Onze columnisten

Het is maar een griepje

Thomas Endeman (1990) is fulltime dagdromer en freelance filmmaker. Gek op esthetiek in beelden, woorden en klanken. En op Utrecht natuurlijk. Als echte millennial heeft hij teveel hobby’s, teveel mogelijkheden, teveel feestjes, maar nooit… genoeg.

Als je nu tien dagen terug in de tijd zou kunnen gaan, wat zou je dan tegen jezelf willen zeggen?

Aan de hand van deze vraag maakte een groep Italiaanse kunstenaars een pakkende video. Het resultaat? Italianen die stuk voor stuk hadden gewild dat ze serieuzer met de dreiging van Covid-19 en de bijbehorende maatregelen waren omgegaan.

Ook ik dacht net iets meer dan een week geleden heel anders over dit virus. Ja, het was een vervelende situatie en natuurlijk liet ik het handen schudden even voor wat het was. Maar om hiervoor scholen, kantoren, sportclubs, kroegen en zelfs sexclubs te sluiten? Nee, dat zou ik niet geloofd hebben. Inmiddels zit ik al een week thuis. En net zoals bij veel ZZP collega’s, met een lege agenda in het vooruitzicht. Dat geeft ruimte om vragen te stellen. Zo vraag ik me af wat ik over twee maanden (wanneer we hopelijk weer ons leven hebben opgepakt) tegen mezelf in deze quarantaine-tijd zou willen zeggen. Want los van alle narigheid die dit virus met zich meebrengt, dwingt het ons ook om even stil te staan. Want door het wegvallen van m’n werk, sport, band, vrijwilligerstaken en elke vorm van offline sociaal contact hou ik opeens bakken met tijd over. 

En die tijd, die nu zo veelvuldig voorhanden is, is in ons normale bestaan het schaarste goed wat we bezitten. Zo heb ik nu ineens tijd voor suffe klusjes (ik heb deze week de stopcontacten schoongemaakt, echt waar..), maar ook voor belangrijke zaken. Reflectie op wie je bent, wat je doet en wat je straks achterlaat. Niet voor niks schieten de hartverwarmende initiatieven deze dagen als paddenstoelen uit de grond.

Misschien heb jij die tijd niet omdat je werkt in de zorg, voedselvoorziening of andere cruciale beroepsgroep (waarvoor veel dank). Maar als je die tijd wél hebt, daag ik je uit om er gebruik van te maken. Dat kun je natuurlijk doen door alle seizoenen van ‘Friends’ terug te kijken óf je kunt deze ‘nare tijd’ omzetten in ‘waardevolle tijd’. Zodat je over twee maanden terugdenkt aan deze periode en ondanks alle ellende er misschien toch positief op terugkijkt. 

Een prachtige quarantaine gewenst!

Ps. aan alle NUK lezers: ik vind het heerlijk om jullie nukkige reacties te lezen over hoe je deze column waarschijnlijk zweverig, ongepast, armoedig geschreven of een enkele keer simpelweg ‘leuk’ vindt. Schroom dan ook vooral niet om een reactie achter te laten, zodat we in discussie kunnen gaan. Want zeg nou eerlijk, daar hebben we nu toch mooi de tijd voor?

Ps 2. De video van de Italiaanse kunstenaars is te bekijken via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=nMY0-4p9P-M

 

Auteur Thirty030
Auteur

Thirty030

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *