Onze columnisten

Boerenprotest bij de Vuelta, maar geen balen op de route

Protest tijdens de tour van 2017 (foto: Jeroen Wielaert)

Dode schapen en koeien, half boven de weg hangend uit opleggers. Ik heb het herhaaldelijk gezien langs de routes van de Tour de France, vooral in het laagland van de Pyreneeën. Afgrijselijke aanblik. Teken van de hoge nood van de regionale veeboeren in het zuiden van Frankrijk. Zo ver mag het niet komen bij de doortocht van de aanstaande etappe Den Bosch – Utrecht, eerste rit van de Vuelta in Nederland, zaterdag 20 augustus. 

Het aantrekken van grote wielerrondes levert wereld publiciteit op voor Nederlandse steden. Utrecht is er een routinier in geworden, zo’n twintig jaar nadat het idee om de Tour de France binnen te slepen werd beschouwd als volslagen waanzinnig. Ik vind het niet vreemd dat boeren willen protesteren langs de Utrechtse wegen van de Ronde van Spanje. Sterker nog: je kon erop wachten. Het is de vraag of de bestuurders in Scherpenzeel en Woudenberg erg blij zijn met de manier waarop de regionale agrariërs hun gemeenten op de kaart zetten.  

Publieksvriendelijk en in een weiland naast het parcours. Dat is de opzet in boeren kring. Een vooruitzicht dat redelijk bemoedigend stemt. Het boerenactieplanburau voorziet niet in brandende pallets en asbest op de weg. Primož Roglič  is vroeg in de laatste Tour tijdens de kasseienetappe naar Arenberg gevallen over een baal hooi die langs de weg was gelegd voor de veiligheid van de renners, maar per ongeluk op de route was gerold door een motor. Ik kan me niet voorstellen dat een boer uit Scherpenzeel of Woudenberg het in zijn hoofd haalt om iets dergelijks te doen met zo’n baal. Er komen van oudsher nogal wat wielrenners uit boeren kringen. 

Met de aankondiging alleen heeft de protesterende sector een nieuw punt gemaakt. Ze hebben er de waakzaamheid van de politie mee verhoogd – er rijden nergens zoveel motoragenten rond als bij een wielerronde, dus heel verrassend is het niet. Daar is over nagedacht, weet ik zeker. Het boerenprotest kan op ruime sympathie rekenen, maar je moet de koers niet verstoren als de mannen van Jumbo-Visma naderen. Reken maar dat de top van supermarkt Jumbo open lijnen heeft met het boeren netwerk, een van de grootste leveranciers. 

In Den Haag mogen ze blij zijn met ingetogen boeren manifestaties bij de Spaanse ronde. Dat neemt niet weg dat ook de boeren in Scherpenzeel en Woudenberg groot gelijk hebben met hun bezwaren. Den Haag is vol van academische wijsheid, volslagen los geraakt van de werkelijkheid. Populist Rutte toont opvallend weinig boeren verstand.  

Na de Vuelta in Utrecht, Den Bosch en Breda komt de Tour terug in Nederland, met Jan van Zanen als prominente lobbyist uit Den Haag. Het is te hopen voor Jan dat de stikstofproblematiek tegen die tijd is opgelost. Het gaat dan om 2027, 0f 2028. Bij de komende doorkomst van de Vuelta moet het zijn zoals ik in de afgelopen Tour zag in Frankrijk. Tractoren langs de weg en blije wielerfans hoog in de laadbakken.   

Jeroen Wielaert

Jeroen Wielaert maakte furore als radioverslaggever bij de NOS en programmamaker bij andere omroepen. Hij start door als podcastier. Voor De Nuk schrijft hij regelmatig over opvallende Utrechtse zaken.

6 reacties

Reageren
  1. “Het boerenprotest kan op ruime sympathie rekenen.” Zo leer je elke dag weer wat nieuws. Ik heb namelijk het idee dat het overgrote deel van Nederland zo langzamerhand de protesterende boeren uitkotst. Ik ben in elk geval al geruime tijd klaar met dit tuig.

  2. Ik lees dat de top van supermarkt Jumbo open lijnen heeft met het boeren netwerk. Vandaar die blokkades bij de distributiecentra van de Jumbo.

  3. Als het geld oplevett kan er ineens van alles, ongeacht of de natuur of de mens daarmee in het nauw komt, Nederland moet maar eens op slot en de boeren mogen blijven voor ons eten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *