Broese boekverkopers

Broese top 10 (+ boekverkoper Marijke Knecht tipt Judith Visser)

  1. Een beloofd land / Barack Obama
  2. Flavour / Yotam Ottolenghi
  3. Revolusi / David van Reybrouck
  4. Nieuwe Historische Atlas van de stad Utrecht / Hans Renes
  5. Wen er maar aan / Maike Meijer 
  6. Mijn lieve Gunsteling & De avond is ongemak / Marieke Lucas Rijneveld
  7. De meeste mensen deugen / Rutger Bregman
  8. De jongen, de mol, de vos en het paard / Mackesy
  9. Opgewekt naar de eindstreep / Hendrik Groen
  10. Sapiens – Graphic Novel / Yuval Noah Harari
Revolusi van David van Reybrouck op nummer 3.

“Zondagskind en Zondagsleven zijn aanraders voor jong en oud”

Judith Visser is schrijfster van inmiddels een aantal bijzondere titels. Maar voor mij spant zij de kroon met haar twee autobiografische romans Zondagskind en Zondagsleven. 

In Zondagskind beschrijft zij op meesterlijke wijze hoe het is om met autisme op te groeien, zij doet dat door Jasmijn Vinks leven van jongs af aan heel gedetailleerd te beschrijven. Zij put hiervoor uit haar eigen herinneringen, momenten die haar toen nog voor grote raadsels stelde. Sinds zij op volwassen leeftijd de diagnose ‘autisme’ kreeg begreep zij pas waarom de wereld er voor anderen anders uitziet dan voor haar. Op meesterlijke wijze laat ze ons kennis maken met Jasmijn en met wat Jasmijn denkt en voelt. Je leert haar kennen zonder dat de wereld om haar heen haar goed begrijpt. Haar moeder zegt steevast tegen mensen die Jasmijn niet begrijpen: “Zo is ze nu eenmaal.” Voor dat moment hebben anderen het daarmee maar te doen, maar uiteindelijk is het Jasmijn die daarmee het rotsvaste vertrouwen krijgt van haar ouders, en met name haar moeder, die het mogelijk maakt stappen in haar leven te zetten door te mogen zijn wie ze is. Ook haar grootouders nemen een bijzondere plaats in haar leven in.  Zondagskind beschrijft haar leven tot ze bijna volwassen is. In Zondagsleven gaat haar leven door en lees je hoe het Jasmijn lukt om keer op keer een overwinning te behalen, maatschappelijk, sociaal, in het bedrijfsleven, als partner, als mens, als vrouw met autisme. Overigens niet zonder teleurstellingen. 

De beschrijvingen in het verhaal zijn zo op de huid geschreven dat je met het grootste gemak voelt wat zij voelt. Bijzonder, ontroerend en zeker de ervaring van het lezen waard. Je zult diverse mensen in je eigen omgeving waarschijnlijk beter gaan begrijpen. Ik vind het een aanrader voor jong en oud! (Marijke Knecht)

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *