Door het oog van Hermanus

Bijzondere Utrechters door Rotterdamse ogen: Michael Kooren

Bekend, niet bekend. Het maakt me niet uit. Hebben ze een sprekende, markante kop? Dat is essentieel. Ik neem u graag mee naar een serie koppen die mij opgevallen zijn in de afgelopen veertien jaar dat ik in Utrecht woon en werk. 

Ik trapte deze serie af met een Silverback en dan nu een Silverfox: Michael Kooren. Mijn vriendelijke buurman en begenadigd fotograaf die de groten der aarde voor zijn lens heeft gehad en niet vergat te knippen. Hij maakte recent een mooie serie foto’s onder de kop ‘De Avondwandeling’ tijdens de unieke avondklok, kreeg Pim Fortuyn (met zijn opgeheven vinger waarschuwend dat hij de volgende minister-president zou worden) uniek op de gevoelige plaat, schoot een prachtige serie van Serena Williams in actie en zelfs een serie over de Ku Klux Klan. You name it, he shot it… including me. Hij werd voor deze tekening overigens zelf geschoten door Sake Elzinga.   

Hoe? Aquarelpotloden… op zwart papier, 14 x 20cm. Tot een goed einde gebracht met een Brew Dog, Nanny State. C’est tout.

Hermanus, 19 juni 2021.

Utrecht.

Hermanus

“Hermanus. De naam waarmee ik sinds 1996 mijn tekeningen en schilderijen signeer. Een eerbetoon aan mijn vader Herman(us) Schuurmans die in 1995 ongeneeslijk werd verklaard en in 1999 aan kanker overleed. Sindsdien heb ik het er ingehouden. Deze paragrafische schizofrenie veroorzaakt wel eens verwarring omdat mijn roepnaam Michael is maar de meeste mensen om me heen, weten inmiddels niet beter.
Inmiddels is dit een tweede serie Bijzondere Utrechters na 21 portretten op zwart papier. Dat werd ik zat en besloot een andere stijl te gaan gebruiken… sepia op zandkleurig papier. Zelfde formaat, totaal andere sfeer.”

Eén reactie

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *