"We voelen ons volstrekt niet serieus genomen"

Centraal Stembureau wijst petitie windmolens af. initiatiefnemers spreken van schandalige behandeling Utrechtse burgers

 • Door Redactie
 • |
 • 5 augustus 2023
 • |
 • 5 reacties

Er was veel gesteggel rond de petitie van de Buren van Rijnenburg en Rijerscop  tegen de plaatsing van windmolens in Utrecht. Er zouden te weinig stemmen  zijn voor een raadgevend referendum en de aanvraag was niet binnen de gestelde termijn gedaan. Om die reden wees het Centraal Stembureau de aanvraag af. De BVRR is teleurgesteld in de “volstrekt formalistische opstelling” van de gemeente. Lees hieronder hun reactie.

Op 27 juli 2023 heeft BVRR (Buren van Rijnenburg en Rijerscop) een nieuwe beoordeling gevraagd van de petitie (inleidend verzoek) voor een raadgevend referendum over het Reparatie coördinatie besluit Rijnenburg en Reijerscop. Wegens 999 ongeldige stemmen zouden tien stemmen te weinig zijn van de vereiste 1000 stemmen voor een dergelijk verzoek, zo had het Centraal Stembureau ons laten weten.
 
Wij hadden een nieuwe beoordeling en hertelling aangevraagd omdat wij meenden dat Utrecht een te krappe periode nam om Utrechtse burgers een kans te geven het besluit aan te vechten. De gemeenteverordening noemde een termijn van drie weken waarin de vereiste 1000 handtekeningen binnen moesten zijn. Die termijn zou al ingaan als er een besluitenlijst op de interne website van de gemeenteraad werd geplaatst.
 
De besluitenlijst van het besluit van van de gemeenteraad 22 juni 2023 werd op 27 juni gepubliceerd maar werd pas op 6 juli 2023 in het officiële gemeenteblad gepubliceerd. Toen pas was dus het officiële besluit gepubliceerd. Daarom vindt BVRR dat zij tot 27 juli 2023 de tijd moeten hebben om de benodigde 1000 handtekeningen in te leveren. Inmiddels hebben wij 119 extra handtekeningen binnen deze termijn aangeleverd.
 
Toch besluit de Voorzitter van het Centrale Stembureau vandaag het verzoek “niet toe te laten omdat het buiten de termijn is ingediend”. De voorzitter stelt: “het referendabel besluit (is) op 27 juni 2023 gepubliceerd op de website van de gemeenteraad”.
 
Utrechtse burgers moeten dus eerst toegang zien te krijgen tot de interne website van de gemeenteraad als ze op tijd een Petitie voor een Referendum willen starten.
 
“Opnieuw laat Utrecht zich van zijn slechtste kant zien als het gaat om burgerparticipatie”, aldus Buren van Rijnenburg en Reijerscop. Het participatieproces rond het “energielandschap” Rijnenburg en Reijerscop kreeg in een rapport van de Utrechtse Rekenkamer (december 2022) al een zware onvoldoende. Burgers werden “niet serieus genomen”. Het is “schijnparticipatie”. 
 
“Dit gebeurt nu opnieuw met de petitie voor het referendum; wij voelen ons volstrekt niet serieus genomen”, aldus Pieter van Veenen, woordvoerder van BVRR.
 
“Wij wijzen daarom de uitslag van de telling van de Petitie voor het Referendum af. Eerst hebben wij  slechts om een nieuwe beoordeling en hertelling gevraagd, maar nu wijzen wij de uitslag van dit referendum totaal af. Wij hebben een beroep gedaan op de gemeente om aan de burgers in ieder geval het voordeel van de twijfel te geven. Maar zelfs dat verzoek is afgewezen door een volstrekt formalistische opstelling van de gemeente. Wees verstandig en kies voor een compromis met de burgers. We hebben geen behoefte aan polarisatie en willen juist een breed draagvlak voor de energietransitie. Utrechtse burgers worden schandalig behandeld”.  

Lees hier het interview met Gert Dijkstra, een van de initiatiefnemers van de petitie, dat we eerder op De Nuk publiceerde.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

5 reacties

 • Marinus Dijkhof schreef:

  Het veelgeprezen burgerberaad mag zich uitspreken over een vuurwerkverbod. Over deze windmolenkwestie moeten de burgers hun mond houden. Zie hier de participatie in Utrecht

 • Marianne schreef:

  Ze willen dit referendum niet, want stel je toch eens voor dat dit in het nadeel van de windmolens in de stad uitvalt.

 • Brommertje schreef:

  Men wil niet begrijpen wat een ellende die grote turbines met zich meebrengen. Het wordt onleefbaar. Het laagfrequent geluid zal tot ver gaan. En er is niets wat je er tegen kunt doen.
  Stop de waanzin !!!

 • mees kees schreef:

  Je ziet wel uit welke hoek ‘de wind waait’. De gemeente houdt niet van tegenwind.

 • Karel Baas schreef:

  Beste mensen. We leven in een rechtsstaat. Dat betekent ook dat je niet anders kunt en moet besluiten dan je hebt beloofd. Ik zou het niet fijn vinden als we in het ene geval de regels niet toepassen en in het andere niet. Verander de regels, oefen je invloed uit bij verkiezingen, organiseer referenda, maar alsjeblieft: lees de spelregels en handel er naar. (En dit staat los van de vraag of ik voor of tegen ben)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *