Annie de Laat bericht over Zanzibar

Floris van Bommel als een plaatselijke hevige storm

Op haar vijftigste gooide Annie de Laat het roer radicaal om. Ze nam afscheid van het luxe leven en begon een school in Zanzibar. Duurzaamheid staat in de lessen centraal. Op De Nuk deelt Annie regelmatig haar ervaringen.

Een paar weken geleden was het hot nieuws: de fotoshoot van Katja Schuurman met Floris van Bommel op Zanzibar. Ik heb er in de Nuk ook iets over geschreven en Floris van Bommel gevraagd om mee te denken over de ontwikkeling van duurzame en wel betaalbare slippers voor Zanzibar, en andere landen waar nu alleen plastic slippers gekocht kunnen worden.  

De storm van verontwaardiging  

Luidkeels is schande geroepen en het was Het nieuws van de dag: om het vliegtuig naar Zanzibar voor de foto’s, en omdat kinderen van Zanzibar zonder schoenen (en ergens een man op een oude fiets) als decor zijn gebruikt.  

De bezwering 

Van Bommel heeft in een bericht uitgelegd dat reizen en tonen van culturen bijdraagt aan verdraagzaamheid. En dat iedereen tegenwoordig op de toppen van zijn tenen loopt als het aankomt op misbruik. Waar hier geen sprake van is. Er is met toestemming gewerkt, er is een vergoeding gegeven. En deze kinderen wonen in een kustdorp in een mooi huisje en gaan naar school.  

Katja Schuurman verzuchtte bij Jinek: ach, mensen winden zich tegenwoordig overal zo over op. Je doet het snel niet goed. Er zijn ergere dingen dan vliegen. We hebben de ouders geld gegeven. En ik doe, zonder betaling, heel veel goede dingen voor arme mensen. De intentie was absoluut niet verkeerd. Trouwens de kinderen wonen in een heel prima dorpje en gaan naar school. Dus. Wat doe je de volgende keer anders Katja? We trekken dan de kinderen eerst sandalen aan. Niet dat ik het niet serieus neem he.  

Over de reacties  

  • Tenen worden langer  

Mensen hebben lange tenen en lopen op hun tenen. Mensen winden zich op, heel even. Want dan zijn er weer andere heftige dingen. Een verandering in het maatschappelijk klimaat.   

  • Er zijn ergere dingen dan vliegen 

Dus zolang er ergere dingen zijn hoef je je niet druk te maken over minder erge dingen. (Als je verkering uitgaat, hoef je het ook niet vreselijk te vinden, zolang er mensen zijn die in een schuilkelder leven. Bijvoorbeeld).  

  • We hebben ervoor betaald  

Is gebruik niet meer onfatsoenlijk als je ervoor betaald? Wat is daarvoor dan een redelijk tarief? 1 foto met 2 kinderen met blote voeten 50$ ongeveer? 

  • Heel veel goede dingen  

Dus als je ook goed doet dan ben je niet meer aanspreekbaar voor verkeerd? 

  •  Prima voor elkaar  

De kinderen wonen in een prima dorpje en gaan naar school. Ik zou het wel aardig hebben gevonden als Jinek zou hebben doorgevraagd: wat is prima Katja? Wat bedoel je met een mooi huisje? Welk dorpje bedoel je precies?  

  • We bedoelden het niet verkeerd 

Nee, zeg. En toch zijn de foto’s verkeerd gevallen. Misschien helpt het een volgende keer om je iets meer te verdiepen in waar je heen gaat en wat je daar dan doet. En misschien kan bijdragen. Anders dan geld, of slippers.   

Meewerken aan oplossingen?  

Floris van Bommel heeft uitgebreid gereageerd op mijn vraag of hij wil mee werken aan de ontwikkeling van duurzame betaalbare alternatieven voor  plastic slippers. Zijn antwoord komt erop neer dat hij geen kennis of netwerk heeft om een zinvolle bijdrage te kunnen leveren aan het verduurzamen van schoeisel in Afrika.  

Ik ga hem vragen om toch iets verder te gaan dan dit. Als je wilt kan je meer.  

Mooie plaatjes 

Het zijn prachtige foto’s die scherp het contrast laten zien. Mooier kunnen we het niet maken: een groot deel van de mensen kan niks anders kopen dan af en toe plastic slippers, een ander deel kan zich luxe permitteren. En het luxe deel komt graag op plekken die tropisch zijn, en arm. Andersom is wat lastiger. 

De foto’s hangen overigens niet meer in de winkels: ze zijn naar aanleiding van de storm in allerijl vervangen door andere.  

Deze storm is weer gaan liggen. Er zijn nieuwe stormen en er komen nog veel meer. Het klimaat verandert. Hou daar rekening mee, en doe er iets aan.  

Binnenkort ga ik weer naar Zanzibar. Ik ga op zoek naar het dorpje. Ik zal ook rondvragen wat men van de foto’s vindt. Ik denk dat niemand zich opwindt over het vliegen of de kinderen. Er zijn belangrijkere dingen zoals eten voor morgen of schoolgeld of geld voor plastic slippers. Storm in Nederland is ver weg.  

Logo De Nuk
Auteur

Annie De Laat

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Elsbeth schreef:

    Floris van Bommel maakt zich er wel makkelijk vanaf. Laat zien dat je werkelijk betrokken bent en maak het verschil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *