Binnenstad in beeld

De avondwandeling van Michael Kooren: Chowchow Biru op de Servaasbrug

Weer of geen weer. Fotograaf Michael Kooren wandelt elke avond met zijn hond Judo en telefoon door de stad. Dat levert hele fraaie Utrechtse beelden op.  Deze keer chowchow Biru. Een beeld met een verhaal.

Voor het vroegere huis van kunstenaar Joop Hekman en zijn vrouw Rie staat al jaren het beeld van hun hond Biru. In een interview met Yontie Helders haalde Rie drie jaar geleden herinneringen op aan Biru.

“Dus met twee honden aan zijn zijde en de pekinees op zijn arm – want die verdomde het om te lopen – was Han (Rie noemde haar man Han, red) driemaal daags een vaste verschijning in het Zocherpark. Biru, onze laatste chowchow, lag altijd buiten in het park tegenover onze voordeur. Het was toen nog niet zo druk en Biru wilde eigenlijk niet binnenkomen. Soms moest hij wel, maar dan kregen we hem niet te pakken en moest Han de auto halen, want dat vond hij geweldig. Dan reed hij met Biru een paar blokjes om en stopte hij weer voor de voordeur. Han deed alles met de honden, hij wandelde, hij borstelde, hij gaf ze te eten – maar vreemd genoeg waren ze toch meer op mij gesteld”, zegt Rie grinnikend. “De honden gingen ook altijd met ons mee, soms waren we bijvoorbeeld weken in België omdat Han de juiste kleur glazuur moest hebben voor een opdracht en dan sliepen we met z’n vijven in een piepklein campertje. Iedereen wist dat we de dieren altijd bij ons hadden en hield daar ook rekening mee. Na het overlijden van Biru hebben we geen nieuwe hond genomen, we werden domweg te oud.”

In 1997 zag een Amerikaanse vrouw de beeldengroep De familie in Enschede met daarbij de chowchow. Zij bedacht dat Biru eigenlijk in Utrecht thuishoorde. Comité Biru, onder andere opgericht door hondenbaasjes in het Zocherpark, spande zich in en er werd een afgietsel gemaakt van de chowchow uit Enschede. Biru zou zijn plekje terugkrijgen in het park. Ter gelegenheid van de vijfenzeventigste verjaardag van Joop volgde de onthulling. Het beeld nodigt uit tot aaien, getuige de glanzende koperen oren. Kinderen klimmen op zijn rug en legio zijn de mensen die een foto maken. De chowchow-club heeft het beeld zelfs tot ontmoetingsplaats gemaakt.

Joop en Rie Hekman zijn inmiddels overleden. Daphne Bouwman schreef voor Nuk  een verhaal over hun huis aan de Nieuwegracht 205. Dat kan je hier lezen.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *