Hoe incasseer je de nederlaag?

Podium Oost vertoont ‘Strijdbaar’: indringend portret van twee actievoerders tegen aanleg van rijksweg 27 door Amelisweerd

Amelisweerd, 24 september 1982, na het kappen van de bomen (foto: Hans van den Bogaard)

“Er is een wond in de Utrechtse geschiedenis. Die wond moet ook maar getoond worden.’
Aan het woord is Jos Kloppenborg, een man die zo’n vijftig jaar actie voert tegen aanleg en verbreding van rijksweg 27 door Amelisweerd. Hij komt aan het woord in de documentaire ‘Strijdbaar’ van filmmaker Floris Meinardi.

De regisseur portretteert twee actievoerders van het eerste uur. Naast Kloppenborg is het Jan Korff de Gidts. Wie zijn die mannen die hun persoonlijk leven gedeeltelijk opofferden in hun strijd voor het stuk bos aan de oostkant van de stad? Over welk karakter moet je beschikken om decennia lang te strijden? Hoe incasseer je de nederlaag? En wat doet actie voeren met de dierbaren van de actievoerders?
Floris Meinardi probeert de twee Amelisweerd-mannen open te breken. Het resultaat van zijn poging is te bekijken in de fascinerende documenatiare Strijdbaar die eind juni in Louis Hartlooper in première ging. De film draaide ook tijdens het Nederlands Filmfestival.
Aanstaande zondag krijgt u een nieuwe kans als Podium Oost de film vertoont.
Mét een van de meest bizarre scènes uit Nederlandse rechtszaken ooit, beloven we u. Terwijl rechtbankpresident Mr. van Dijk zich in een kort geding over het kappen van de bomen buigt, walst de overheid de bomen in Amelisweerd plat. Het is vrijdag 24 september 1982.

Citaat uit het boek ‘De weg van de meeste weerstand’ van De Nuk-medewerker Cees Grimbergen. Een korte beschrijving van de rechtszaak:

Gemeente-advocaat Keulen doet zijn verhaal: ‘Ik heb gesproken met de hoofdofficier van justitie en de burgemeester. Ik heb van hen begrepen dat, kort voordat ik belde, vanuit het bos Amelisweerd de mededeling was gekomen dat een kwartier tevoren de laatste boom was gekapt.

”Godverdomme’, reageert in de rechtszaal Jan Korff de Gidts woedend.

Advocaat Tomlow vertwijfeld: ‘Dit is onjuist. Dit kan niet.’

Landsadvocaat De Hertog, in een hypocriete glansrol: ‘Mocht het onjuist zijn, de staat is bereid de kappers terug te nemen en dat wordt nu opgedragen. In deze status quo.’

Hoe Korff de Gidts en Kloppenborg dit incasseerden? Ga zondag in Podium Oost kijken. Carine van Santen spreekt na afloop met filmmaker Floris Meinardi en de actievoerders van het eerste uur.

Kijk hier voor de kaartverkoop.

Hieronder de trailer van ‘Strijdbaar’.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *