Einde na 25 jaar

Doek valt voor Straatnieuws; doorstart online

  • Door Redactie
  • |
  • 20 mei 2020
  • |
  • 1 reactie

Straatnieuws Utrecht zal niet meer in gedrukte vorm verschijnen. Door de coronacrisis is het laatste gedrukte nummer al in maart uitgekomen. De verkopers hebben sinds april een financiële compensatie gekregen via het noodloket van de Stichting Straatnieuws Utrecht. Deze steun financiert de gemeente en gaat door tot 1 juli 2020. Ook de vrijwilligers en de hoofdredacteur krijgen nog tot 1 juli doorbetaald. De mogelijkheid om Straatnieuws daarna online voort te zetten wordt onderzocht. 

Daarmee komt een eind aan ruim 25 jaar gedrukt Straatnieuws in Utrecht. Er zijn circa 350 edities in Utrecht verkocht in al die jaren, enkele miljoenen exemplaren. Het initiatief bood dak- en thuislozen, en andere kwetsbare mensen in de samenleving de mogelijkheid zichzelf te helpen aan een bescheiden inkomen, een dagbesteding en een sociaal netwerk. Verkopers kochten de laatste jaren een krant in voor € 1,60 en konden de krant verkopen voor € 2,50. 

In de afgelopen jaren is het steeds lastiger geworden om voldoende verkopers te binden die genoeg kranten konden verkopen. De oplage, in 2015 nog ruim 7000 exemplaren per drie weken, was bij het laatste nummer minder dan 2000 nummers. Bij ieder nummer werd er daardoor al enige tijd flink verlies geleden. 

Op verschillende manieren is gekeken naar alternatieven. Er is jaar in jaar uit bespaard op de uitgaven. Met maatschappelijke partners, met sponsoren, met vrienden van Straatnieuws en met de gemeente zijn plannen bedacht om de straatnieuwsverkopers toch in staat te blijven stellen zichzelf te helpen. Door de coronacrisis is het besluit om te stoppen met de gedrukte krant versneld. Het laatste nummer is op 6 maart 2020 verschenen. 

Door een aantal mensen is een plan uitgewerkt om online door te gaan met Straatnieuws. Op www.straatnieuws.nl is daar al wat van te zien. Het is nog niet zeker of dit initiatief op voldoende draagvlak kan rekenen. In de komende maanden zal moeten blijken of er voldoende geld en mogelijkheden zijn via de website ook mensen in kwetsbare posities te ondersteunen. Donaties zijn en blijven dus zeer welkom. 

Het bestuur van Straatnieuws heeft het nieuws over het beëindigen van de gedrukte versie van Straatnieuws aan zoveel mogelijk straatnieuwsverkopers persoonlijk verteld. Net zoals aan de vrijwilligers, medewerkers en vrienden die dikwijls al tientallen jaren verbonden zijn aan de krant. Er komt nog een afscheid, maar wanneer en hoe dat plaatsvindt is nog niet bekend.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *