Slapen naast een drilboor

Elke nacht een festival in de Nobelbuurt: “Het gaat niet meer om overlast. Er is sprake van een gezondheidscrisis”

 • Door Redactie
 • |
 • 18 mei 2022
 • |
 • 4 reacties

Overlast in de Nobelstraat.

Bewoners van de Nobelbuurt komen in opstand tegen de nachtelijke geluidsoverlast. Zij vroegen de Utrechtse Stichting tegen Geluidsoverlast een geluidmeting uit te voeren in de Nobelstraat. Hieruit blijkt dat omwonenden tot 4 uur ‘s nachts elke minuut worden blootgesteld aan geluidsniveaus die volgens de normen van de GGD en de Wereldgezondheidsorganisatie slaapverstoring veroorzaken. Het gemiddelde geluidsniveau blijkt zo hoog dat dit volgens wetenschappelijk onderzoek de kans op hart- en vaatziekten met meer dan 20% vergroot.

Slapen naast een drilboor

Meldingen van bewoners leveren tot nu toe weinig op. Maatregelen concentreren zich op de verkeersveiligheid die in het geding is als dronken uitgaanspubliek zonder te kijken de busbaan op zwalkt. De gemeente lijkt daarnaast vooral huizen beter te willen isoleren in plaats van de oorzaak aan te pakken. De extreem hoge benodigde isolatiewaarden zijn volgens de Utrechtse Stichting tegen Geluidsoverlast onmogelijk te realiseren, laat staan in monumentale panden: “Anders gezegd, er kan gewoon niet geslapen worden in slaapkamers aan de voorzijde”. Dat betekent ook dat slapen met een open raam onmogelijk is, zelfs tijdens bloedhete zomernachten.
Ondanks de drukke doorgaande bus route in Nobelstraat zijn de geluidsniveaus ’s nachts nog hoger dan overdag. Elke nacht werden meerdere piekniveaus boven de 100 decibel gemeten, luider dan een drilboor. Geluidsniveaus die niet zouden worden toegestaan als deze daadwerkelijk ’s nachts door machines worden veroorzaakt in woonomgevingen. “Blijkbaar leeft het onterechte idee dat menselijk geschreeuw minder slaapverstoring veroorzaakt” aldus een bewoner.

Afgescheept

De bewoners zeggen steevast te worden afgescheept met uitspraken als “als je stilte wilt dan moet je niet in de binnenstad gaan wonen” of “het gaat om een paar bejaarde beroepsklagers. In een raadsvergadering afgelopen oktober werd dit geluid nog vertolkt door D66 Utrecht.
“Maar”, zeggen de bewoners, “we vragen niet om absolute stilte of een stad zonder horeca. We vragen dat er rekening wordt gehouden met de omgeving en dat er omwille van de gezondheid een bovengrens wordt gesteld aan het nachtelijk zwerflawaai. De situatie is inmiddels zo ernstig dat bewoners overspannen raken of een slaapstoornis ontwikkelen. Sommigen zijn al verhuisd of hebben hun bed naar de woonkamer verplaatst. Het gaat niet meer om overlast. Er is sprake van een gezondheidscrisis.”

Er staat een gesprek over de overlast gepland met de bewoners en burgemeester Dijksma.

Lees hier ons eerdere artikel over de problemen in de Nobelstraat en hier een column van buurtbewoner Jelle Reumer.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

4 reacties

 • W.H. de Groen schreef:

  Horeca openen/uitvergroten op de studentencomplexen zelf zou dit probleem op kunnen gaan lossen.
  En ook word steeds duidelijker dat de Gem.Utrecht met 2 maten meet wanneer het studenten of onze lokale jeugd betreft die toch met heel andere standaarden te maken heeft..!
  Ten faveure van een paar horecazaken de hele wijk laten zuchten om de ongekende overlast die daar zijn startpunt kent lijk me dan ook geen optie meer.

 • Eva schreef:

  Te gek voor woorden dat de gezondheid van bewoners ondergeschikt is aan mensen die het leuk vinden om ’s nachts de hele buurt wakker te schreeuwen.

 • Steven schreef:

  Vanochtend wakker geworden. Resultaat voor mijn deur:
  – kots;
  – het zadel van mijn fiets bewerkt met peuken (dus nu vol gaten en lek);
  – scherven van kapot gegooide bierflessen;

  Is dit nu uniek? Nee, helaas niet. Dit treffen wij omwonenden van de Nobelstraat meerdere malen per week aan.

  De horeca profiteert, de buurt mag betalen.

 • Peet pastoors schreef:

  D66 student& starter hebben een horecaobsessie
  Al het openbaar gebied moet en zal naar de horeca
  Op de Neude zijn alle omwonenden al weggepest
  Nu volgen
  Nobelstraat Ganzenmarkt Stadhuisplein mariaplaats
  Velen zijn hier al vertrokken
  Wat rest is onderhuur short stay Airbnb en de bejaarden die geen kant op kunnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *