"Mooiste meisjes" die thuisblijven

Irma den Braber: “Ik heb mijzelf een uitgaansverbod opgelegd”

In de tijd BC (Before Corona) interviewde ik iedere week een vrouw van 50+ voor mijn rubriek “Het Mooiste Meisje”. Persoonlijke gesprekken die aan de keukentafel met een pot thee tussen ons in plaatsvonden. Irma den Braber:”Ik ben zo blij dat ik niet meer voor de klas sta, dan had ik nu online les moeten geven.”

Ik heb vaak gezegd dat ik als een wild vreemde binnenkwam en dat we als vriendinnen uit elkaar gingen. Een band opbouwen met de geïnterviewde gaat niet in een telefoongesprek zelfs niet al zou je erbij Facetimen. In mijn vaste vragen kwam altijd het geheim van hun jeugdigheid ter sprake. De een zwom, de ander danste, de volgende had haar vriendinnen en weer een ander had haar eigen bedrijfje. Nu dat allemaal wegvalt ben ik benieuwd hoe zij hun dagen doorbrengen. Ik ga ze bellen  en vraag hen waar ze nu energie van krijgen.

Wat ben je aan het doen? 

“Aan het rommelen in mijn huis, dat heb ik altijd gedaan en doe ik nu nog. Er zijn nog tientallen klusjes die altijd blijven liggen: dat knoopje dat aan dat bloesje moet, die broek die niet lekker zit. Ik was dus net een lijstje aan het spuiten, toen jij belde. Foto’s in een leuk lijstje of een paar andere kussentjes op de bank. Spuitbussen zijn geweldig, je kunt alles een andere kleur geven tot lampenkappen aan toe. Ik heb er wel dertig in de schuur staan Toen jij mij interviewde schreef je dat het wel leek alsof je in een VT-wonen huis binnenstapte. Dat vond ik erg grappig, want dat is een hobby van mij. Als ik bij mensen binnenstap dan denk ik vaak, dat kastje zou ik eruit gooien of haal die troep nou van de vensterbank. Nu zit ik dus ik mijn zelf gekozen strikte quarantaine en kijk ik weer met andere ogen naar mijn huis.”

“We ontbijten en lunchen samen, hebben we ook nooit gedaan”

“Het KNMI zit op slot en Hans werkt nu ook thuis. We ontbijten en lunchen samen, hebben we ook nooit gedaan. Hans zijn werkkamer moest ook een beetje leuk worden dus ik kon mij weer uitleven. Vanaf 13 maart ben ik niet meer buiten geweest, ik voelde mij niet helemaal lekker en heb mijzelf een uitgaansverbod opgelegd. Ik bestel alles online en heb zelfs een hometrainer thuis laten bezorgen nu ik niet meer buiten fiets. Ik verveel mij niet nu ik thuis zit. En ik ben zo blij dat ik niet meer voor de klas sta, dan had ik nu online les moeten geven. Dan had ik geen contact met de kinderen noch met hun ouders gehad en dat is nu juist hetgeen ik zo leuk vond aan lesgeven. Mijn dochter woont naast ons en mijn kleinzoons dus ook. Onze tuinen grenzen zonder omheining aan elkaar zodat ze hier altijd binnen kunnen lopen. Afgelopen vrijdag moesten mijn schoonzoon en mijn dochter allebei werken. Nee, hun werk kan niet online, hij werkt in het UMC en zij in de kinderopvang en de jongens waren bij ons.”

“We kregen nu plots een andere rol toebedeeld: boze meester en juf en dat bevalt ons niets”

“Gewoonlijk betekent bij opa en oma zijn: de verf en de klei uit de kast en doen waar ze zin in hebben. Maar nu moest het lesprogramma achter de computer gevolgd worden. Opa begon met de sommen en ik hoorde hem meerdere malen zeggen: ”Let eens even op!” Ik was zelf ook niet veel leuker en ik merkte dat ik in plaats van de oma waar altijd alles kan en mag, nu een kribbige juf werd. De verhoudingen werden anders en we kregen nu plots een andere rol toebedeeld: boze meester en juf en dat bevalt ons niets. Dat hoort niet bij ons en we willen niet zo zijn. Ik ben verder nu zo blij dat we onze hond hebben. Ik die nooit een hond wilde hebben en zelfs een beetje bang was voor honden, zou haar in deze tijd voor geen goud willen missen. Nee, ik laat haar niet uit, maar het vrolijke dier loopt de hele dag met mij mee en houdt mij gezelschap. Wat ik wel mis is het dansen, de dansavonden en vooral de zaterdagavond op de dansschool. Ik mis het borreltje bij de Jonckheer, de film en het theater. Er zijn ook dingen die niet doorgaan: het optreden van Brigitte Kaandorp en het weekend met de kinderen en kleinkinderen naar Noordwijk, het zij zo. Maar we maken er wat van, ik heb met drie vriendinnen op het zelfde moment de film over Queen gekeken. Na afloop met elkaar geappt over hoe geweldig we de film en de hoofdrolspeler vonden. We hebben ook met een aantal vriendinnen een soort wedstrijdje wie het eerst “Goede morgen” appt. Ik doe mijn haar en kleed mij leuk aan, dat hoort bij mij, anders zie ik er uit alsof ik ziek ben.”

Lees hier het interview met Irma dat eerder op de Nuk stond.

Yontie Helders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *