Broese boekverkopers

De Broese top 10 (+ boekverkoper Marijke Knecht tipt “Voordat de koffie koud wordt”)

Marijke Knecht tipt.

De top 10 van 23 september ’20

Moode van Anton Corbijn, vorige week nog te gast bij Broese, komt binnen op nr. 7.

 

  1. De avond is ongemak / Marieke Lucas Rijneveld
  2. Flavour / Yotam Ottolenghi
  3. Mrs. Degas / Arthur Japin
  4. Stoorzender  / Arjen Lubach
  5. De meeste mensen deugen / Rutger Bregman
  6. De ommuurde stad / René de Kam
  7. Moode / Anton Corbijn
  8. Het leugenachtige leven van volwassenen / Elena Ferrante
  9. Alfabet / Charlotte Dematons
  10. Ongetemd leven / Glennon Doyle

 

Voordat de koffie koud wordt – Toshikazu Kawaguchi: “Een (h)eerlijk verhaal” 

Toshikazu Kawaguchi (1971) is regisseur en schreef verschillende toneelstukken, waaronder Voordat de koffie koud wordt, waarvoor hij de 10th Suginami Drama Festival grand prize in ontvangst mocht nemen. Zijn gelijknamige debuutroman is gebaseerd op dit toneelstuk en werd een bestseller in Japan. Inmiddels is het boek verschenen in meerdere landen en werd het in 2018 verfilmd. Zowel in het Engels als in het Nederlands leverbaar en in voorraad.

In een steegje in Tokio zit al meer dan honderd jaar een café dat zorgvuldig gebrouwen koffie schenkt. Dit koffiehuis biedt de klanten een unieke ervaring: de kans om terug in de tijd te reizen. Dat het op toneel anders is dan in een boek merk je wanneer de auteur passages en omschrijvingen van het koffiehuis herhaalt, zodat je je als het ware een buitenstaander voelt die een kijkje mag nemen in het café

Dit is een (h)eerlijk verhaal over 4 verschillende personages, die elk een eigen goede reden lijken te hebben om terug in de tijd te reizen. Om deze reis te kunnen maken, moeten zij zich echter wel aan alle regels houden, en die regels zijn minstens zo onuitvoerbaar als de reis zelf, zo lijkt het.

Zij hebben met elkaar gemeen dat ze het liefst, door terug te gaan naar het verleden, hun toekomst willen veranderen, maar de regel is voor ieder van hen gelijk: Door terug te keren naar het verleden zal de werkelijkheid niet veranderen, hoezeer zij zich ook inspannen.

Toch laat de vrouw, die brak met haar vriend met wie ze had overwogen te trouwen, zich daar niet door weerhouden en wil weten wat er gebeurt zou zijn als zij anders gereageerd zou hebben. En de man met geheugenverlies, maar ook de vrouw die van huis wegliep, en de zwangere vrouw die in dit koffiezaakje werkt… allemaal willen ze de reis naar het verleden maken.

Maar zij moeten zich aan nóg een regel houden: Keer terug voordat de koffie koud wordt!!!

In het koffiehuis, waar een nogal een mysterieuze en vreemde vrouw steevast aan hetzelfde tafeltje zit, worden verhalen werkelijkheid en is de realiteit ineens ver te zoeken. Maar ook wordt duidelijk hoe de verschillende vormen van liefde, het omgaan met verlies, en de eeuwenoude vraag: wat zou je doen als je terug kon reizen in de tijd, het leven van deze mensen laat wankelen. (Marijke Knecht)

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *