protest

Protest ‘Christenen voor Israël’ bij partijkantoor GroenLinks

  • Door Redactie
  • |
  • 12 maart 2019
  • |
  • 1 reactie

Leden van ‘Christenen voor Israël’ protesteren op dinsdag 12 maart tegen een motie van GroenLinks die werd aangenomen op het partijcongres in februari. 

In de motie stelt de partij dat de Boycott, Divestment, Sanctions-beweging (BDS) niet strafbaar mag worden gesteld. BDS is een internationale beweging voor boycotacties, desinvestering en sancties, in reactie op Israëlisch geweld. Op hun eigen website laat de partij weten dat de motie geen steun is voor de doelen van BDS. Ze schrijven ook dat zij niet voor een boycot van Israël zijn en geweld en intimidatie van beide kanten verwerpen.

Gehuld in Israëlische vlaggen staan de mensen op de stoep voor het landelijke partijkantoor op de Oudegracht. Over het water hangt een lijn met dezelfde vlaggen en aan de reling is ook een aantal vlaggen met de davidsster bevestigd. Door een megafoon klinken gebeden en wanneer het nummer Hava Nagila wordt ingezet, zingt het grootste deel van de mensen mee. Af en toe moet een beveiliger de demonstranten er op wijzen dat ze de doorgaande weg niet mogen blokkeren.

Volgens de demonstranten  wordt met die motie opgeroepen om producten uit het land en het land zelf te boycotten. “De motie heeft heel veel verwarring en verontwaardiging opgeroepen”, vertelt Hanna Luden, woordvoerder van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). “Omdat niet duidelijk wordt wat ze met de motie willen. Het is uiteindelijk een ondoorgrondelijke manoeuvre van GroenLinks.”

Een aantal van de demonstranten ging in het partijkantoor in gesprek. “Ze belden aan en we hebben ze binnengelaten”, laat woordvoerder Truuske Smits weten. Jeroen Bosman, Jessie Bokhoven en ikzelf hebben koffie met ze gedronken.” Een van de aanwezigen was opperrabbijn Binyomin Jacobs. “Hij gaf zelf ook aan dat het heel genuanceerd ligt en begrijpt dat GroenLinks voor vrijheid van meningsuiting is.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Dieneke Facteur schreef:

    Wanneer Groen LInks enerzijds vindt dat BDS niet strafbaar mag worden gesteld, maar anderzijds stelt niet voor een boycot tegen Israel te zijn draait Groen Links om de hete brij heen. Het is toch echt of ’t een of ’t ander. Zelf zogenaamd geen boycot van Israel te willen maar een andere partij die het wel zou willen geen strobreed in de weg leggen ? Kom op, zeg, word eens eerlijk. Groen Links wil niet afgerekend worden op een boycot van Israel maar zegt met zoveel woorden die wel toe te laten als anderen die zouden instellen….. houd eens op. We weten toch allemaal dat de EU niets liever wil, en dat GL meer invloed van de EU voorstaat ? Nou dan ! Dan hebben we het lek boven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *