Overlast in de binnenstad

Levensgenieters vs. Verworvenheid

Ties de Theije

Thirty030: dertig Utrechters onder de dertig jaar. Deze dertig verschillende expertises, achtergronden, opleidingen en inzichten zijn de nieuwe woordvoerders van Utrecht. Voor de Nuk schrijft iedere week een Thirty030'er over wat hem of haar opvalt in de stad.

Ties de Theije (1994) heeft Product Design gestudeerd aan de HKU en is momenteel werkzaam als PR- en Communicatiemedewerker bij de gemeenteraadsfractie van Student & Starter. In zijn vrije tijd bevindt Ties zich graag op het water, in de sneeuw of op het ijs.

Boze mensen willen ten koste van alles de binnenstad houden zoals die was in 1950, ten koste van mensen die op een alleszins rechtmatige wijze hun leven niet altijd al te serieus nemen en het graag naar hun zin hebben. 


Utrecht is zo’n geweldige veelzijdige stad, waar de mogelijkheden enorm zijn en waar duizenden mensen gelukkig samenleven. Hoe komt het toch dat in dat Utrecht zo vaak een negatief geluid de boventoon voert in de media? 

Levensgenieters in de binnenstad. Twee oude vrienden die elkaar weer ontmoeten bij een koffietentje, de korte broeken en rokjes die massaal rondscharrelen bij de eerste zonnestralen en de mensen die ’s nachts al zoenend het café verlaten. Wat een leven!

Dat in tegenstelling tot die boosheid en verworvenheid die door een actiegroep als Binnenstad030 tentoongespreid wordt. Verdrietig word ik bijvoorbeeld als ik lees over een petitie die is aangeboden door de actiegroep. Agerend tegen nieuwe horeca en evenementen die in de stad georganiseerd worden voor bewoners of om externe bezoekers aan te trekken. De petitie is ondertekend door 1500 ‘boze’ binnenstadbewoners. Maar al die mensen die het bruisende karakter juist liefhebben, die hoor je niet.

Gek genoeg hebben mensen die ergens al 10 of 20 jaar wonen het gevoel dat ze meer te zeggen hebben dan anderen, of ergens recht op hebben omdat dingen altijd al zo waren. En dan ook nog fel tegen het splitsen van woningen zijn, om het aantal bewoners van de binnenstad te beperken. Ze hebben makkelijk praten. Huizen gekocht in het guldentijdperk. Die huizenprijzen zijn nu 2 of 3 keer over de kop gegaan, mede dankzij alle bruisendheid die wordt gebracht door evenementen en horeca. Dat zorgt er namelijk juist voor dat mensen die huizen zo graag willen hebben.

Probeer te kijken naar het grote geheel
Gelukkig leven we in een democratie waar elke stem even zwaar telt, maar het zou fijn zijn als tegengeluiden, zoals die van mij, zich ook in de media vaker kunnen laten horen. Ik denk namelijk: laat een paar boze binnenstadbewoners niet de vreugde van duizenden andere bewoners, feestgangers en bezoekers afnemen. Wij hebben ook het recht om te genieten in ons stadsie! Probeer eens te kijken naar het grote geheel, in plaats van alleen naar wat jijzelf belangrijk vindt.

Elke extra bewoner en bezoeker van Utrecht brengt geld in het laatje dat juist nodig is om ook bijvoorbeeld een divers cultureel aanbod te kunnen realiseren. Je woont in een bruisende stad, die mede zo bruist vanwege de knusse binnenstad met hippe koffietentjes en experimenterende restaurants. Die stad die mede zo bruist vanwege ondernemende types die bijvoorbeeld internationale sportevenementen naar Utrecht brengen.

Strijk eens over je hart
Dit alles is geen vrijbrief om van heel Utrecht een regelvrije zone te maken. Absoluut niet. Juist handhaven op overlast is van groot belang. En natuurlijk wil je om drie uur ‘s nachts geen dronken feestganger in de straat horen braken. Maar dit soort incidenten vallen in het niet bij al die mensen die op zeer redelijke wijze gewoon genieten. Zoals je dat iedereen gunt in jongere en oudere jaren. Door drooglegging of inkadering zullen duizenden goedgemanierde binnenstadgangers lijden onder het onbeschofte gedrag van een zeer kleine groep overtreders.

Beste, lieve, boze bewoners: strijk eens over je hart als je die dronken gozer ‘s nachts hoort. Probeer te genieten van al die mensen die op bezoek zijn in onze stad. Geef evenementen een kans, zonder bij voorbaat te zeggen dat de muziek te hard staat. Want beste, lieve, boze bewoners: dankzij al die levensgenieters zijn jullie rijk.

4 reacties

Reageren
  1. De stelling dat iedereen in de binnenstad rijk is, vind ik nogal demagogisch. En is ook niet erg relevant. Het behoud van de binnenstad wordt terecht op de agenda gezet door de aktiegroep. Het zijn de rustige plekken die we moeten koesteren en Utrecht zoveel leuker maken dan Amsterdam. De stad bruist genoeg zoals het nu is.

  2. Ik ben dus zo iemand die je normaal niks hoort zeggen. Dus voor de verandering typ ik ook een een reactie. @Monique: je reactie biedt maar weinig ruimte voor een gesprek en dat is precies waar het misgaat. Als je een klein beetje minder naar jezelf en een beetje meer naar mensen als Ties zou luisteren krijgen jullie misschien wel beide wat je wil. Jij je rust, Ties de levendigheid; beiden een mooier Utrecht. Maar ik vraag me af of jij (en met jou de vele binnenstadbewoners) snappen dat delen soms vermenigvuldigd.

  3. Aan de schrijver: Actiegroep Binnenstad030 heeft geen petitie overhandigd aan de wethouder, maar heeft haar een boekje met gedachtegang over ‘hoe het ook zou kunnen’ overhandigd. De petitie ondersteund deze gedachtegang en zo dus ook de ondertekenaars. Wat ik even kwijt wil als iets jonger lid van de actiegroep (nu 36, 34 tijdens opstarten van de actiegroep) is dat wij deze stad niet op slot willen zetten. Ik woon hier ook nog geen 10 jaar! Wij willen helemaal niet dat evenementen de binnenstad (die ook volgens ons van iedereen is, en niet alleen van de binnenstadbewoners) overslaan, wij willen niet dat er gesneden wordt in het cultuuraanbod, maar juist het tegenovergestelde! Helaas is het zo dat wij wel als de partij zeikerds worden neergezet. Zo’n groep moet er altijd zijn denk ik maar.
    Wat wij ook zeker beseffen is dat een binnenstadbewoner rekening moet houden met levendigheid, waarom denk je dat ik hier ben gaan wonen schrijver?!? Wat wij als binnenstadbewoner alleen niet graag hebben, is dat wij niet meer als bewoner kunnen zijn in de binnenstad en dat is niet overdreven! Levendigheid en leefbaarheid (wij noemen het liever bewoonbaarheid) moeten samen kunnen gaan wat ons betreft. Geven en nemen van beide kanten. Als redelijk nieuwe bewoner van het centrum (nu zo’n 8 jaar) heb ik levendigheid zien overgaan in overlast. Niet soms de dronkenlap voor de deur, maar elke avond, niet soms pis in mijn portiek, maar elke weekend. Dat de horeca groeit in Utrecht, samen met aantal bewoners, is logisch. Maar laten we ook buiten het centrum horeca plannen. Op dit moment is bijna 85% van de Utrechtse horeca gevestigd in de klassieke binnenstad binnen de singels. Dat kan anders. In 2017 kwam de gemeente met een horecakader waarin ook de woongebieden van het centrum betiteld werden als horecagebied. Dat kan anders. En ik ben heel blij dat we dit als Actiegroep Binnenstad030 tegen hebben kunnen gaan.
    Maaaaar….: kom maar op met een goed evenement, kom maar op met een goed café of restaurant, ook wij Actiegroepers maken er graag gebruik van! Maar denk niet dat wij klagen om dingen die ‘een keer nou eenmaal eens voorkomen’, wij klagen over excessen. Oh… en 1 ding. Het liefst klaag ik ook compleet niet, maar helaas is het echt, écht nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *