Embrace the unknown

De top 5 van Le Guess Who-programmeur Rinke Vreeke:”Jenny Hval op 1″

Rinke Vreeke:”Laat het nieuwe je overkomen”

7 t/m 10 november vindt alweer de dertiende editie plaats van Le Guess Who?, het festival voor grensverleggende muziek van over de hele wereld. Onder het motto ‘Embrace the unknown’ is er ook dit jaar weer avontuurlijke muziek te horen en zien uit de meest uiteenlopende genres. In popzalen, theaters, kerken, clubs en oude fabriekspanden in Utrecht.

Deze editie treden onder andere op: de baanbrekende Malinese muzikant Fatoumata Diawara, de Nederlandse fashionfuturist Iris van Herpen & geluidskunstenaar Salvador Breed, de Noorse multidisciplinaire artiest Jenny Hval, de elektronische producer The Bug, de New Yorkse avant-gardecomponist Patrick Higgins en de psychedelische krautrockband Moon Duo.

Speciale optredens zijn er van de Pakistaanse Ustad Saami, de laatste levende uitvoerder van khayál, de voorloper van de oude, islamitische qawwali-muziek, jazz/funk/disco-icoon Asha Puthli, die als een van de eerste traditionele Indiase muziek met westerse pop samenbracht en wiens muziek gesampled werd door o.a. Notorious B.I.G. en Jay-Z, en de Ethio-groove legende Ayalew Mesfin, die samen met de Debo Band een exclusieve Europese show geeft.

Andere artiesten die optreden tijdens Le Guess Who? 2019 zijn onder meer Holly Herndon, Deerhunter en Efterklang,

De NUK vroeg Rinke Vreeke, programmeur van Le Guess Who?, naar haar 5 favoriete acts op de komende editie. “Wat het festival zo bijzonder maakt? Oef, de moeilijkste vraag ooit … Het mooiste vind ik dat we bezoekers zover krijgen om zich open te stellen. Voor een ander geluid en voor elkaar. Dus de ‘embrace the unknown’ gedachte. Niet afgaan op wat je al kent, maar het nieuwe je laten overkomen.

1. Jenny Hval

“Alles aan Jenny Hval intrigeert mij. Haar licht-erotische teksten, haar presentatie en looks en de shows die altijd an sich al een performance zijn door het gebruik van attributen en technologie. De eerste keer dat ik haar zag, in de School in Amsterdam, was de raarste show ooit, mede door de sekspop die door haar danser/performer door de ruimte werd meegesleept. Tijdens de theatershow The Practice of Love verwacht ik dan ook weer een flinke dosis ongemakkelijkheid, en dat is exact waarom ik al jaren fan ben.”

2. Quelle Chris

“Als je het mij vraagt één van de grote beloften in de hip-hop en tegelijkertijd qua sound tijdloos. Dit is over twintig jaar nog steeds ijzersterk omdat hij put uit een tal van (vaak 80’s en 90’s) hip-hop subgenres en stijlen. Deze rapper/producer uit Detroit kaart in zijn tracks zeer politiek geladen thema’s aan (waaronder mass shootings), met scherpe, vaak sarcastische teksten.”

3. Asha Puthli

“Jaren geleden kocht ik op een rommelmarkt in Berlijn voor een euro haar selftitled plaat die ik vervolgens aan Bob van Heur (artistiek directeur) gaf. Bob moest toen namelijk zo hard grinniken om haar track ‘I Dig Love (I Love Dick)’, en ik kende haar verder niet, dus vond het geen probleem om de plaat aan hem te geven. Nu jaren later staat deze legende op Le Guess Who?. Wie had dat gedacht?”

4. Joseph Shabason

“Alles aan de sound van Shabason maakt dat ik ontspan. Al een paar jaar zet ik met veel liefde zijn platen op tijdens momenten waarop ik focus of rust in mijn hoofd nodig heb. Ik heb al heel wat fantastische saxofonisten gezien (Pharoah Sanders, Shabaka Hutchings) èn Shabason bij shows van Destroyer en The War On Drugs (ook regelmatig tijdens LGW?), maar ik kan niet wachten om weg te zakken op een stoel in de kleine zaal van Theater Kikker en een uur lang weg te dromen bij dit droomlandschap van geluid.”

5. Mary Lattimore

“De harp is een van de meest ondergewaardeerde instrumenten als je het mij vraagt. Net zoals Joseph Shabason, speelde Mary Lattimore in tal van bekende bands, waaronder Thurston Moore, Kurt Vile en Steve Gunn. In haar solowerk krijgt de harp echter alle aandacht . En terecht, want het wonderschone geluid dat zij voorbrengt zou wereldvrede op aarde kunnen brengen.”

Voor meer info en kaartverkoop kijk hier.

 

 

Machiel Coehorst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *