geluidsoverlast binnenstad

Herrie in Utrechtse Nobelstraat erger dan rond Schiphol

 • Door Redactie
 • |
 • 18 januari 2023
 • |
 • 4 reacties

Herrie in de Nobelstraat

Bij onbemande metingen in de Nobelstraat is gebleken dat daar in de nacht tot wel 4 dBA meer geluid is dan overdag. “Normaal” is er op straat in Nederland in de nacht ca. 10 dBA minder geluid dan overdag. De Nobelstraat is daar dus een uitzondering op. Dat meldt de Utrechtse Stichting tegen Geluidsoverlast

In het weekeinde liepen de gemiddelde geluidniveau’s gedurende de hele nacht zelfs op tot 69 dBA. Deze hoge geluidniveau’s in de nacht bij woningen zijn extreem in Nederland.

Schiphol

Zo ervaren zelfs omwonenden rond Schiphol nog lang niet dergelijke hoge geluidniveau’s in de nacht. Bewoners rond Schiphol hebben onlangs de Nederlandse staat gedagvaard om de geluidsoverlast rond Schiphol omlaag te krijgen.

Geluidpieken

Op uitgaansavonden zijn er bijna elke minuut pieken gemeten van meer dan 70 dBA waardoor vrijwel alle bewoners die aan de voorzijde slapen bijna elke minuut slaapverstoring zullen ervaren.
Anders gezegd, er kan gewoon niet geslapen worden in slaapkamers aan de voorzijde.
Omdat er ook pieken zijn van 100 dB zouden alle woningen een gevelisolatie moeten hebben van 60 dB. Ter indicatie: een betonnen muur van 30 cm dikte, dus zonder ramen, haalt deze geluidsisolatie nog niet.

Politiek café over geluidsoverlast in de binnenstad

De overlast in de Nobelstraat zal ongetwijfeld ook ter sprake komen tijdens het Politiek Café dat Binnenstad030 organiseert. Het café vindt plaats in de Marnixzaal, Domplein 4, Utrecht. De grotere politieke partijen uit Utrecht zijn in een panel aanwezig, de wijkwethouder is erbij en er hebben zich ook veel binnenstadsbewoners aangemeld als toehoorder. Tijdens de avond die door Cees Grimbergen wordt geleid zal de uitkomst van een enquête over geluidsoverlast worden gepresenteerd. Deze is door 500 personen ingevuld.

U kunt zich voor deze avond aanmelden door een mail met uw naam te sturen naar: binnenstadengeluid@gmail.com

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

4 reacties

 • Roland Goetgeluk schreef:

  Heel goed om zo’n politiek café te houden.

  Mag ook rond geluidsoverlast en andere overlasten bij Spoorwegmuseum waar de gemeente stimuleert dat het museum een attractiepark wordt. Zie http://www.sporenmetdebuurt.nl/

  De overlast op de Nobelstraat en andere locaties zijn de voorspelbare gevolgen van doelbewust beleid van de gemeenteraad, met als voortrekkers D66 en GL, om van Utrecht een vertierstad te maken. Met de pikante branding ‘just like the locals’ om Utrecht te laten verschillen van Amsterdam.

  Bij protesten van bewoners zie je helaas elders wonenden op sociale media melden:” moet je maar niet in de binnenstad wonen.” De omgedraaide wereld rond de vraag ‘ van wie is de stad?’ De balans is dus weg.

  De leefbaarheid wordt doelbewust opgeofferd aan vertier. Met gezondheidseffecten.

  En hoe etaleert Utrecht zich ook? Urban healthy living toch? En wat stet de Omgevingsvisie ook al weer?

 • Yvonne Hessel schreef:

  Gemeentelijke kern taken: 1. vergunningen en bezwaarschriften afhandelen: Vele klachten van bewoners over de afhandeling. Gemeente Utrecht betaald aan één bewoner zelfs ruim € 900.000 aan dwangsommen wegens het niet/te laat reageren. 2. Stadsreiniging: Bedrijfsafval geprivatiseerd zonder handhaving. Zeer vervuilde binnenstad met rattenplaag.
  3. Monumentenbescherming: Graffiti van monumenten niet meer verwijderd door gemeente (bezuiniging € 40.000) Historische werfkelders en historische panden beschadigd, want zeer zwaar vrachtverkeer wordt toegelaten. 4. Strafwet handhaven: zware geluidoverlast in nachtelijke uren niet gehandhaafd. 5. WMO uitvoering: Wachtlijst voor huishoudelijke hulp 14/16 maanden etc.
  Intussen worden de Utrechtse burgers tegen elkaar uitgespeeld. Gisteren stonden horeca ondernemingen tegenover de bewoners. Terwijl het probleem ligt bij de gemeentelijke handhaving. In de gemeenteraad is al een verzoek gedaan door een collegepartij om de participatie bij woningbouwprojecten tussen de omwonenden en de ontwikkelaars te laten verlopen. Bij klachten over flitsbezorging werden de omwonenden en de flitsbezorging bedrijven uitgenodigd om tot een compromis te komen. Hoogste tijd om de wettelijke taken uit te gaan voeren!

 • peet pastoors schreef:

  Allereerst
  Complimenten voor binnenstad 030
  Complimenten voor yvonne hessels. RAADSLID
  Volkomen terecht dat nobelstraat wordt benoemd..vreselijk voor omwonenden wat zich daar elke nacht afspeelt
  Op nummer twee met stip ganzenmarkt stadhuisplein
  Concentratie van 13 horeca bedrijven..die maling hebben aan omwonenden..handhaving is een ramp…wegkijkhandhaving..van horecapartij D66 verwachten de omwonenden helemaal niets,die willen van de binnenstad een grote 24/7 horecakermis maken
  GroenLinks is ook pro meer horeca
  De binnenstad is ook een woonwijk waar mens verblijven rusten slapen
  Ganzenmarkt stadhuisplein..sowieso een stop op horeca evenementen festivals op stadhuisplein ganzenmarkt
  De decibelmeter slaat op hol
  Huizen ramen trillen
  Kots pis braak fietsen voor je voordeur
  Omwonenden stadhuisplein ganzenmarkt zijn het meer dan spuugzat

 • Dave... schreef:

  @YvonneHessel: zo is het. Ik heb een paar jaar aan de Voorstraat gewoond en kon werkelijk iedere vrijdag zaterdag en zondagochtend de urine en de kots van m’n stoep schrobben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *