hoofdredactioneel commentaar

Jan van Zanen steekt zijn nek uit en verdient daarmee alle respect

Daags na de jaarwisseling stond er een fascinerend filmpje (hieronder) op de facebookgroep Utrecht! Ruim zeven minuten lang zagen we een politiebusje bekogeld worden met zwaar vuurwerk. Voor de duidelijkheid: er zaten agenten in het voertuig. Na enige tijd reed het busje naar achteren in een poging zich te onttrekken aan een mogelijk fatale aanslag. Mijn eerste reactie was: rij naar voren en haal de lange lat er over. De politie zal reden gehad hebben om anders te beslissen. Het filmpje was fascinerend omdat de verwording van wat ooit een mooie traditie was haarscherp in beeld werd gebracht. Dit was geen oudejaarsfeest, dit was oorlog. Burgemeester Jan van Zanen is er klaar mee. Tijdens de nieuwjaarsreceptie sprak hij over verbinden en de kracht van de stad. Een dag later sloeg hij in een interview op NPO-radio met Sven Kockelman een andere toon aan. Zoals we hem gewend zijn, zonder stemverheffing en de wens tot verbinden was niet weg maar hij pleitte ook gedecideerd voor een vuurwerkverbod. “Ik betreur het zeer, maar we hebben het volkomen uit de hand laten lopen.”  Van Zanen zei zich rot geschrokken te zijn van een klein kind dat vastzat in het arrestantenblok van de politie. “Onvoorstelbaar. Daar zat een klein kind vast. Niet voor kattenkwaad, maar voor een misdrijf.”

Hij heeft gelijk, het is uit de hand gelopen. De burgemeester staat met zijn oproep voor vuurwerkverbod tegenover zijn partij de VVD. Het was op veel plekken oorlog in de stad. Van Zanen wil geen burgemeester in oorlogstijd zijn. Hij steekt zijn nek uit en verdient daarmee alle respect. Groenlinks en De partij voor de Dieren werken aan een initiatief om vuurwerk te verbieden. Grote kans dat dit er gaat komen. Er wordt geklaagd dat daarmee weer een mooie traditie om zeep wordt geholpen. Flauwekul, terreur tijdens oudejaarsnacht was nooit een traditie. Gezellig de straat op met een glas en onschuldig geknal, dat was traditie.

In het interview benadrukte van Zanen dat hij de komende zes jaar hoe dan ook burgemeester van onze stad zal blijven. Welke mooie aanbiedingen er ook mogen komen. Dat is ook goed nieuws.

 

Michael Kroonbergs

Hoofdredacteur

14 reacties

Reageren
 1. De burgemeester ziet heel goed dat dit boven partijbelang gaat. Een perfect statement.

 2. Afschaffen die troep!!!! Er gaat voor miljoenen de lucht wat een verspilling en vervuiling. Er sterven dieren door angst en worden ingezet als knalpot! Echt verschrikkelijk!! Een kat totaal ontveld en staart eraf geknald. Wat voor een zieke geest doet zoiets!!! Dan spoor je niet dan ben je een monster een beul!!! zorg dat deze rotzooi verboden wordt!!

 3. Vuurwerk zijn wapens geworden. Je zal als agent, brandweer of ambulancemedewerkers maar je werk moeten doen in zo´n straat. Wat een tuig.

 4. Ik had het gaspedaal ingedrukt. Dan zijn die gasten zo verdwenen. Aan het eind van de straat de ME om ze met gepast geweld in te rekenen. Vervolgens snelrecht door een niet al te softe rechter.

 5. Wat een fijne burgemeester heeft Utrecht. Hij is duidelijk rustig en wat een voorbeeld voor anderen! En inderdaad kleine kinderen horen niet vast te zitten!

  Kom op ouders doe er wat aan!

 6. Hoogste tijd om te stoppen met al het consumentenvuurwerk. Voormalige kopers kunnen dan giften doen waaruit een centraal af te steken vuurwerk kan worden betaald.

 7. Alsof een verbod ook maar iets gaat uitmaken. De overheid heeft zelf de boel uit de hand laten lopen, door jaren lang niet serieus te handhaven. Haal maar wat managementlagen bij de politie weg, en laat de politie doen wat ze horen te doen; handhaven. En laat de rechter de zich misdragende jongeren niet wegkomen met een foei-gesprek bij bureau HALT. Verhaal ook alle schade maar op ouders, die blijkbaar hun kroost niet op kunnen voeden, en dan zullen we nog eens zien of het nog steeds zo uit de hand loopt.

  Een verbod is alleen maar een vorm van symptoombestrijding. De meeste overlast wordt sowieso al veroorzaakt door illegaal vuurwerk, of vuurwerk wat buiten de vastgelegde tijden wordt afgestoken.

 8. Ik weet het. ‘De puber/tokkie aanpak. Zeggen op 2 januari dat het dan pas 1 januari is en dan in de nacht van 1 op 2 januari de boel massaal inrekenen. Wederom het begin van een leuke traditie waarmee Utrecht zich weer eens a la ‘de Vuelta’ op de kaart kan zetten. We vragen de burgemeester om hier geld voor vrij te maken en Jeroen W. te vragen hier het voortouw te nemen. Groot denken jongens (make of your obstacle a stepping stone).

 9. Vuurwerkcriminelen? Niet in mijn stad! Wegwezen!

  Ouders grijpen niet in.

  Dank van Zanen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *