voorbeeldprofessoren Samuel Furfari verwoordde het als volgt : “Klimaatcrisis of niet, als we de armen van deze wereld een minimum aan menselijke broederschap willen gunnen, zullen we meer overvloedige en goedkope energie nodig hebben. Dit is enkel mogelijk met fossiele brandstoffen en kernenergie. De door de Groenen getolereerde energieën (wind en zon) vertegenwoordigen slechts 3% van het wereld- of EU-verbruik en betekent niets om de globale CO2-uitstoot te verminderen.
    En de Nobelprijswinnaar verwoordde het anders: “Er is een zeer reëel probleem om de grote wereldbevolking een fatsoenlijke levensstandaard te bieden en de daarmee samenhangende energiecrisis. Deze laatste wordt onnodig verergerd door wat volgens mij onjuiste klimaatwetenschap is.”

  • Brommertje schreef:

    De gevolgen van laagfrequent geluid worden ernstig onderschat. Niet iedereen hoort het maar er wordt evenzogoed schade aangericht. Onderzoeken zat die dat aantonen. Voor hen die het wel horen en in veel gevallen ook voelen verandert hun leven in een hel. Ik spreek uit ervaring. Kijk eens bij de stichting laagfrequent geluid en op de facebook pagina Bromtoon Utrecht. Utrecht heeft al een groot probleem met laagfrequent geluid. Dat is ook overal bekend, maar er zijn te veel andere belangen. Het ergste is dat LFG niet te stoppen is, het gaat overal doorheen. Windturbines horen niet in het landschap, hooguit op de schroothoop. Kies voor je gezondheid, die van je medemens en voor de natuur.

  • Bernard Tomlow schreef:

    Ik ben voor nieuwe energie. Cruyff zei:ieder voordeel heeft zijn nadeel. Windturbines in stedelijke omgevingen zijn om twee redenen fout. Ze leveren een fractie van op zee en ze zijn ongezond. Denk aan roken. Eerst eindeloos aangeprezen totdat het gezondheidsgif bekend werd. Ik ben afhankelijk en treed op voor Reyerscop. Neemt niet weg dat mijn argumenten kloppen.

  • Mark schreef:

    Ook in Groningen en Drenthe zijn er dit soort enorme windmolens geplaatst naast woningen en dorpskernen, maar dan tientallen. Zoek maar eens op ‘Meeden windmolens’. Een ongelijke strijd tussen bestuurders die van inspraak een schijnvertoning maakten, een paar grondbezitters die een lucratieve deal sluiten en alle (andere) aanwonenden die met de ellende blijven zitten. Veel burgers daar die het vertrouwen in de overheid volledig zijn kwijtgeraakt en veel hebben gezondheidsklachten. Geen blue zones of ‘healthy urban living’ daar. Het lijkt er in elk geval op dat omwonenden van de Utrechtse windmolenlocaties even slecht worden behandeld dan die in de rest van het land, je zou dat eerlijk kunnen noemen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *