Johan Gijssen nam vandaag afscheid als algemeen directeur van het festival

Maartenspenning voor oprichters festival ‘Le Guess Who?’

Johan Gijsen

Vanavond ontvingen Bob van Heur en Johan Gijsen, oprichters van het  Utrechtse festival ‘Le Guess Who?’, de Maartenspenning uit handen van burgemeester Sharon  Dijksma. Zij ontvangen deze stedelijke onderscheiding vanwege buitengewone inzet voor de  cultuursector in Utrecht. Johan Gijsen neemt deze avond daarnaast ook afscheid als algemeen  directeur van het festival.  

In 2007 richtten Johan Gijsen en Bob van Heur het festival ‘Le Guess Who?’ op, dat dit jaar zijn 15e editie kende. Zij hebben het festival van een kleinschalig niche evenement laten uitgroeien tot een  uniek, internationaal toonaangevend festival met grensverleggende programmering. Het festival  sleepte een aantal keer prijzen in de wacht, onder meer voor beste popfestival van Nederland en  recent nog de prestigieuze European Jazz Network Award for Adventurous Programming. Bob van  Heur won op persoonlijke titel eveneens de prijs voor Beste Programmeur.  

Dankzij het groot verbindend vermogen van Johan Gijsen en het grote internationale netwerk van Bob  van Heur en zijn gave te kiezen welke onderbelichte artiesten of genres een groot en nieuw publiek  verdienen, is ‘Le Guess Who?’ in alle opzichten een festival van de stad Utrecht geworden. Tijdens  de coronapandemie heeft het festival blijk gegeven van inventiviteit door het creëren van een  succesvol, internationaal online platform. Johan Gijsen zet zich daarnaast ook landelijk in voor de  culturele sector. Zo is hij bestuurslid bij festival Granapolsky, broedplaats De Basis en bij stichting  Muzikant Meindert Talma. In 2016 werd hij gekozen tot ’Utrechter van het jaar’. 

Maartenspenning 

De Maartenspenning is een stedelijke onderscheiding van de stad Utrecht en wordt door het college  van burgemeester en wethouders toegekend aan vrijwilligers of bestuurders die zich lange tijd vooral  op cultureel terrein op een buitengewone manier voor Utrecht hebben ingezet.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *