plannen voor een vestiging bij beton t.

Gemeente Utrecht keert ook volgend jaar 438.000 euro uit aan ’t Hoogt (en dat is zo’n 30 euro per kaartje)

 • Door Redactie
 • |
 • 23 november 2023
 • |
 • 5 reacties

Archieffoto

’t Hoogt krijgt ook komend jaar een subsidie van 438.000 euro. Met dit besluit volgt de gemeente Utrecht een advies van een externe commissie op.

Na het stopzetten van De Machinerie (de beoogde nieuwe bestemming van het filmtheater) moest ’t Hoogt een nieuw plan voor subsidie indienen. aanvragen. Dit plan is goedgekeurd. De commissie is te spreken over het educatieve werk en de vertoning van zogeheten kwetsbare films door ’t Hoogt. Deze films zijn onder meer te zien in een zaaltje in de bibliotheek met 50 stoelen.

De volledig op subsidie draaiende organisatie heeft het plan opgevat om een eigen vestiging te beginnen op Beton T., gelegen naast Vechtclub XL.

Hoewel  de adviescommissie  kritisch oordeelt over deze plannen, lijkt de gemeente het plan te omarmen. In de raadsbrief stelt de gemeente:

“Hiermee wordt het nomadische programma van ’t Hoogt op locatie ondersteund en, mocht de planning gehaald worden, haar activiteiten op Beton-T. Hiermee bieden we ’t Hoogt de kans om, na het beëindigen van het initiatief van de Machinerie, de blik naar voren te richten naar een nieuwe toekomst voor haar organisatie, activiteiten en publiek.”

Volgens door ’t Hoogt aangeleverde cijfers werden vorig jaar de films door ruim 15.000 bezoekers werden bezocht. Een rekensom leert dat de gemeente in dat geval zo’n 30 euro per kaartje bijlegt.

De adviescommissie kent de volgende leden: Lars Brouwer, Heske ten Cate en Emjay Rechsteiner. De laatste is producer bij Staccato Films.

Lees hier de raadbrief.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

5 reacties

 • Drs C. Nijntje schreef:

  Wie benoemt eigenlijk toch steeds (dezelfde) ‘onafhankelijke’ adviescommissies?.
  Moeten die niet eens voor die gemeenteraad verantwoording afleggen als die adviezen blijkbaar zomaar worden overgenomen? Een van de weeffoutjes in onze democratie?
  Na zoveel jaren ’t Hoogt (het hoogst gesubsidieerde film’huis’ van Nederland) vraag je je af wat er moet gebeuren om de stekker te trekken uit dit volstrekt (aantoonbaar) overbodige Utrechtse fenomeen en het geld b.v. te besteden aan de onderkant van onze samenleving (over cultuur gesproken).
  Tegen wie of wat wordt er eigenlijk geprotesteerd in Utrecht bij het stadhuis?

 • jetta ernst schreef:

  Tja een onbegrijpelijke subsidie toewijzing
  al jaren verbaas ik me hierover, wat is de toegevoegde waarde van het Hoogt?

 • WJM schreef:

  Ongelooflijk!!! Waarom zij die subsidie????
  Zuur voor ondernemers zoals de eigenaren van Slachtstraat, Springhaver en Louis Hartlooper!!! Meer respect voor deze ondernemers!

 • Henk Westbroek schreef:

  Wat weer duidelijk is? Dat opnieuw Groen Linkse subsidieslurpers een mooie baan moesten behouden op kosten van de samenleving. En 30 euro bijleggen op elk verkocht kaartje voor een film die al te zien was of ook gedraaid gaan worden in Springhaver of een van de andere twee filmhuizen die ongesubsidieerd floreren. Dat is dan niet erg want die 30 euro per kaartje per bezoeker gaat niet naar de bezoekers maar vooreerst naar de directie van t Hoogt. En dit allemaal al ruim 25 jaar dus meer dan 12 miljoen euro lang. Voor dat geld hadden er leuke dingen gedaan kunnen worden voor de zwakkeren in de stad. Maar politiek is prioriteiten benoemen hè.

 • Anoniem schreef:

  Voor elke bezoeker aan het Centraal Museum wordt Euro 100,00 bijgelegd aan subsidie…. Dan laat ik Muziekcentrum Vredenburg en de Schouwburg nog even buiten beschouwing. Het gaat over Euro 40 miljoen per jaar aan subsidie en organisatiekosten (instandhouding afdeling Cultuur). Dat is behoorlijk wat geld voor een stad waar 13.000 kinderen onder de armoedegrens leven.
  En ik ben zeker geen kunsthater maar het moet wel proportioneel zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *