De struikelsteen wordt geplaatst naast die van Truus

Struikelsteen voor moeder van Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier

Derkje van Lier-Wensink (privéarchief Zegers de Beyl)

Op zaterdag 22 april aanstaande, de geboortedag van de Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier (1921-1943), wordt om 10 uur ’s ochtends een struikelsteen gelegd voor haar moeder Derkje van Lier-Wensink (1890-1945). De steen wordt geplaatst voor het ouderlijk huis van Derkje en Truus aan de Prins Hendriklaan 48. Daarin is tegenwoordig de ticket office van het Rietveld Schröderhuis gevestigd.

De niet-joodse Derkje werd in 1943 gearresteerd na afloop van een bezoek aan de gevangenis in Amstelveen waar haar dochter op dat moment gevangen zat voor de moord op de Utrechtse NSB-hoofdcommissaris van politie Kerlen. De precieze reden waarom ze gearresteerd is, is tot op heden niet duidelijk. Truus werd in oktober 1943 gefusilleerd in concentratiekamp Sachsenhausen. Derkje overleed in januari 1945 aan uitputting in kamp Ravensbrück.

De steenlegging voor Derkje van Lier-Wensink vindt plaats in aanwezigheid van wethouder Susanne Schilderman en een nicht van Truus van Lier. Mevrouw Hélène Cartuyvels-Zegers de Beyl (77), een dochter van Truus’ zus Mieke (1917-1989), komt hiervoor speciaal over uit België. Dichter Hanneke van Eijken, die eerder een gedicht maakte voor Truus van Lier, heeft voor deze gelegenheid een stadsgedicht gemaakt over haar moeder. Zij zal deze voorlezen.

De struikelsteen wordt geplaatst naast die van Truus, die daar precies twee jaar geleden kwam te liggen. Het Utrechts college van B&W reageert hiermee op een oproep van historisch-onderzoeker Jim Terlingen. Naar zijn opvatting was men moeder Derkje bij de eerdere steenlegging vergeten. Derkje was immers ook een oorlogsslachtoffer. Terlingen is oprecht blij met de plaatsing. 

De plaatsing op 22 april is het derde Truus-moment achter elkaar op deze datum. In 2022 was de onthulling van het standbeeld van Truus langs de Catharijnesingel.  In 2021 was de onthulling van het struikelsteentje voor Truus op de Prins Hendriklaan. 

Ter gelegenheid van de struikelsteenplaatsing aanstaande zaterdag 22 april door de gemeente Utrecht voor de moeder van de Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier, heeft Hanneke van Eijken van het Utrechts Stadsdichtersgilde onderstaand stadsgedicht geschreven. 

Derkje

in de ochtend wakker worden en beseffen

ze zijn er allemaal nog

maar buiten breken de dagen als glas 

de sleutel in je hand voelen

de lakens binnen halen bij miezer

haren invlechten, soep koken

de gordijnen sluiten voor het geluid van laarzen

die stampen en knerpen op de laan

het leven steek voor steek losgetrokken zien worden

door een woede die niemand begrijpt

alles valt uiteen in kleine delen

ook voor wie weet hoe alle moleculen elkaar vasthouden

je lacht tegen de grijze lucht

op de foto in je tuin

het licht op je stoep 

trekt grove lijnen, een loper naar je huis

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *