Broese boekverkopers

Broese top 10 (+ boekverkoper Marijke Knecht tipt Zangvogels)

Marijke Knecht tipt

Het gaat zo goed met de Booktok titels dat de Engelstalige boeken de Nederlandstalige verdringen. Daarom doen we deze week twee keer een top 10.

Engelstalig

 1. The Midnight Library –  Matt Haig
 2. It ends with us – Colleen Hoover
 3. The seven husbands of Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Read
 4. They both die at the end – Adam Silvera
 5. The song of Achilles – Madeline Miller
 6. Beach read – Emily Henry
 7. The fortnight in september – R.C. Sherriff
 8. A good girl’s guide to murder – Holly Jackson
 9. Cinderella is dead – Kalynn Bayron
 10. Normal People – Sally Rooney
The Seven Husbands of Evelyn Hugo op nr. 3

Nederlandstalig

 1. Middernachtbibliotheek – Matt Haig
 2. Leef meer denk minder – Pia Callesen
 3. Ik ga leven – Lale Gül
 4. De jongen, de mol, de vos en het paard / Mackesy
 5. De heks van Limbricht – Susan Smit
 6. Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens
 7. Hard land – Benedict Wells
 8. Billy Summers – Stephen King
 9. De nachtdienst – Esther Verhoef
 10. De overlevenden – Alex Schulman
De heks van Limbrigt op nr. 5

Zangvogels van Christy Lefteri verdient het om gelezen te worden

In de zomer van 2019 verscheen “De bijenhouder van Aleppo” en werd direct omarmd door veel boekverkopers en lezers. Tussen de regels door zijn emoties voelbaar. Je beleeft meer dan er staat geschreven en is mede daardoor wat mij betreft een absolute aanrader… nog steeds. 

Dat maakt wel dat mijn verwachtingen hoog gespannen waren toen “Zangvogels” onlangs uitkwam. De kaft valt direct op, maar verklapt nog weinig.  Eenmaal mijn klapstoeltje uitgevouwen naast de camper met uitzicht op een veld zonnebloemen, kon ik beginnen met lezen… en ik bleef lezen… vol verwachting, vol hoop, vol vragen, vol nieuwsgierigheid maar in alle rust.

Een flashback, dat is het. Beurtelings wisselen de verhalen over Nisha, de vrouw, afkomstig uit Sri Lanka en als huishoudster in dienst is bij Petra, elkaar af. Op een dag verdween ze. Petra kijkt terug naar wat er aan de verdwijning van Nisha vooraf ging en Yannis, een stroper die een deel van de woning van Petra huurt, vertelt over zijn relatie met Nisha. Ze hebben beiden een band met deze bijzonder dappere vrouw die haar dochter in Sri Lanka achter heeft moeten laten, juist om voor haar te kunnen zorgen. De zangvogels spelen een grote rol en vormen de rode draad in het verhaal. Uiteindelijk leidt dit tot scherpe confrontaties en wordt het vertrouwen van mensen die je denkt te kennen op de proef gesteld. Een verteller observeert, registreert en creëert sfeer en tijd. 

Petra: ‘Had ik het maar begrepen toen het nog niet te laat was…

Christy Lefteri heeft hiermee weer een steengoed verhaal verteld, dat ook verteld moest worden. Ze liet zich voor “Zangvogels” niet alleen inspireren door de vraag: “Hoe kunnen we mensen laten begrijpen dat vluchtelingen geen gewone migranten zijn…” maar ook door een tragedie die zich onlangs op Cyprus voltrok; vermissingen die werkelijk door de autoriteiten in de doofpot zijn gestopt. Dit boek verdient het om gelezen te worden! (Marijke Knecht)

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *