LGW ON gaat wel door

Johan Gijsen is teleurgesteld over cancelen LGW OFF maar het goede gevoel overheerst

Foto: Melanie Marsman.

Met Le Guess Who ON/OFF was er een prima coronaproof alternatief bedacht voor het eerder afgelaste LGW. Op diverse plekken in Utrecht zouden artiesten optreden voor een beperkt gezelschap. Maar door de nieuwe coronamaatregelen moest LGW OFF worden geannuleerd. Wel presenteert LGW van 13 t/m 15 november onder de naam LGW ON een online televisiekanaal, met zelfgemaakte videoreportages en eerdere concerten. De NUK sprak met Johan Gijsen over de teleurstelling van het cancelen van LGW OFF, en over de andere tak van het festival LGW ON, die gelukkig wel doorgang kan vinden.


 ‘Moedeloos word ik ervan’, schreef je op Facebook …

‘Dat stond boven een artikel van 3VOOR12 en veel mensen lazen alleen die regel. Zo erg is het ook weer niet hoor. Het was een momentopname en had te maken met het dubbele gevoel dat ik kreeg van de nieuwe maatregelen. Aan de ene kant zijn we door de overheid financieel gesteund om dingen te organiseren. Dat gaf ons de mogelijkheid om deze variant van LGW op touw te zetten. Het belang van cultuur zien ze dus wel in. Maar aan de andere kant staat cultuur altijd helemaal achteraan op de prioriteitenlijst, dat zie je nu ook weer. En dat is moeilijk te accepteren.’

Het lijkt me heel frustrerend als je op het laatste moment alles moet cancelen.

‘Ja, het is sowieso een heel maf jaar. Eerst zijn we genoodzaakt om het festival te annuleren, vervolgens bedenken we een coronaproof festival voor lokale bezoekers, en dan gaat dat weer niet door. We zijn er wel trots op dat het ons gelukt is om dat op poten te zetten. Het zag er goed uit en we kregen veel positieve reacties. We zijn heel blij dat we met het hele team drie maanden hard aan een alternatief hebben kunnen werken. Ik begrijp dat de overheid moeilijke keuzes moet maken. Maar dit is wel heel wrang. Alle concerten waren binnen een paar minuten uitverkocht …’

Het belang van cultuur wordt weer niet gezien.

“Het lijkt alsof de politiek zich meer zorgen maakt om de welvaart dan om het welzijn van de mens”

‘Mensen hebben behoefte aan een mooi concert of een theaterstuk. Ik begrijp heel goed dat we de ziekenhuizen moeten steunen, maar thuis zitten ook veel mensen die het moeilijk hebben. Al kun je maar een paar honderd man live muziek bieden … Het lijkt alsof de politiek zich meer zorgen maakt om de welvaart dan om het welzijn van de mens. Terwijl dat juist in deze tijd zo belangrijk is. Daarom werd ik op de avond van de persconferentie een beetje weemoedig. We moeten iets doen natuurlijk tegen het virus, maar ik kan de keuzes moeilijk volgen. Op Twitter las ik een treffende uitspraak: ‘Als ik het goed begrijp kan LGW doorgaan met podia in de Ikea’. Het klinkt absurd, maar het is bijna de werkelijkheid.’

En dus alle optredens annuleren maar weer …

‘Ja, artiesten afzeggen terwijl je met de voorbereidingen bezig had willen zijn is frustrerend. Zoals gezegd zijn we wel superblij dat we maanden ergens aan hebben kunnen werken. Aan de andere kant is het klote om alles te moeten cancelen. Maar ik wil geen medelijden wekken. Hetzelfde geldt voor de horeca en de evenementbranche. We hebben afgelopen jaar veerkracht getoond, en dat blijven we doen. We houden moed.’

Hoe reageerden de bands die op het laatste moment kregen te horen dat het festival niet doorgaat?

“Teleurgesteld natuurlijk, maar een welkome verrassing is dat we ze wel kunnen uitbetalen met het geld dat we uit het steunfonds kregen. Dat wisten ze niet. We kregen dat geld om de infrastructuur in leven te houden. Dus dat gaat nu naar de crews, partners en artiesten. Een aantal wil het geld doneren aan ons, maar dat is beslist niet de bedoeling. De teleurstelling is het grootst voor de bezoekers, die hadden zich er weken op verheugd. Ik hoop dat ons TV kanaal de pijn enigszins verzacht, maar ik weet eigenlijk wel zeker dat dat gebeurt.”

Ja, want gelukkig is er nog een tweede tak van LGW die wel doorgaat …

“Je wordt gedwongen om anders te gaan denken. Dat was supergaaf en inspirerend”

“Vanaf vrijdag de dertiende om zes uur tot zondag diep in de nacht is er non stop gratis tv te bekijken op onze website. Samen met artiesten die dicht bij ons staan hebben we een mooi film- en docu programma samengesteld met veelal onbelichte thema’s. Denk aan cultfilms en mini docu’s uit landen die minder op ons vizier liggen, zoals Tanzania, Oekraïne en Congo. We vertonen onder de noemer ‘Reports from other continents’ zelfgemaakte docu’s, onder andere over metal in Jakarta en het rouwverwerkingsproces van ex-kindsoldaten in Congo. Ook kun je live opnames bekijken van oude LGW concerten die nog niet eerder te zien waren. We zijn zo enthousiast over deze films en docu’s dat het zeker iets blijvends gaat worden. Later gaan we de eigen reportages op ons TV kanaal zetten en de komende jaren willen we er meer gaan maken.” 

Toch nog een positieve afsluiting dus … 

“Dat heeft 2020 ons wel gebracht ja. Zonder corona waren we nooit op dit idee gekomen. Je wordt gedwongen om anders te gaan denken. Dat was supergaaf en inspirerend.”

Vijf tips voor LGW ON. 

Van vrijdagavond 13 nov uur tot maandagochtend 16 nov is er non-stop LGW TV:

1. Vunk On Vacation:

De excentrieke Rotterdamse DJ, producer en labelbaas David Vunk bezoekt Utrecht. Tijdens zijn tour krijgt Vunk Arabische les in Lombok, volgt hij lessen Chinese dans bij Stichting ’t Zonnetje en wipt hij even binnen bij het Centraal Museum voor een exclusief optreden van Oceanic met Greetje Blijma. 

2. Reports from Other Continents

LGW heeft dit najaar verschillende kunstenaars – uit gebieden die in Nederland vaak onzichtbaar zijn in de media – uitgenodigd om lokale verhalen te vertellen. Urgente verhalen over muziek, (podium)kunst en cultuur, vanuit o.a. Tanzania, Venezuela, Oekraïne en Mexico. Kijk hier de trailer.

3. Dawn Of The Dead (1978)

Een absolute horror-cultklassieker. Na de release van deze film, eind jaren 70, ontplofte het zombie-genre. Ik heb de film zelf nooit kunnen zien. Afgaande op de reacties die ik kreeg na de aankondiging is dat een groot gemis. De film start in de nacht van zaterdag op zondag om 1.20.

Template by Pixartprinting

4. Storm Children: Book One (2014) 

Nadat de Filipijnen getroffen zijn door een verwoestende tyfoon in 2013 is er totale chaos. De beloofde hulp komt er niet. Deze documentaire toont op ijzingwekkende wijze hoe uitzichtloze kinderen zich manifesteren in deze nachtmerrie. Zeer de moeite waard, en urgent: De afgelopen week raasde er weer een tyfoon over de Filipijnen en zijn honderdduizenden mensen geëvacueerd. Zaterdagavond om 22.35

5. Sons Of Kemet live op Le Guess Who? (2018) 

Saxofonist en spilfiguur in de hedendaagse Britse jazzscene Shabaka Hutchings trad met 1 van zijn formaties Sons Of Kemet op tijdens LGW18. Speciaal voor het festival in een XL-setting met 4 drummers. Het concert, opgenomen in TivoliVredenburg, vliegt van jazz naar afro-Cubaanse ritmes en van hiphop naar trance. De tomeloze energie is zelfs op TV overduidelijk voelbaar. 

“Er zijn twee soorten documentaires. Sommige zijn gecureerd, maar er zijn ook 30 mini-documentaires, juist in die onderbelichte landen, door ons in werking gezet dit najaar:  https://www.youtube.com/watch?v=DIUHgns1meQ

Het televisiekanaal wordt niet alleen samengesteld door Le Guess Who? zelf, maar ook door artiesten die eerder op het festival speelden, onder wie Matana Roberts, John Dwyer (Thee Oh Sees), Phil Elverum (Mount Eerie), Lucrecia Dalt en The Bug. Zij kozen hun favoriete video’s, films en documentaires die ze graag aan het publiek willen laten zien. Op LGW ON zijn verder te zien: nooit eerder vertoonde live-opnames van het festival, van o.a. Mary Margaret O’Hara, Sons of Kemet XL en Circuit des Yeux Ensemble; livesessies met Nederlandse artiesten; Zoom-interviews; vrij werk van videokunstenaars; een documentaire over het festival en hoogtepunten uit het dertienjarige archief van Le Guess Who?.

Kijk hier de tv-gids.

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *