Na de brand

Hoe moet het nu verder met de ondernemers in het CAB-gebouw?

  • Door Redactie
  • |
  • 14 februari 2021
  • |
  • 1 reactie

Een terugkeer naar het CAB-gebouw zit er voor Oproer de komende jaren niet in.

PvdA, D66 en GroenLinks willen concrete steun van wethouder Klaas Verschuure aan de door brand gedupeerde ondernemers in het CAB-gebouw. Afgelopen donderdag deden ze door middel van schriftelijke vragen een oproep aan Verschuure om met maatregelen te komen om de bedrijven van een mogelijke ondergang te redden.

De vragen zijn hier te lezen. De wethouder gaf in zijn antwoord aan weinig te kunnen betekenen. Hester Assen (PvdA) is teleurgesteld. Omar Waseq (Filmcafé) en Mark Strooker (Oproer Brouwerij) zien de toekomst somber in.

Hester Assen is teleurgesteld

Hester van Assen: “Ik vond de antwoorden van de wethouder teleurstellend. In Utrecht is ruimte schaars, ook voor dit soort ondernemers dus we verwachten niet dat hij morgen een nieuw geschikt pand voor ze heeft. Wat we wél vragen is dat hij ondersteuning biedt om te voorkomen dat de combinatie van de brand en corona voor deze ondernemers de genadeslag is. Daarom willen we vanuit de gemeente één contactpersoon die bijvoorbeeld helpt bij vergunningsaanvragen en maatwerk biedt bij overbruggingsleningen of de corona-steunmaatregelen die er zijn. Het zou toch ongelofelijk zuur zijn als je na alle omzetverlies als gevolg van corona en een brand, ook nog maanden moet wachten op duidelijkheid over een vergunning voor een nieuwe locatie? Dat kan de genadeklap zijn. 

Waar ik wel blij mee ben is dat wethouder Verschuure toezei dat hij in gesprek wil met NS (eigenaar) en Camelot (leegstandsbeheer) voor de ondernemers die nog in het CAB-gebouw zitten om te kijken naar opties in de buitenruimte en coulance met betrekking tot de huur. Die coulance mag je in deze situatie verwachten, maar vanuit NS en Camelot is daar tot nu toe zeker geen sprake van. Hopelijk helpt het als de wethouder daarover in gesprek treedt. 

Er is veel brandschade aan het CAB-gebouw en dit is een monumentaal pand. In veel gevallen betekent dit dat daaruit een verplichting voortvloeit voor de eigenaar, in dit geval NS,  om de schade te herstellen. De wethouder kon hier bij het vragenuur nog geen antwoord op geven maar laat dit uitzoeken.”

Mark Strooker: “60 procent omzetverlies”

“Het zijn tijden die een andere aanpak vereisen”

Mark Strooker (Oproer): “Laat ik voorop stellen dat ik blij ben dat er aandacht voor onze situatie is. En dat het mooi is dat de wethouder Oproer als een aanwinst voor de stad ziet. Maar aan dat laatste hebben we nu niet zo veel. We zijn hard bezig met overleven. Wij leveren veel aan de horeca en door Corona heeft de brouwerij 60 procent omzetverlies geleden. Daar kwam de brand die voor onherstelbare schade heeft gezorgd nog bovenop. Omdat de projectontwikkelaar over enkele maanden begint met de woningbouw in de Cartesius Driehoek zit terugkeer naar het CAB-gebouw er de komende jaren voor Oproer niet in. Dus zijn we dringend op zoek naar een andere locatie. Dat de wethouder daar niet direct voor kan zorgen, begrijp ik. Maar het aanstellen van een contactpersoon, zoals voorgesteld vanuit de politiek, zou ons al enorm helpen. Die kan ondersteunen bij het aanvragen van vergunningen, meedenken over mogelijke locaties en ons wijzen op mogelijke valkuilen in het traject. Dat geldt voor veel andere ondernemers die in deze Coronatijd er op een creatieve manier nog wat van proberen te maken. Zij hebben ook baat bij een contactpersoon die ze kan vertellen wat wel of niet mogelijk is. Het zijn tijden die een andere aanpak vereisen.”

“Nu we door de brand alles zijn kwijtgeraakt, is er nauwelijks perspectief meer”

Ook voor het eveneens in CAB-gebouw gevestigde Filmcafé ziet de toekomst er somber uit. De lockdown én de brand maken de mogelijkheden voor een doorstart op een andere locatie buitengewoon lastig. Omar Waseq: “We worden elke dag voor de vraag gesteld of het nog zin heeft om met  het Filmcafé door te gaan. De lockdown was al een aanslag op onze middelen. Nu we door de brand alles zijn kwijtgeraakt is er nauwelijks perspectief meer. We hebben weliswaar een mooie plek gevonden bij De Nijverheid, maar die huur is nu voor ons een probleem. Want we hebben het over een kaal perceel waarop nog gebouwd moet worden. Dat is onder de huidige omstandigheden niet op te brengen. Zeker omdat je niet weet wanneer het open mag. We kunnen wel zoeken naar een goedkopere plek in de buurt maar dat heeft alleen zin als we de horecavergunning die we hebben voor de plek op De Nijverheid kunnen meenemen. Als we die garantie krijgen zijn er misschien toch mogelijkheden.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • jos stelling schreef:

    Even bij cultuur aankloppen, uit alles blijkt dat ze daar geld te veel hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *