Een groep betrokken burgers wil dat er een referendum komt over de ruimtelijke plannen van de gemeente. Die wil de stad enorm laten groeien via ‘verdichting’, terwijl de bevolking, aldus de initiatiefnemers, geen idee heeft wat ze boven het hoofd hangt. Om het gesprek alvast op gang te brengen, organiseren ze nu zelf op woensdagavond 15 september een openbaar toegankelijk stadsgesprek in de grote theaterzaal van Stefanus in Overvecht.
Eén van de sprekers op 15 september is ‘ruimtemaker’ Frans Soeterbroek. Waarom hebben de initiatiefnemers hem uitgenodigd? “Bij Soeterbroek ziet dat de huidige stadsbewoner uit beeld is bij het beantwoorden van de vraag wat goed is voor de stad”, aldus Jan Korff de Gidts. “Soeterbroek wijdt zijn loopbaan daarom aan projecten waarbij hij bij stadsontwikkeling juist de huidige bewoners op allerlei vernieuwende manieren laat meedenken en meedoen.”
Als beoogd gespreksleider is Cees Grimbergen vastgelegd. Grimbergen is bij de initiatiefnemers bekend als gedegen onderzoeksjournalist. Onlangs maakte hij de documentaire Dure Huizen (Hollandse Zaken, omroep Max). “Over de Utrechtse Merwedekanaalzone zei Grimbergen tegen mij dat je die kunt zien als voorbeeld voor hoe de plannen in de Ruimtelijke Strategie Utrecht (RSU) 2040 zullen uitpakken. Uit de documentaire blijkt dat er ook door de gemeente dik verdiend wordt aan grondverkoop, en dat geld wordt uiteindelijk door de bewoners opgebracht”, aldus Korff de Gidts.
De initiatiefnemers hopen met deze avond de inwoners van Utrecht duidelijk te maken dat het belangrijk is dat zij zich gaan verdiepen in en uitspreken over de plannen van de gemeente. “Op de vraag of de plannen wel echt aansluiten op wat Utrecht nodig heeft, hebben we van de gemeente geen antwoord gekregen”, aldus Anna Zanger. “Ons vermoeden is van niet, en we denken dat de Utrechtse bevolking geen idee heeft van wat haar wèl boven het hoofd hangt.” Onderdeel van het programma op 15 september is daarom ook: samen bedenken hoe de bevolking in de zes maanden tot het referendum het beste kan worden betrokken bij de voorgenomen ontwikkelingen.
Voor het houden van dit eerste stadsgesprek hebben de initiatiefnemers subsidie gekregen van het Initiatievenfonds.
Er is plek voor 175 bezoekers. Vanwege Corona is aanmelden voor de avond noodzakelijk. Gratis tickets zijn verkrijgbaar via deze link.
De petitie staat hier.
Ik kan helaas niet a.s. 15e september. Daarom dit: De toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van Utrecht, die beleidsmakers voor ogen hebben is niet ‘for the good of the people’. Het gaat om het bouwen van beleggingsobjecten. Volgens een recent bericht van de Rabobank blijven de huizenprijzen stijgen. De gewone koper (iemand die koopt en er ook gaat wonen) zal gaan afhaken. Alleen de weinige ‘gewone’ kopers met hele diepe zakken blijven over. Beleggers zullen (door het ECB beleid; lage rente) steeds meer de enige kopers worden. Die beleggers gaan de stad overnemen, gefaciliteerd door het gemeentebestuur. De huidige inwoners zullen zich als een kat in een vreemd, bizar pakhuis gaan voelen. Hopelijk is het nog te voorkomen, maar ik heb grote twijfels. Maxime Verhagen en z’n bouwcronies kunnen de champagneflessen alvast ontkurken. Ik wens de vergadering van a.s. woensdagavond veel scherpte en succes toe. En, o ja, Gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Ook een soort referendum.
Het gaat zo zeer om de groei van de stad als zodanig, maar vooral over het binnenstedelijk bouwen met zeer dichte bouwvolumes en een groot aantal bewoners op een kleine ruimte.
In Noordoost is de gemeente bezig om alle plekjes waar nu groen is, of waar geparkeerd kan worden, vol te plempen met bouwprojecten met zeer dichte bewoning.
Er blijft straks in Noordoost geen plek meer over om transformatorstations, warmteopslagsystemen e.d. te bouwen die nodig zijn voor de eigen initiatieven van de bewoners om warmte- en elektriciteitsopwekking in eigen collectief beheer. De gemeente wil ons allen aan de stadsverwarming die ca 50% duurder is dan alle andere oplossingen.
Bewoners nemen steeds meer initiatieven. Daar is straks de ruimte niet meer voor.
In de polder Rijnenburg is plek voor 24.000 woningen, daar is plek zat, maar GroenLinks wil dat niet. Daar moet wind- en zonne-energie komen.
Stop dit college, teken:
https://petities.nl/petitions/referendum-over-de-kwaliteit-van-utrecht-stad-en-haar-toekomst/signatures?locale=nl
Lees hier wat wat de RSU2040 voor het gebied bij het station Overvecht gaat beteken. En bedenk, dat wat Jan en Anna hier zeggen, ook geldt voor het nieuwe Lunetten station. Het groene gebied daar wordt straks volgebouwd.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/strijd-om-referendum-passen-er-binnen-de-utrechtse-stadsgrenzen-nog-100-duizend-inwoners-bij~b8e69c27/?utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free