De voorstelling gaat vooraf aan de dodenherdenking

Try-out voorstelling over verzetsvrouw Truus van Lier maakt diepe indruk

Leerlingen bij de voorstelling van TRUUS

Leerlingen van twee Utrechtse scholen waar de jeugdtheatervoorstelling TRUUS een try out beleefde, zijn diep onder de indruk van het leven van de Utrechtse verzetsvrouw Truus van Lier. ‘Ik had wel gehoord over de Tweede wereldoorlog maar dat dit allemaal echt gebeurd is, hier in Utrecht’, dat vind ik wel bijzonder.’

TRUUS is de toneelbewerking van het zojuist uitgebrachte boek van Jessica van Geel; Truus van Lier, het leven van een verzetsvrouw. De jeugdvoorstelling wordt 4 mei om 18.00 uur opgevoerd in de Domkerk, voorafgaand aan Dodenherdenking. De try outs, waarmee scenes worden getest, vonden plaats op de Nieuwe Regentesseschool in hartje Utrecht en op de Utrechtse Schoolvereniging in Utrecht Oost.

‘Door dat familiegedoe aan het begin, leer je echt over wie Truus was.’
En: ‘Heftig met die muziek. En je krijgt toch hoop dat het goed komt.’
Als ook ‘Wanneer gaan jullie de voorstelling dan helemaal spelen?’
Het is een greep uit de veelbelovende reacties op scenes uit de voorstelling.

Duidelijk is dat iedereen de voorstelling in zijn geheel wil zien.Op de vraag:
‘Wie is bereid iemand te doden om leed van anderen te voorkomen?’, staken veel kinderen direct hun vinger in de lucht.

‘Ja maar nog beter zou het zijn om die persoon in de gevangenis te stoppen’ nuanceerde een meisje.De cast van de voorstelling, Elles Leferink, Guido Hoek, Dolores Leeuwin en auteur van het boek Jessica van Geel, zijn tevreden.

De voorstelling is onderdeel van het programma op 4 mei en betreft een initiatief van het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking. Het gaat vooraf aan de Dodenherdenking en begint om 18.00 uur. Aansluitend wordt om 19.15 uur vanaf het Pieterskerkhof de stille tocht gelopen, die om 19.50 uur op het Domplein aankomt. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur houdt burgemeester Sharon Dijksma een toespraak voorafgaand aan de kransleggingen. De burgemeester legt samen met Anouk en Michèle van Lier namens het gemeentebestuur en de burgerij en het voormalig verzet een krans. Aansluitend is de Domkerk open waar het herdenkingsconcert wordt verzorgd door het Utrechtse artiestenduo BENR, bestaand uit Bart Maessen en Robin Zomer. Ook dit concert is gratis en vrij toegankelijk voor iedereen. 

Meer info op: https://www.4meiutrecht.nl/truus/

Vrijdag werd het beeld van Truus van Lier in het Zocherplantsoen onthuld
Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *