Van Ben Cramer tot Cream

Deze Utrechters kiezen hun nummer 1 aller tijden: “We draaien dit. Voor altijd. Voor de liefde en voor het betere leven”

  • Door Redactie
  • |
  • 26 december 2021
  • |
  • 11 reacties

Soms kwam het antwoord meteen, soms was er bedenktijd nodig. Wat is de mooiste plaat aller tijden? Hieronder het antwoord van 24 Utrechters op een bijna onmogelijke vraag.

Radia Elgarbi: sociaal ontwerper  

Ben Cramer- Hij was maar een Clown  

“Ik hoefde niet lang na te denken wat mijn favo is. Ik was toen nog niet zo lang in Nederland en het lied deed mij denken aan de klassiek Arabische liederen vol drama, heimwee en liefde. Ben Cramer leek veel op Abdel Hakim Hafez en daar was ik smoorverliefd op. Dus hing er boven mijn bed een foto van Ben Cramer.” 

Jackie Sleper, artiest  

The Fatal Flowers- Younger Days. 

“De tekst geeft alles weer waar we voor leven, ik vind dit het mooiste nummer dat ze gemaakt hebben. Ik heb de band in 1987 op Pinkpop gezien. Onvergetelijk.”

Sandra van Doorn, mede-eigenaar Boekhandel Broese 

Easy come easy go – Rory Gallagher 

“Tientallen songs gaan door mijn hoofd nadat zo’n vraag gesteld wordt. De uiteindelijke keuze is een momentopname, morgen is er een andere favoriet. De keuze is geworden het nummer’ Easy come, easy go’ van de plaat ‘Jinx’ uit 1982, geschreven en gespeeld door de helaas al overleden  (1995) Ierse zanger/ gitarist Rory Gallagher. Als er bij ons een avond vol muziekherinneringen is, is dit nummer standaard, poëtisch geschreven en een snerpende gitaar, altijd goed voor een beetje kippenvel. We hebben ooit in Utrecht een concert van hem meegemaakt.” 

Henk Westbroek, zanger

“Ik verafschuw lijstjes, maar vooruit. Woman is the Nigger of the World, ooit een hit van John Lennon and the Plastic Ono Band. Nu wereldwijd stilzwijgend gecanceld. Woke is alom tegenwoordig. Een prachtige geëngageerde tekst op een geweldige melodie.”

Hester van Doorn, trash-artist

Malta- Marc Rebillet 

“Heerlijk licht nummer in zware tijden, gewoon keihard uit de speaker, het werkt, echt! “Don’t worry about your problems, Two things in this world that matter, It’s you and it’s the people you love, And as long as you have that baby, Happines is gonna fit like a glove.”

(Foto: Jantine Talsma)

Judy Blank, singer/songwriter  

Northern Sky- Nick Drake 

“Uit solidariteit met Bertram Borkes, hij wilde dit nummer zo graag in de Top 2000 hebben.” 

Sjef Stelling, Louis Hartlooper Complex

“Top 2000 is natuurlijk voor ieder wat wils en een hoog sentiment gehalte. André Hazes, Opgezwolle, Oasis. Ik zou zo twintig nummer 1 nummers/artiesten kunnen benooemen. Maar als je er dan toch 1 moet kiezen: Foo Fighters met Everlong. En dan voor het sentiment de akoestische versie.” 

Geneviève Waldmann, algemeen directeur Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep 

‘Just a little Bit of peace in my Heart’- Golden Earring 

“Het is een prachtig meeslepend nummer uit 1968, toen de Haagse rockband nog The Golden Earrings heetten. George Kooymans schreef en zong de ballad voor zijn geliefde met wie inmiddels meer dan 50 jaar samen is. Kooymans is voor mij altijd het gezicht en drijvende kracht achter de band geweest. Zijn ongeneselijke ziekte betekende het eind van de grootste Nederlandse rockband. De keuze voor deze nummer 1 is een eerbetoon aan George Kooymans en een passende oproep in deze tijd.”

John Noy, kunstschilder

“If I saw you in heaven”- Eric Clapton

“Onbegonnen werk. Het is nu een keuze geworden tussen prachtige muziek en emotionaliteit. Eric Clapton met   ‘ Tears in heaven ‘.   Met voor mij ook een gedeelde ervaring.  Onvoorstelbare mooie vertaling van een dramatische en traumatische ervaring.”

.

Karin Elich, eigenaar van Elich Dancing Spirit

“Ik ben normaal”- Fermin Miranda Carceres 

“Omdat deze muziek een spiegel van ons dagelijks leven is. Ik hoor het nummer vaak bij ons thuis en het blijft echt lekker hangen, waardoor ik het zelf ook steeds blijf zingen. Het is mijn oorwurm.”

Michael Kooren, fotograaf 

De koningin van de Salsa , Celia Cruz -‘Het leven is een carnaval ‘( La vida es un carnaval) 

“Gezien mijn roots ( Antillen) en mijn huidige verblijf daar op Curaçao en Bonaire, kom ik er steeds vaker achter dat ik dit soort muziek, ook in Nederland steeds meer draai. Muziek waar de vrolijkheid en muziek vakmanschap van afspat. Dit verveelt mij nooit en geeft me een blij gevoel. Het is NIET dat ik geen andere muziek draai, maar als ik dan toch 1 soort muziek naar een eiland mag meenemen, wordt het deze muziek en dit nummer in het bijzonder.” 

Michael Hermanus Schuurmans, kunstenaar 

Rainbow- Stargazer.  

“Ondanks dat het nummer uit 1976 is, heeft dit nummer nooit aan kracht ingeboet voor mij. Een episch en bombastisch nummer. Volgens sommigen zelfs Wagneriaans. Het heeft een mysterieuze, onheilspellende sfeer met krachtig drumwerk van Cozy Powell (het begint zelfs met een drumsolo), meesterlijk gitaarwerk van Ritchie Blackmore, prachtige zang van Ronnie James Dio en gaandeweg, sfeervolle begeleiding van het Münchner Philharmoniker. Het gaat ook nog eens ergens over. Namelijk over blind geloof in gevaarlijke leiders (The Wizard) die hun irrationele dromen willen realiseren over de ruggen van hun blinde volgers en over de teleurstelling van deze volgers als blijkt dat hun ‘tovenaar’ toch niet kan vliegen. En dan die hoes: Die was van grote invloed op mijn artistiek fratsen.”

Carolien de Bruin, Chez Jacqueline 

Mario Biondi – This is What You are 

“Mooie herinneringen aan als we na het werk in Chez Jacqueline met de cheffie’s uit de stad nog even na borrelden.. en dan draaide Leon Mazairac dit nummer altijd keihard voor mij…..en wat ik ook een mooi nummer vond is Barcelona van Freddy Mercury omdat Barcelona, voordat mijn zoon daar beroofd werd, mijn stad was.”

Mart Lier, junior buyer bij Bertus Distributie 

Bruce Springsteen – The Rising 

“Als ik een slechte dag heb dan zet ik dit nummer aan op standje 100 en ben ik binnen 1 minuut weer de oude. Als je niks wilt doen na dit nummer te hebben geluisterd, dan moet er echt iets mis met je zijn. Geweldig nummer met een gruwelijk goede gitaarsolo.”

Jelleke Meijer: vormgever

Gary Moore – Still got the Blues. 

“Ik vind het een prachtig monumentaal en emotioneel lied… raakt me na al die jaren nog altijd. Lekker die vette gitaar… heb hem dit lied ooit live horen spelen op NorthSea, dat ging door merg en been in die grote zaal… Representeert voor mij ook ‘de vervlogen tijd’.” 

Marieke van Willigen, journalist in jurk 

Ascendant Vierge- Où sont nos Rêves 

“Waar zijn onze dromen? Studenten draaiden dit, als ze ’s nachts tussen 9 en 5 feesten vanwege de avondklok. Hard, vrouwelijk en vol verlangen.  Ik heb mijn eerste cabaretshow gehouden dit jaar, de show begon met dit nummer.”   

Abel Derks-Pichard, vormgever 

Elbow- Mirror Ball  

“Toen ik Angelique weer in mijn (liefdes)leven kreeg in 2008 draaide ik constant dit nummer. Keer op keer luisterde ik en werd ik gegrepen door de wonderbaarlijke stem van Guy Garvey. Maar ik wist niet precies waarom dit lied me zo naar de keel greep. Mijn hart sneller deed bonzen. Pas na een maandje of drie nam ik de moeite om echt naar de songtekst te luisteren. En toen wist ik het: Dit is ons lijflied! Dus nu draaien we het elke keer als we iets te vieren hebben. Dat we bij elkaar zijn voorgoed. Voor altijd. Voor de liefde en voor het betere leven.”

Irena Filippova, muzikant  

André Hazes-Kleine Jongen 

“Het leven gaat voorbij, er is maar weinig tijd, dus leef! Maak mensen blij, het gaat erom dat je mensen helpt. Maak mensen blij en dan zal je echt gelukkig zijn. Daar gaat het om!”

Joyce Bielderman, (samen met Victor Stukker eigenaar van Héron)  

Jamiroquai- Emergency On Planet Earth  

“Deze single en gelijknamige plaat kwamen uit in 1993. En natuurlijk vond ik als tiener de jazzy, funky beats meteen lekker klinken. Gooi ook nog eens een excentrieke zanger (Jay Kay) in de mix die de meest bijzondere hoofddeksels – van een indianentooi tot een bizonmuts – draagt, en de hit is compleet. Pas toen ik de cd kocht (ja, dat waren de meest populaire muziekdragers toen!) ontdekte ik dat de tekst ook echt ergens over ging. Het nummer is een protest tegen de oprukkende vervuiling wereldwijd. En ook andere nummers op Emergency On Planet Earth gaan over de kwalijke invloeden van het broeikaseffect en de bio-industrie. Jamiroquai predikte toen al voor een groene wereld. En dat is natuurlijk helemaal ‘up my alley’. Daarom is dit mijn nummer 1. Aan de andere kant vind ik het eigenlijk ontzettend triest hoe actueel de teksten nu nog zijn, bijna 30 jaar na dato. Gelukkig zijn er ook veel positieve dingen uit 1993 in mijn leven ‘blijven hangen’… Victor bijvoorbeeld!”

Heleen Schuttevaêr, jazzpianiste/zangeres 

Stayin’ Alive van de Bee Gees (1978) 

“Mijn nummer is niet iets waar ik droevige of emotionele herinneringen bij krijg, maar is muziek om vrolijk van te worden. Het staat al in de top-2000, en anders had het erin moeten staan: Stayin’ Alive van de Bee Gees (1978). Heerlijk! Avond aan avond discodansen bij Woolloomoolloo! Kijk naar de meeslepende Bee Gees docu ‘How to mend a broken heart’ (Uitzending Gemist). Hoe hoger de broertjes gingen zingen, hoe meer ze verguisd werden, tot en met een platenverbranding in een stadion. Maar ze waren en zijn niet kapot te krijgen. Luister en dans rond de kerstboom.”

Ron Romijn, ondernemer 

Ramses Shaffy -Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. 

“Dit vooral in deze tijd Kerst en Corona belangrijk te weten, we zijn altijd SAMEN!”

Frank Dries, Straatnieuws 

Joni Mitchell- River.  

“Het lijkt te beginnen als een kerst pastiche. Maar gaat over een verlaten liefde, over eenzaamheid. Ze neemt je mee op een korte vlucht voor gevoel waar ze niet aan ontkomt. Eenzaamheid en verlating. Het knappe is dat het lied toch troostend is. Ze lijkt te zeggen dat het nu eenmaal bij het leven hoort. Met die engelachtige stem en stevig pianospel. Briljant, het filmpje op YouTube trouwens ook.”

 Jeroen Wielaert, journalist 

Cream- Crossroads 

“Het staat op de Rolling Stone-lijst van beste gitaarnummers en hoort bovenaan de Top 2000.  Iconische versie van Robert Johnsons bluessong uit 1936, opgenomen op 10 maart 1968, hoogtepunt van de LP Wheels of Fire. Fantastische, lyrische licks van Eric Clapton. Ik keek en luisterde terug op Youtube. Kippenvel.”

Reinier Schat, planoloog

All along the watchtower- Jimi Hendrix Experience (1968)

“Jimi Hendrix is de grootste ster van de sixties, nooit overtroffen en nog steeds een inspiratiebron voor nieuwe generaties.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

11 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *