Beurskwartier

GroenLinks wil vasthouden aan visie: sloop woningen Croeselaan dichterbij

 • Door Redactie
 • |
 • 8 maart 2019
 • |
 • 5 reacties

De bewoners van de Croeselaan verzetten zich al jaren tegen de sloop van hun woningen

Het voorstel van wethouder Victor Everhardt om 31 woningen aan de Croeselaan te slopen voor een ‘park met allure’ in het nieuwe Beurskwartier, lijkt een meerderheid van de raad achter zich te hebben. GroenLinks lijkt op het laatste moment te kantelen. De wethouder zei in de raadsvergadering impliciet dat hij groen verkiest boven de woningen. 

Rachel Heijne van GroenLinks geeft in de raadsvergadering aan dat ze verschillende uitwerkingen heeft gezien waarbij de panden konden blijven staan, maar dat die niet binnen de kaders bleven die van tevoren waren gesteld. “Daar willen we wel aan vasthouden”, aldus Heijne. Ze geeft aan dat het een ingewikkeld vraagstuk is. “Als je in een gebiedsontwikkeling zit, ontkom je er niet aan dat je af en toe lastige keuzes moet maken, zoals het slopen van de historische gebouwen.” Heijne kondigde een amendement aan ‘om te waarborgen dat de mensen die nu aan de Croeselaan wonen en hun woning moeten verlaten, dat ze in ieder geval – als ze het willen – aan de Jan van Foreestraat gehuisvest kunnen worden’. Wethouder Everhardt zegde dit toe.

Rick van der Zweth van PvdA en Tim Schipper van SP zijn het niet met Heijne eens. Schipper wil weten: “Waarom is die stedenbouwkundige visie heilig? Er is in de onderzoeken volgens mij prima aangetoond dat er ook met een andere invulling van het gebied met behoud van de woningen en met behoud van groen, zelfs nog uitbreiding van groen, een mooi stukje nieuw Utrecht te maken is.” Schippers ziet het ontwerp dat Paul Kurstjens maakte in opdracht van buurtcomité ‘Croeselaan moet blijven’ als een goede optie. Van der Zweth zegt dat er geld zou vrijkomen als de sloop niet door zou gaan of er minder woningen gesloopt zouden worden, want er staat 15 miljoen euro voor het onteigenen en slopen van de panden. “Gebruik dat dan om het groen op te waarderen”, vindt hij.

De bewoners van de sociale huurwoningen verzetten zich al jaren tegen de sloop. Dat leidde tot uitstel van het besluit om de woningen te slopen. “Waarom zou je mooie, goede huizen slopen?”, zei Thijs de Bekker, initiatiefnemer van buurtcomité ‘Croeselaan moet blijven’ eerder tegen de Nuk. De bewoners voelen zich niet gehoord door de politiek. De raadsvergadering van gisteren was ook een teleurstelling. “Het amendement, waar het debat over ging, ging over de creatieve inpassing van de woningen. Een deel van de politieke partijen keek alleen maar naar wat er met de stenen van onze woningen moet gebeuren in plaats van naar ons”, aldus De Bekker. “We hadden gehoopt te kunnen blijven, en zijn allemaal heel teleurgesteld.”

De richting die GroenLinks op ging in het debat, is een grote teleurstelling voor De Bekker. “We hadden onze hoop gevestigd op GroenLinks. De mening van de partij lijkt op het laatste moment te kantelen. Het lijkt er op dat de teugels achter de schermen zijn aangetrokken. Degene die er over ging binnen de fractie is vervangen door iemand anders.”

Aan het einde van de maand vindt een stemming plaats binnen de gemeenteraad. Dan zal definitief worden of de woningen van Thijs de Bekker en zijn buren zullen wijken voor een ‘park met allure’. De Bekker begrijpt niet waarom de beslissing nu al genomen moet worden. “Jaarbeurs presenteert in mei haar plannen voor een park in hetzelfde gebied. Waarom zou nu een stemming en een debat plaatsvinden, terwijl de helft van wat er gaat gebeuren in het Beurskwartier nog niet bekend is?”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

5 reacties

 • dirk schreef:

  Binnenkort verkiezingen mensen. Als u na het van Hooijdonk echec nog niet genoeg wist, dan is het nu toch wel duidelijk. Een stem op Groen Links is een stem op de gevestigde orde. Hoeft u niets van te verwachten.

 • Tillie Reichgelt schreef:

  Dieptriest dit Groen Links kan gewoon niet meer in Utrecht, jammer jammer jammer!!!

 • Rutger schreef:

  Met vrienden van Groen Links heb je geen vijanden meer nodig

 • @UtrechtseSjoerd schreef:

  Jullie moeten Rachel wel goed quoten. Ze had tenslotte nog wel zo goed geoefend op de uitspraak “Van Foreeststraat”, met dubbel ST.

  https://twitter.com/UtrechtseSjoerd/status/1103753025217314816

 • Willem schreef:

  Ach ja, Groen Links en visie: in Amersfoort 6000 bomen om vanwege een nutteloze Westelijke Rondweg, in Rotterdam 600 huizen afbreken in de Tweebosbuurt en nu dit weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *