hoofdredactioneel commentaar

Met 3,5 miljoen subsidie is de Machinerie niets anders dan een gemeentebioscoop

De gemeenteraad heeft ingestemd met 3,5 miljoen subsidie aan de Machinerie, een zogeheten innovatieve plek voor makers, professionals, studenten en liefhebbers op gebied van film en beeldcultuur. Ook ’t Hoogt zal er gehuisvest worden. Henk Westbroek stelde in deze vlog op De Nuk dat de Machinerie wordt opgetuigd om ’t Hoogt in leven te houden. Ruurt Wiegant van de SP vreesde hetzelfde. En de VVD stelt dat er al genoeg bioscoopstoelen in de stad zijn.

De meerderheid van de gemeenteraad ziet het probleem niet. Integendeel op twitter spraken raadsleden  met uitroeptekens over “aanvulling op het culturele aanbod”, “Spreiding van aanbod over de stad” en “Een nog toffer werkspoorkwartier.” (Student en Starter). Met kinderlijke opgetogenheid wordt 3,5 miljoen euro gemeenschapsgeld uitgegeven. Waaraan precies? Zouden die raadsleden het dossier gelezen hebben? Grote kans van niet, want het honderden pagina’s dikke dossier is een brei van wollig culturele managerstaal waar je moeilijk doorheen komt. Maar ook een snelle scan maakt duidelijk dat er bij de levensvatbaarheid veel vragen worden gesteld. Zouden ze kennis hebben genomen  van de second opinion die duidelijk maakt dat er sprake was van ongewenste staatssteun? Ja, dat hebben ze en het maakte geen indruk.

Zouden ze begrijpen dat hier sprake is van subsidie aan een filmtheater zonder dat derden hebben kunnen meedingen, waardoor er gewoon sprake is van oneerlijke concurrentie?

Geen zinnig mens kan kritiek hebben op de ontwikkeling van het Werkspoorkwartier. Het draagt bij aan de leefbaarheid van een buurt die tot voor kort een desolate indruk maakte. Een zinnig mens (zeker een raadslid) moet zich wel afvragen waarom een kennelijk noodzakelijke innovatieve plek niet uit particulier geld kan worden bekostigd. Heel ingewikkeld is die vraag niet. De ontwikkelaar van het Werkspoorkwartier is wel goed maar niet gek. Ook hij weet dat de Machinerie nooit kostendekkend te maken is. Dus helpt de gemeente een handje. Dat is prettig ondernemen. En één zekerheid heeft hij. Wie 3,5 miljoen subsidie uitgeeft, laat je nooit vallen. ´t Hoogt (en daaraan gekoppelde activiteiten)gaan ook hier geen  volle zalen trekken. Wat straks rest is een gesubsidieerde horecaonderneming.

Voor Rianne Brouwers, de falende directeur van ’t Hoogt, was het in elk geval een mooie kerst. Terwijl niemand in de stad het ooit relevante filmtheater mist, mag zij straks leiding geven aan de Machinerie. Door beleidsmakers en lobbyisten neergezet als innovatieve plek maar in wezen niets anders dan een gemeentebioscoop. Met dat verschil dat de subsidie nu geen 4,5 ton maar 3,5 miljoen euro bedraagt. Daar kan je heel wat daklozen van huisvesten.  Dat is natuurlijk niet zo tof. En zeker niet innovatief. Maar wel aangetoond noodzakelijk.

Laat uw reactie achter

Reactie

11 reacties

 • Cees schreef:

  Geen speld tussen te krijgen. Dee subsidie aan ´t Hoogt is helaas een fact of life. Argumenten spelen geen rol.

 • Frank schreef:

  Het is inderdaad schokkend om te zien de gemeenteraad vrolijk 3,5 miljoen euro uitgeeft. Loze kreten als innovatief en hotspot staan tegenwoordig garant voor subsidie. Maar schokkender is dat er niets wordt gedaan met de kritiek dat hier sprake is van ontoelaatbare staatssteun. De wethouder zegt dat te gaan repareren. Dus zullen juristen iets slims gaan bedenken zodat de Europese Commissie met deze constructie akkoord gaat. Maar dan is nog steeds sprake van staatssteun. Ondernemersrisico is afgedekt door de gemeente en één partij is exclusief aangewezen om te participeren. Dat de raad dit accepteert zegt veel over het aanwezige niveau.

 • Mark schreef:

  ’t Hoogt en Groenlinks. I rest my case.

 • HarmJan schreef:

  Ze zoeken het maar uit. Ik ga dat pokken eind niet fietsen voor de film. Trouwens welke films? Ik kan nu al alles zien wat ik wil. Zoals de VVD zegt, bioscoopstoelen genoeg.

 • Roderick schreef:

  Dat wordt een soort TivoliVredenburg in het klein. Er moet altijd geld bij. Maar dan wel met het verschil dat TivoliVredenburg wel een grote aanwinst voor de stad en omstreken is.

 • felix schreef:

  We hebben kennelijk in deze gemeente geld zat.

 • Marja schreef:

  In een stad waar Lot van Hooijdonk loco-burgemeester wordt is alles denkbaar.

 • Derk schreef:

  Er is werkelijk geen reden om hier gemeenschapsgeld aan uit te geven. Want ’t Hoogt heeft aantoonbaar geen bestaansrecht meer. (Niemand die dit filmtheater mist) Want voor studenten op het gebied van filmcultuur hebben we de HU. Want gamers hebben hun eigen plek. Waarom dit toch gebeurt? Ik kan geen rationeel argument bedenken.

 • Kaatje schreef:

  Ik mis het Hoogt wel. Ik ging er graag naartoe.

 • lillian schreef:

  Als ambtenaren spreken over ” creatieve broedplaatsen ” kun van je twee dingen op aan. Er zal nooit iets oorspronkelijk bedacht worden en de subsidiekraan zal nooit kunnen worden dichtgedraaid.

 • Erik van Werken schreef:

  Rapporten die tonnen kosten laten schrijven om miljoenen subsidie te kunnen geven. Om de Groen Linkse Rianne Brouwers zich voor een topsalaris bezig te kunnen laten houden met iets overbodigs? Demonstratieve corruptie onder de vlag van cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *