Zocherpark wordt als locatie genoemd

College geeft groen licht voor monument Truus van Lier

  • Door Redactie
  • |
  • 4 november 2020
  • |
  • 2 reacties

Truus van Lier.

Truus van Lier, Utrechtse verzetsheld die in 1943 werd gefusilleerd nadat ze een NSB-commissaris had doodgeschoten, krijgt een beeld in Utrecht. De gemeente heeft aangegeven 40.000 ter beschikking te stellen willen voor een eerbetoon aan van Lier.

Een mooi resultaat voor de initiatiefgroep die onder voorzitterschap van stadsgids Gerrit Huisman in september voor het eerst bijeen kwam om de mogelijkheden voor een beeld te onderzoeken. Terwijl de initiatiefnemers, onder wie filmmaker Jos Stelling, journalist/postbode Jim Terlingen, journalist/historicus Jessica van Geel, zich bogen over zaken als financiering en mogelijke kunstenaars werd tot veler verrassing een mail van de gemeente getoond.

Daarin deelde de gemeente mee 40.000 euro te willen bijdragen aan het beeld. Een opgetogen Gerrit Huisman kondigde na de vergadering aan dat zijn werk er op zat. Ook anderen zagen geen rol meer weggelegd in het traject. Mede-initiatiefnemers Natalie Dubois (Centraal Museum) en Jessica van Geel gaan in overleg met de gemeente bepalen welke kunstenaar het beeld mag gaan maken. Ze zullen drie kunstenaars vragen om met een idee te komen.

Dat laatste was nog wel een punt. Want geheel zonder voorwaarde leek op dat moment de steun van de gemeente niet. De adviescommissie (ABKV) stelde voor dat de kunstenaar een vrouw moest worden

Helemaal goed, vond Gerrit Huisman, “Deze dappere vrouw verdient een vrouwelijke kunstenaar”

Jim Terlingen dacht daar anders over: “Ik ben heel blij dat het beeld er voor Truus komt. Maar waarom moet het een vrouwending worden. Ik begrijp dat niet.”

Jos Stelling sluit zich daar bij aan: “De gemeente moet zich niet bemoeien met kunst. Ze mogen bepalen waar zo’n beeld in de openbare ruimte komt te staan. Meer niet.” 

Vandaag laat de gemeente weten dat wat hen betreft de
selectie toch niet strikt beperkt hoeft te worden tot vrouwelijke kunstenaars, zolang de keuze goed aansluit bij de opdrachtformulering. “We zien in de praktijk dat vrouwelijke kunstenaars bij gemeentelijke
kunstopdrachten niet ondervertegenwoordigd zijn. Daarnaast moet de kunstenaar zoals gebruikelijk vanwege de artistieke kwaliteit gekozen worden.”

Als de gemeenteraad akkoord gaat met de 40.000 euro komt er volgend jaar een beeld van Truus van Lier, waarschijnlijk in het Zocherpark.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

  • Niels Bokhove schreef:

    Er wordt voorbijgegaan aan de kritiek op verzetslieden als Truus van Lier (zie art in Hist Nwsbl). Zij – studente rechten n.b. – was lid van verzetsgroep CS-6 die zich niets aantrok van de oproep van de Londense regering om geen eigen rechter te spelen. Liquidaties riepen vaak dodelijke vergelding door de beztter op. Truus’ daad leidde bijna tot de executie van 15 Utrechters. Geen standbeeld dus wat mij betreft.

  • jos stelling schreef:

    Beste Niels, met de wetenschap van nu wordt de geschiedenis naar believen aangepast. Wellicht heeft Truus met de liquidatie van een hoofdagent van politie toch wellicht een veelvoud van de door jou bedoelde slachtoffers voorkomen. Het is een vreemde discussie omdat met het beeld van Truus (wat mij betreft) vooral ging om vrouwelijk verzet in het algemeen. Gedacht kan worden aan de vrouwenmarsen tegen Trump, maar ook het volstrekt unieke en ongelooflijk dappere vrouwenverzet tegen Loekasjenko in Wit Rusland (martelingen en slachtoffers ten spijt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *