culturele hub

Het Filmcafé wil het stoute zusje van de stad zijn

Knisperende house galmt door de voormalige rangeerhal bij station Zuilen. Ik slenter er wat doelloos rond. Sinds het begin van 2018 huist in deze ruimte het Filmcafé: in het kort een filmhuis annex nachtclub, maar eigenlijk dekt dat de lading van deze plek nauwelijks. Ik ben in afwachting van Alwin Beumer, mede-eigenaar en ook verantwoordelijk voor de programmering en marketing.

In de loods staan rijen houten stoelen die herinneringen aan het overblijflokaal van mijn basisschool oproepen. Daarvoor liggen zitzakken. De dj booth is een robuuste eettafel, versierd met bamboe. Daarnaast een kitscherig beeld in klassieke stijl en verder heel veel planten. Enkele zijn knalroze, alsof er een emmer snelstollende verf tegenaan is gekwakt. Tussen een kluitje groen staat een fiets die is behangen met boxen. Een mobiel soundsystem, zo blijkt. Grootste blikvangers van de zaal zijn de brede, lompe bar en natuurlijk het felwitte filmscherm. Ik wandel, kortom, rond in een georkestreerd zooitje. Als Alwin naar binnen stapt stel ik voor om buiten te gaan zitten. “Mooi, dan hoeft de muziek ook niet uit.”

Alwin Beumer

Creatieve mal

Het Filmcafé begon in 2018 als een plek voor gratis filmvertoningen en jazz-avonden, maar inmiddels wordt de loods in het CAB-gebouw voor van alles gebruikt. In principe kan je er drie avonden per week gratis naar de film en daarna dansen. Verder worden er festivalletjes, feesten, sportevenementen en spelavonden georganiseerd en kan je er zo nu en dan over een markt struinen. Eigenlijk kan je de loods zien als een mal die steeds verschilend wordt opgevuld.

“Wij proberen het stoute zusje van de stad zijn”, zegt Alwin als we buiten zijn. “Door  hier langere en gekkere feesten te geven dan mogelijk is in de binnenstad.” Het terras van het Filmcafé -dat wordt gedeeld met bierbrouwerij en –café Oproer- ligt aan de strook gras tussen de loods en het spoor. Zo nu en dan dendert er een trein door ons gesprek. We zitten inmiddels tussen houten picknicktafels en hangplekjes van gestutte palets. Een jongen wandelt rond en mort nog wat aan het terras. Het buitenseizoen is op komst, de opening van het terras staat voor 7 juni gepland. Alwin: “Er komt hier nog een tribune, in juni gaan we ook buitenfilms vertonen.”

‘Makkelijke feesten zal je hier niet snel vinden’

Sinds oktober is Alwin betrokken bij het Filmcafé en het afgelopen half jaar wilde hij het als nachtclub op de kaart te zetten. Dat deed hij samen met Jasper van der Boezem, die naar eigen zeggen, al “tien jaar flirt met het nachtleven in Utrecht en Amsterdam” en nu ook even aanschuift. Alwin is afgestudeerd als ontwerper, maar werkt al jaren in het nachtleven. “Ik verhuisde van Eindhoven naar Amsterdam en organiseerde daar illegale housepartys en stille disco’s. Ik richtte ook een oordoppenbedrijf op, dus alles na mijn opleiding heeft met feesten en elektronische muziek te maken.”

Jasper van den Boezem

De locatie leent zich prima voor feesten en met de filmvertoningen en jazz-avonden kon het Filmcafé niet overeind blijven. “Jasper en ik zeiden tegen Omar (Wasek, de eigenaar, red.): ‘Hey, je organiseert hier al wat feesten, maar laten we het echt goed aanpakken!’
Jasper: “De zaal nodigt uit om er je creativiteit op los te laten. We proberen in te spelen op partijen die het leuk vinden om er helemaal hun eigen draai aan te geven. Zo trok een organisatie de zaal leeg en bouwde daarna met steigers een kubus met daarin weer twee dikke stroboscopen. Dat zoiets hier kan, is denk ik de kracht van deze plek.”
Alwin: “We vinden het belangrijk dat organisaties een creatieve of experimentele toevoeging doen aan ons programma. Echt makkelijke feesten zal je hier niet snel vinden.”

Toch moet er ook simpelweg worden verdiend. Volgens Alwin is het belangrijk om de balans te vinden tussen evenementen – “inkopfeestjes” noemt hij ze- die geld in het laatje brengen en verdergaande experimenten. “Als hier elke avond perse driehonderd man moéten staan, wordt het geen leuke club. Maar je hebt af en toe wel klappers nodig. Die betalen het experiment. We tilden ooit jacuzzi’s naar binnen voor een feest. Van tevoren wisten we ook wel dat we daar niks aan gingen verdienen. Maar ja, het was wel fucking lachen om te doen!”

Broedplek

Vooral op de donderdagen is er nu plek voor opkomend talent dat komt bovendrijven uit het netwerk van Alwin en Jasper. “Dan staan er jongens en meisje die voor het eerst een feest organiseren of alleen dj’en.”, zegt Alwin. “Die kunnen hier een volgende stap zetten. Wij vinden het tof om die mensen hier te  zien groeien. Maar degenen die hier iets willen doen moeten wel eerst door onze ‘filter’ komen. We zijn wel wat strenger geworden.” Sowieso weten mensen het Filmcafé steeds beter te vinden, zegt Jasper. “Vrienden uit het nachtleven die feesten in EKKO en Tivoli organiseren vragen me nu of ze ook hier eens wat kunnen doen.”

Zo werd het Filmcafé het afgelopen jaar een culturele ‘hub’ waar vooral heel veel kan en mag. Laatst nog nam het Utrechtse dance-label Slapfunk de loods een half etmaal over – en zette er de Utrechtse dj Carista neer, die steeds meer opvalt bij de internationale fijnproevers-, maar je kan er ook terecht voor een avond ‘discosjoelen’ of juichen voor het Nederlands elftal. Daarbij wordt ook nagedacht over verdieping van het filmprogramma en wordt er sinds kort voorzichtig gefeest op het terras. “We organiseren veel evenementen met een knipoog”, zegt Alwin. “Uiteindelijk is lol trappen wel belangrijk. Het hoeft niet al te serieus, maar dat mag het soms wel zijn.”

Na de zomer wil Alwin het clubgedeelte van het Filmcafé uitdiepen. Met de opening van een extra zaal en een nieuw geluidssysteem. “Deze plek heeft een ravey underground-kant. Het is niet zo netjes, het gaat hier wel los, zeg maar. We huren deze plek anti-kraak, dus het is tof zo lang het duurt. Hopelijk volgt daarna ergens een doorstart. Daarover zijn we ook al in gesprek. Nu gaan we gewoon door en dan zien we wel waar het eindigt.”

 

 

 

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *