Elke dag kleurde grijs

Judy Blank komt na roerige periode met nieuwe EP: herkenbare sores met een dosis zelfspot

  • Door Redactie
  • |
  • 25 maart 2022
  • |
  • 1 reactie

Judy Blank (foto: Jantina Talsma)

De Nederlandse indiefolk sensatie Judy Blank kondigt haar nieuwe EP Saddies aan. Afgelopen december verscheen hiervan al de single Karaoke, met een droefgeestige bijpassende video. De EP, geïnspireerd op crybabies als Nick Drake, Christian Lee Hutson en Julia Jacklin, verschijnt op 22 april.

De meest gedraaide muziek op de platenspeler van de Utrechtse artiest Judy Blank is… Motown. Opzwepende soul met een bitterzoet randje, vaak verstopt onder feestelijke blazers. Dansbare droevige disco. Favoriet is Tears of a Clown van Smokey Robinson. De context van dit liedje werd de inspiratie voor EP Saddies, want het leven is nu eenmaal niet altijd een feestje.  

Na een onverwachte mentale breakdown afgelopen zomer leek het even klaar met Blanks’ eindeloze wilde plannen en grote dromen. Niets leek meer de moeite waard toen haar optimisme wegsmolt en plaats maakte voor de beginselen van een burnout. De levenslust was ver te zoeken en het ontbreken van perspectief kleurde elke dag grijs.

Maar er kwam hulp uit onverwachte hoek. Na de eerste roerige periode ontstonden er weer flarden van liedjes. Zinnen en ideetjes flitsten langs wanneer ze duizelig achter haar piano zat, ze zich niet groot probeerde te houden en toegaf: “Ik ben niet oké”. Het bleek gratis therapie.

Langzaam verzamelde ze een stapel nieuwe liedjes met donkere thema’s als mentale druk, anxiety en FOMO. Ze produceerde ze zelf, onder toeziend oog van producer Roy van Rosendaal (Figgie, Le Motat, Nonchelange) in zijn studio, die ironisch genoeg in een voormalige GGZ-instelling is gevestigd. Ondanks de beladen thema’s klinken de glimmende folk-melodieën niet zwaar, maar speels, licht en dromerig. Herkenbare sores wordt bezongen met een flinke dosis zelfspot. Judy treedt op 3 mei op in TivoliVredenburg.

Lees hier het interview met Judy dat eerder op De Nuk stond.

Hieronder Karaoke van Judy Blank.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *