Weg van de meeste weerstand

Crowdfunding voor documentaire ‘Strijdbaar’ over twee Amelisweerd-activisten met lange adem

  • Door Redactie
  • |
  • 22 maart 2022
  • |
  • 1 reactie

Gedicht van J. Meulenbelt aan de Weg naar Rhijnauwen

De Utrechtse filmmaker Floris Meinardi werkt aan een documentaire over twee Amelisweerd-actievoerders. Het gaat om Jos Kloppenborg en Jan Korff de Gidts, twee mannen met een zeer lange adem. Al eind jaren zeventig waren zij betrokken bij de acties om de aanleg van Rijksweg 27 te voorkomen. Meinardi gaat proberen het vasthoudende karakter van deze twee geëngageerde Utrechters te verklaren én in beeld te brengen.

Kloppenborg en Korff de Gidts zijn inmiddels rond de zeventig jaar en weten van geen ophouden. Ze zijn zich er van bewust dat het grootste deel van de stad achter hen staat. Gaat het Meinardi lukken meer dan alleen de actievoerders te portretteren? De mens er achter dus… Wie de Utrechtse moderne geschiedenis beter wil begrijpen, kan niet om dit tweetal heen. Daarom alleen al lijkt de documentaire de moeite waard. Gaat het Meinardie (die eerder documentaires over Herman Berkien en Hennie Oliemuller maakte) lukken zelfrelativering en zelfkritiek bij het duo te tonen? Of past dat niet bij hun vasthoudendheid?

Wij van De Nuk zijn benieuwd naar het verhaal van Jos en Jan. En zouden in de docu van de mannen ook graag een zielsreactie willen horen op deze strofe uit J.C. Bloem’s De Dapperstraat:

Natuur is voor tevredenen of legen

En dan: wat is natuur nog in dit land?

Een stukje bos ter grootte van een krant,

Een heuvel met wat villaatjes ertegen.

En neem dan deze regel uit J. Meulenbelts gedicht Rhijnauwen mee:

Ik acht het qua natuur geen stuiver waard.

Bekijk hier de crowdfunding-actie, inclusief een motiverend filmpje.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Niels Bokhove schreef:

    Leuk dat het gedicht van Jan Meulenbelt (tegenover Oude Tolhuys achter zwembad Kromme Rijn) boven het artikel staat. Hij was in WO II betrokken bij het Kindercomité dat joodse kinderen redde (en waaruit uitgeverij Bezige Bij is voortgekomen, nu plaquette in de Van Limburg Stirumstraat) (zie nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Meulenbelt_(verzetsstrijder)). Dus ook hij was een verzetsman. Na de oorlog was hij lange tijd hoofd Cultuur van de Gemeente Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *